Kongelige26. april 2021

Prins Christian: Ingen dansk kæreste

Tronfølgerens fremtid er fastlagt, og han har kun minimal indflydelse på sin vej gennem livet. Selv hans valg af partner er der regler om
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Når prins Christian, 15, begynder på Herlufsholm, hvor der vil være masser af interessante piger på hans egen alder, må han hellere lade være med at kigge dem alt for dybt i øjnene.

For skulle det ske, at han bliver vildt forelsket i en dansk pige, kan han godt glemme alt om en dag at få hende som hustru. For som kommende konge er der restriktioner, når det kommer til valg af livsledsager.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/christian_6.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

Prins Christian, 15, kan godt glemme alt om at finde en dansk kone. (Foto: Peter Grosen)

Flere gange har kongehuset i form af hofchefer og sågar hans egen far meldt ud, at det ikke går at gifte sig med en dansker, når man er tronfølger.

Den første, der satte ord på formaningen, var kronprins Frederiks tidligere hofchef Per Thornit, der sagde:

– Du skal ikke have en dansk pige! En dansk pige har dansk familie, og der sidder altid en eller anden onkel Aage på en trappesten ovre i Herning med 10 bajere og fortæller om, hvor hyggeligt de har det i familien. Det går ikke! Du skal have en udenlandsk pige. Jo længere væk, jo bedre, formanede Thornit igen og igen til Frederik, inden han mødte Mary.

Ville selv bestemme

En stund kæmpede Frederik imod, som da han i bogen “En familie og dens dronning” sagde:

– Om mit liv, og ikke mindst mit privatliv, har jeg for længst besluttet, at jeg bestemmer selv, hvem der skal være inde i det eller ude af det. Der er ingen lov, der bestemmer, at jeg partout skal gifte mig “blåt”, eller at det skal være en udlænding.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/christian_10.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Kronprins Frederik, 52, protesterede i sin tid mod reglerne, men faldt til patten. (Foto: Hanne Juul)

Jeg har tilpas meget tiltro til mig selv, at når den dag kommer, da vælger man rigtigt. Da frafalder man ikke den pige, som man elsker meget højt, fordi hendes bagland ikke er i orden. Her tror jeg igen på, at skæbnen en dag vil føre mig sammen med netop den pige, som er bestemt for mig. Og jeg for hende. Jeg ville aldrig gå på kompromis, sagde han i bogen fra 1996.

Kom til fornuft

I bogen “Under Bjælken” fra 2017 havde piben dog fået en helt anden lyd. Her forsvarede Frederik formaningerne.

– Det var også, mens jeg var i Paris, jeg begyndte at tænke lidt over, møder jeg mon min udkårne her? Det kunne være en fransk pige eller bare en udenlandsk pige, fordi jeg altid havde haft den fornemmelse, at lige så fantastiske og flotte og selvstændige danske piger er, lige så sikkert var det, at min kommende kone aldrig skulle blive en dansker, lød det.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/christian_9_0.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Christians egen mor, kronprinsesse Mary, 49, blev fundet i Australien. (Foto: Hanne Juul)

Og de formaninger vil Frederik nu give videre til sin søn, der en dag overtager jobbet som konge efter ham.

Så pigerne på Herlufsholm kan godt glemme alt om at score Christian for en dag at kunne sætte sig på tronen. Hvis hun er dansker, er hun fra starten så godt som diskvalificeret.

Fandt partnere i udlandet

Alle prins Christians forfædre fra den glückborgske linje har fundet deres ægtefæller i udlandet, så Christian skal bekæmpe en meget lang tradition, hvis han en dag vil gifte sig med en dansker.

Artiklen fortsætter under galleriet ...

Prins Christian: Ingen dansker

Og selv om der ikke er en decideret lov imod det, så skal han ifølge loven spørge kongen, sin far, om tilladelse. Det fortolkes som, at regeringen skal sige ja, men den ville aldrig sige ja uden at have rådført sig med den siddende regent.

Som galleriet viser, kan Christian ikke henvise til fortilfælde, hvor en af de glückborgske regenter fik lov at gifte sig med en dansker.

Sponsoreret indhold