Kongelige 17. oktober 2021

Norsk kronprinspar deltager i mindegudstjeneste i Kongsberg

Gudstjenesten i Kongsberg Kirke er til minde om de fem personer, der onsdag blev dræbt i den norske by
Foto: Ritzau Scanpix

Norges kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltager i en mindegudstjeneste i Kongsberg Kirke søndag formiddag.

Ved gudstjenesten vil man mindes de fem personer, der blev dræbt af en dansk-norsk mand onsdag aften i den norske by Kongsberg.

Derudover deltager den norske justits- og beredskabsminister Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet (Sp) i gudstjenesten, der ledes af sognepræst Roar Tønnesen.

Gudstjenesten starter klokken 11 og efterfølges af et arrangement på rådhuset i Kongsberg, hvor kronprinsparret også deltager.

Der afholdes også en mindekoncert ved Kongsberg Kantori klokken 18 søndag.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Onsdag aften tog den 37-årige Espen Andersen Bråthen livet af fire kvinder og en mand, da han i den lille norske provinsby Kongsberg gik til angreb med blandt andet bue og pil.

Den 37-årige har siden erkendt de faktiske forhold, men har ikke erkendt sig skyldig i at have begået noget ulovligt. Gerningsmanden er dansk statsborger, men var bosat i Kongsberg.

Lørdag sagde norsk politi, at gerningsmanden ikke var i stand til at blive afhørt. Han har det værre efter anholdelsen og befinder sig nu på en lukket institution.

Politiet siger, at deres stærkeste hypotese om drabene er, at de skyldes sygdom.

I begyndelsen af 2018 varslede politiet sundhedsvæsenet om gerningsmanden. Det skyldtes, at det norske politis efterretningstjeneste, PST, havde indtryk af, at Bråthen havde "store psykiske udfordringer". Politiet er nu i gang med at undersøge hans historik med kontakt til politiet og sundhedsvæsnet eller psykiatrien.

Blandt andet har den 37-årige været gennem en mindre, retspsykiatrisk undersøgelse i begyndelsen af 2020.

Politiet arbejdede tidligere med en hypotese om, at han var konverteret til islam. Senere har man dog fundet ud af, at han ikke var særlig seriøst omkring konverteringen.

De fem, der blev dræbt onsdag, var ifølge politiet tilfældige ofre.

Sponsoreret indhold