Kongelige23. november 2021

Margrethe overdrager tøjlerne: Trækker sig langsomt

Frederik og Mary overtager flere og flere opgaver fra dronningen, og eksperter vurderer, at det vil eskalere i fremtiden
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hun har gentagne gange slået fast, at hun bliver siddende, til hun falder af pinden. Men trods sin modvilje mod at abdicere og give Frederik regenttitlen før tid, så har dronning Margrethe, 81, gennem en årrække alligevel lige så stille giver stafetten videre.

Det mener kongehuseksperterne Sebastian Olden-Jørgensen og Lars Hovbakke i kølvandet på, at mor og søn for anden gang i deres liv har været sammen på et officielt statsbesøg i udlandet – det seneste besøg i Tyskland, som der er meget mere om i denne uges blad.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kongehuset_3_5.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

Der er ingen tvivl om, at Margrethe nyder at have sin søn med på arbejde. (Foto: Peter Grosen)

– Man kan sige, at der i de seneste år har været en meget, meget langsom skruen op for de ting, som kronprinsparret får lov at tage sig af. Det har været meget gradvist. Det, man hele tiden har været klar over fra kongehusets side, er, at det ikke skal ligne en abdikation. Det skal være et lille skridt af gangen, og det her er endnu et af de små skridt, siger Sebastian Olden Jørgensen til SE og HØR.

Intet stop

Han mener, det er rettidig omhu, at kongehuset allerede er i gang med de nødvendige justeringer for at imødekomme en tid med en dronning, der bliver ældre og dermed svagere.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kongehuset_2_6.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Margrethe er klar til en mere tilbagelænet rolle i forhold til Frederik og Mary, der skal mere på banen. (Foto: Hanne Juul)

– Det er en pragmatisk justering. Der er forskellige måder at gøre det på. Der er mange ældre, der holder fast i hele porteføljen og så også begynder at gøre det mindre godt, og på et tidspunkt giver de så slip på lidt eller en hel masse, og der er dronningens strategi den modsatte: At overdrage bid for bid, i og med at hun bliver ældre, slår kongehuseksperten fast.

Han mener ikke, vi kommer til at se, at Margrethe giver regenttitlen videre til Frederik. Det ville kræve noget specielt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kongehuset_4_4.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Margrethe mener, at dronning Ingrid ville have været glad for Mary. (Foto: Hanne Juul)

– Hun må have et eller andet minimumsniveau. Hvis man forestiller sig, at hun ikke kan gennemføre de ugentlige audienser eller tage et indgående statsbesøg, så er vi der, hvor hun måske kan slæbe sig til statsrådsmøder. Hvis vi når dertil, så tror jeg, hun trækker sig. Men vi skal derud, hvor det er fuldstændig indlysende, at fysikken har truffet valget for hende.

Gammel konge

Ifølge kongehuseksperten og historikeren Lars Hovbakke er det helt i tråd med det danske kongehus’ traditioner, at overdragelsen af magten sker ganske gradvist.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kongehuset_1_5.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Som lille havde Frederik ikke meget med sin mor at gøre, men med årene har de fået et meget tættere forhold, som billedet fra Berlin i sidste uge illustrerer. (Foto: Kaspar Wenstrup)

– Det er en lang tradition i Danmark, at man ikke abdicerer officielt. Det er meget få, der har gjort det. Men når man når langt op i årene og har regeret i lang tid, så plejer man at trække sig lidt tilbage og give flere og flere opgaver til den næste generation. Og det er det, vi ser nu, lyder det fra Hovbakke.

Roser sine efterfølgere

Dronning Margrethe er ikke et sekund i tvivl om, at det er et stærkt hold, der står klar til at tage over efter hende, når hun en dag ikke længere er her.

Under besøget i Tyskland i sidste uge roste hun sin søn til skyerne.

– Jeg er rigtig, rigtig glad og stolt. Det er morsomt at se ham i funktion og se, hvor godt han gør det. Jeg var vældig glad, og han har været glad for det, og det var jo også sjovt at være hernede. Når vi er to om det, kan vi favne bredere. Han kan noget med business, som falder mere naturligt for ham end for mig. Jeg er rigtig stolt, som en mor godt kan have lov at være.

Også Mary har fået roser fra Margrethe.

– Min mor kom aldrig til at møde Mary, men hun ville have sat vældig stor pris på hende, og hun ville have anerkendt hendes evner. Hun gør det samme, som min mor gjorde. Hun har sat sig for, at hun har fået en livsopgave, og den vil hun løfte, så godt hun overhovedet formår.

I Thomas Larsens nye bog “Monark og menneske” fik landets kommende konge også lidt flere søde ord fra mor.

– Frederik er vokset ind i sin rolle, han gør det vældig godt, og han har en fremragende støtte i sin kone.

Hele sit liv har kronprins Frederik, 53, vidst, at han en dag skal være konge, men bliver Margrethe lige så gammel som sin mor, dronning Ingrid, der blev 90 år, vil Frederik være 62 år, før han begynder på sit rigtige job. Det er den alder, hvor mange begynder at tale om pension.

I Storbritannien er prins Charles netop fyldt 73, og han venter fortsat på at blive konge.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kongehuset_8.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

Dronningen er overbevist om, at kronprinsparret bliver et godt regentpar. (Foto: Peter Grosen)

Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen er det dog ikke noget, der martrer Frederik.

– Det danske kongehus har haft det held, at kronprinsen har været rigtig, rigtig mange år om at finde sig til rette med sin rolle som kronprins. Det er måske lidt mindre pinefuldt for ham end for Charles. Men den britiske situation maner da til efterretning, siger Olden-Jørgensen.

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold