Kongeparrets vigtigste billede: Her er Mary i front

LÆS OGSÅ: Her er grev Felix' smukke kæreste
I mere end 50 år har Danmark været regeret af en dronning – og det ser ud til at fortsætte.
Det nye gallaportræt af kong Frederik og dronning Mary viser nemlig, at den søde pige fra Australien faktisk har fået det halve kongerige 20 år efter brylluppet med hendes danske prins.
På billedet står hun helt tæt med sin mand, men uden at holde ham i hånden. Det er ikke tilfældigt, mener historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen, som får et indtryk af ”maksimal ligestilling” på billedet.
– Man har udnyttet, at de er næsten lige høje, og de er stillet helt tæt på hinanden. Men de holder ikke i hånd. Det mener jeg er en slags fremhævelse af hendes dronningeværdighed, siger Sebastian Olden-Jørgensen

– Det er ikke nødvendigt for kongeparret at holde i hånd for at understrege, at de har et udmærket forhold, for det ved vi godt, at de har. Kysset på balkonen ved udråbelsen understregede, at deres personlige forhold er godt, siger historikeren.
Det officielle gallaportræt er et vigtigt billede for hele kongeriget, fordi det kommer til at hænge i offentlige institutioner og på ambassader kloden rundt i mange år – og bliver altså det første, mange ser, når de kommer i kontakt med noget dansk.
Det betyder også, at et gallaportræt ofte vil være en meget formel og seriøs fremstilling af kongeparret.
– Det er rollerne snarere end personerne, som man viser med sådan et billede, fortæller historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Jagter fejl
De mange udlændinge, der ser billedet uden at kende Frederik og Mary, vil muligvis have svært ved at se, at det danske kongepar er godt oppe i 50’erne.
Men de glatte ansigter skyldes kombinationen af et kongepar, der holder sig godt, god lyssætning og en dygtig sminkør – og skyldes næppe overdreven brug af Photoshop, mener Sebastian Olden-Jørgensen.
Det tror han ikke, at kongehusene tør efter den britiske skandale, hvor et billede af prins William og prinsesse Kates familie, som hoffet havde sendt ud til hele verden, blev opdaget i overdrevent klippe-klisterarbejde.
– Netop i betragtning af diskussionen i England, så ved de, at alle folk går på jagt efter det mindste spor. Så ud over den sædvanlige justering af kontrast og farver, så kan jeg ikke forestille mig, at de gør noget mere. For hvis nogen mener, de kan finde noget, så har kongehuset en sag – og et problem, siger Olden-Jørgensen.

Viser modenhed
Kunsthistoriker og ekspert i kongelige portrætter Thyge Christian Fønss-Lundberg er begejstret for det nye billede.
– Der har gennem tiden været kritik af kongen med snak om, hvorvidt han var opgaven moden. Det tror jeg, de prøver at signalere, at han er med billedet. Det er meget alvorligt, og der er ikke en masse tant og fjas over det, siger Fønss-Lundberg om det fotografi, som vil være en vigtig del af kongehusets image de næste mange år.
