Kongelige7. februar 2022

Mary roser svigermor: Jeg beundrer dronningen

Kronprinsessen var nervøs, første gang hun mødte Margrethe – men i dag har de et dybt og nært forhold
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kronprinsesse Mary har siden hun blev medlem af det danske kongehus været bevidst om, hvilken position hun har, og hvilket ansvar der medfølger. Og gennem sit arbejde med udvalgte mærkesager har Mary formået at dreje kongehuset i en mere politisk og tidssvarende retning.

 Video: Aller Media

Et møde med kærestens mor er altid grænseoverskridende, fordi det er så vigtigt, at mødet falder heldigt ud.

[node:advert-in-body

Og når ens kærestes mor ovenikøbet er dronning, hjælper det ikke ligefrem på nervøsiteten.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/20200616_wen_-_mary_122.jpg

Kronprinsesse Mary, 50, er vild med sin svigermor. Foto: Aller Media

– Fra vores første møde synes jeg, at vi kom godt ud af det sammen. På trods af min nervøsitet var det meget ligetil, siger kronprinsesse Mary i et fødselsdagsinterview med BILLED-BLADET, hvor hun returnerer de rosende ord, som dronning Margrethe flere gange – og igen for nylig – har strøet ud over sin svigerdatter.

– Jeg holder utroligt meget af dronningen, min svigermor, og vi har et godt og dybt og tillidsfuldt forhold i dag.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/20200616_hjp8170.jpg

Og svigermor Margrethe, 81, er også vild med sin svigerdatter. Foto: Aller Media

Hun er meget inspirerende. Hun er et meget alsidigt, begavet og humoristisk menneske, som det er dejligt at være sammen med, og jeg beundrer hende for den måde, hun har ledet kongehuset på gennem de sidste 50 år, lyder det fra Mary.

Da hun kom til Danmark som australske Mary Donaldson, skulle hun i gang med at lære det specielle job som hustru til en tronfølger.

En stillingsbeskrivelse, man ikke kan læse sig til, og hvor der kun er ganske få i verden, man kan søge råd hos.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/mary3_0.jpg

Margrethehar hjulpet Mary med at ruste sig til tiden som dronning. Foto: Kongehuset

– Der er ikke en opskrift på at være kronprinsesse, og det har der heller ikke, som jeg kan forstå, været for mange af mine forgængere.

Det er klart, at der er nogle traditioner og formelle forpligtelser, som skal videreføres, og der er også forventninger.

Men jeg skulle finde min egen vej, og jeg er meget taknemmelig for den støtte, frihed og tid, jeg fik af min mand og også af huset til at finde min vej – til at fundere over, hvordan jeg bedst kunne støtte op om monarkiet, bidrage til mit nye land, gøre en forskel for danskerne og samtidig have mig selv og mine fokusområder med.

Jeg tog min tid til at gøre det, og det er en proces, som udvikler sig stille og roligt, indtil man har bygget et mere solidt fundament eller en platform at arbejde ud fra, fortæller Mary.

I begyndelsen af sin tid som kongelig var hun meget orienteret mod modeverdenen, hvilket fik kritikerne op af stolen.

Daisy som forbillede

Men med årene har Mary fået et bredere udvalg af interesser, så hun ikke fremstår for let.

– Den tid, jeg brugte i begyndelsen, var meget søgende og undersøgende. Jeg var helt inde i mig selv for at undersøge, hvad det er, der rykker mig, bevæger mig, gør noget ved mig, og om noget gjorde mig glad eller vred, husker Mary, inden hun endnu en gang roser sin svigermor til skyerne.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/20040514_js_17241.jpg

Mary måtte selv definere sin rolle som kongelig, da hun for over 20 år siden kom hertil fra Australien. Foto: Aller Media

– Dronningen har evnet at sikre kongehusets balancegang mellem på den ene side at hvile på historie og tradition og på den anden side samtidig at være relevant og til stede i nuet.

Også den balance, hun har haft, med at være sig selv i den rolle taler meget til mig, fordi jeg også er vokset op med forældre, der altid har sagt, at du kun kan være dig selv.

Jeg synes, dronningen er et levende bevis på, at man kan være sig selv i den rolle, hun har.

Vi griner sammen

I 17 år har de været mand og kone, og ifølge kronprinsesse Mary har hun og kronprins Frederik, 53, det stadig skønt sammen.

– Det fungerer bare godt. Først og fremmest er vi lykkelige sammen. Vi kan være os selv, hvilket er altafgørende. Og så har vi mange af de samme interesser.

Vi er nysgerrige og komplementerer hinanden godt, fordi vi er forskellige. Men det er den måde, vi kan finde sammen på, der gør os stærke sammen.

[[{"fid":"235438","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":613,"width":940,"class":"media-element file-default"}}]]Vi har meget stor gensidig tillid og giver hinanden plads. Vi mener begge to, at det at give hinanden plads betyder, at man beriger hinanden.

For man skal også udvikle sig hver for sig, og det gør, at man bringer flere ting ind i et ægteskab. Og så er vi gode til at grine sammen. Det er vigtigt at kunne, slår Mary fast i interviewet med BILLED-BLADET.

Da dronningen kom til i 1970'erne, blev hun hurtigt et forbillede som kvindelig leder på en toppost, og hun kunne vise, hvordan man – under de givne omstændigheder – kunne balancere det og samtidig være mor til to små børn.

Det var ikke særlig almindeligt på dette tidspunkt, så ja der er mange grunde til, at jeg beundrer hende.

Vores teenagere

Mary og Frederik har huset fuldt af teenagere, hvilket giver visse udfordringer – specielt når de unge mennesker er kongelige.

– Når vi har to teenagebørn i huset, så tænker vi lidt over den tid, vi lever i, hvor alle mennesker, alle steder og på alle mulige måder kan tage billeder eller lave film.

[[{"fid":"235433","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":640,"width":940,"class":"media-element file-default"}}]]Man er mere eksponeret, og det er vigtigt, at de er opmærksomme på det. Og det er de, fordi de er vokset op med det mediebillede, vi har i dag.

Men teenageårene er meget transformative, og de er også sårbare år. Det er også de år, hvor vi lærer og laver fejl. Og det er i orden at lave fejl, så længe man lærer af dem.

Og så håber jeg, at de fortsat får frihed og plads til at lave de fejl, og at de kan komme godt igennem de søgende og undersøgende teenageår, lyder det fra teenagemor Mary.

Sponsoreret indhold