Prins Joachim & Co. langt nede: C-holdet og D-holdet

Han kunne gå på vandet, da han hjembragte Alexandra Manley fra Hongkong, og med brylluppet i 1995 tilførte kongehuset det første blod udefra, siden Margrethe blev gift med Henrik i 1967.

Men siden skilsmissen i 2005 og diverse uoverensstemmelser med sin storebror er prins Joachim, 52, i dag sendt i eksil i Frankrig, hvilket har betydet en minimal rolle i kongehuset, som han stort set ikke længere repræsenterer.

Artiklen fortsætter under billedet ....

Prins Joachim, prinsesse Marie og resten af familien må indse, at de er rykket ned i C-gruppen af kongelige. (Foto: Hanne Juul)

Han er nu så langt nede i de kongelige grader, at han, Marie og parrets fire børn er endt på det royale C-hold, hvis eneste rolle bliver at dukke op til de store fester i kongehuset.

Det vurderer kongehuseksperten Søren Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet ....

Nikolai, 21, og Felix, 18, vil formentlig altid blive omtalt, fordi de er godt kendt af danskerne, så de kan regne med opmærksomhed som Margrethes børnebørn. (Foto: Hanne Juul)

– Hans børn vil langsomt glide ud. De vil være med til familiesammenkomster og nytårsfester, men der er ikke plads til dem i monarkiet. Man vil koncentrere sig om at lægge det hele ved Christian og måske hans søskende. Og så Benedikte, fordi hun har været så trofast og er Margrethes fortrolige. Men de fire børn på Joachims side vil få en meget lille rolle i fremtidens kongehus.

Ude på et sidespor

Og Joachim selv er nu så langt nede, at der stort set ikke er bud efter hans tjenester længere. Selv om der har været langt mellem de royale job som følge af coronakrisen, så har der overhovedet ikke været bud efter prins Joachim.

SE og HØR – og andre medier – har gennem årene beskrevet det knap så varme forhold mellem Frederik, 53, og Joachim, og når Margrethe ikke længere kan beskytte sin yngste søn, bliver det formentlig sværere for Joachim at finde fodfæste i et kongehus, hvor Frederik regerer.

Artiklen fortsætter under billedet ....

Henrik og Athena bliver sjældent omtalt og vil formentlig glide ud af danskernes bevidsthed med årene. (Foto: Hanne Juul)

Det betyder samtidig, at hans børn heller ikke får det tætte forhold til kongehuset, som Joachim måske har forestillet sig, at de skulle have.

Samtidig ser det ud til, at hans yngste – Henrik, 12, og 9-årige Athena – ikke rigtig kommer frem i rampelyset, og at det derfor er især prins Nikolai, men også Felix, der får omtalen fra den del af familien.

D-Holdet

Grev Ingolf er den lavest rangerende i systemet, for selv om han ifølge den tidligere grundlov burde have været konge i dag, mens Margrethe og hendes familie ville have været ubetydelige spillere i kongehuset, så har han i dag stort set ingen status.

Artiklen fortsætter under billedet ....

Grev Ingolf, 81, skulle have været konge, men er i dag nederst i hierarkiet i kongehuset sammen med grevinde Sussie, 71. (Foto: Hanne Juul)

– Han er bunden. Men det er jo historien om Ingolf, der er parkeret på et sidespor, og om, hvordan han fik et lille gods. Men der er ikke plads til ham. Man har jo taget ham ind, når der var grunde til det, og han har jo spillet en rolle i Jylland, hvor han har et godt forhold til Lego-familien, som han stiller op for. Han har gjort det, han skulle, men han er langt nede i hierarkiet, fastslår Søren Jakobsen.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close