Kongelige31. januar 2024

Kongen er landet i Polen: Nu ankommer Frederik til historisk opgave

For første gang siden tronskiftet vil Danmarks nye konge, Frederik X, blive modtaget af et andet statsoverhoved i udlandet, når han ankommer til præsidentpaladset i Warszawa
Det er en stor dag for kong Frederik - men han har brugt mange år på at øve sig 
Det er en stor dag for kong Frederik - men han har brugt mange år på at øve sig
 Foto: Hanne Juul

LÆS OGSÅ: Det bliver hårdt: Store opgaver venter Frederik

FØLG LIVE HERUNDER: Kong Frederik lægger en krans ved Den ukendte soldats grav

Æresgarden er klar.

Det samme er den polske præsident Andrzej Duda, der her til formiddag tager imod Danmarks kong Frederik X, som ankommer på sin første udenlandske opgave som regent.

Det bliver med andre ord historiske billeder, vi kommer til at se fra Polens hovedstad og præsidentpaladset i hovedstaden, og derfor er opmærksomheden også enorm.

Udsendte pressefolk fra både tyske, danske, franske og polske medier følger Frederiks rejse tæt.

Selve velkomstceremonien vil finde sted 11.30, og allerede nu bliver der lovet pomp og pragt, da en opstillet æresgarde tager imod Danmarks konge.

Sammen med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen vil Frederik deltage i en samtale med den polske præsident, og efterfølgende er Andrzej Duda vært ved en officiel frokost for kongen.

Tætpakket program

Generelt kan man roligt sige om kong Frederik, at han har nogle tætpakkede dage foran sig.

Besøget i Polen, som beskrives som et erhvervsfremstød, løber fra onsdag den 31. januar frem til den 2. februar, og det er især landets grønne omstilling, der er i fokus.

Efter besøget hos præsidenten i Warszawa, skal Frederik videre til havnebyen Szczecin, hvor et besøg hos Natos regionale hovedkvarter er planlagt.

Frederik X skal være til stede undervejs, når danske selskaber løbende underskriver aftaler med polske myndigheder og virksomheder.

Udover udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) består den danske delegation af klima- energi og forsyningsminister Lars Aagaard (M) og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V).

Men er der mon så grund til at være nervøs for sådan en som kong Frederik, nu der er tale om hans første officielle udenlandsbesøg som regent?

Formentlig ikke, lyder det fra administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen.

Kong Frederik har nemlig stor erfaring med erhvervsfremstød, som han gennem årene har stået i spidsen for over 70 gange.

Kongen er engageret, vidende og i øjenhøjde med virksomheder, politikere og andre deltagere. Han har gennem mange år været en rigtig god repræsentant i udlandet for Danmark. Men det er klart at med sin nye konge-status, så får det de polske værter til at hæve alle arrangementer under erhvervsfremstødet til et højere niveau og fremstødet få generelt mere opmærksomhed, siger Lars Sandahl Sørensen til Ritzau.

Mens farmand skriver historie - og forhåbentligt lykkes med at fremme danske teknologier, som potentielt kan komme til at spille en rolle i Polens grønne omstilling - så venter også helt særlige tre dage for sønnike Christian herhjemme.

Han skal nemlig for første gang være alene på pinden som regent. Det kan du læse mere om her:

Sponsoreret indhold