Kongelige1. januar 2024

Kongehuset udsender ny pressemeddelelse om dronning Margrethes abdicering

I kølvandet på den historiske begivenhed har kongehuset netop delt en pressemeddelelse med flere oplysninger om dronning Margrethes abdicering
Dronning Margrethe II holder nytårstale fra Christian IX's Palæ, Amalienborg Slot, i København, søndag den 31. december 2023. (Foto: Keld Navntoft Ritzau/Scanpix)
Dronning Margrethe II holder nytårstale fra Christian IX's Palæ, Amalienborg Slot, i København, søndag den 31. december 2023. Her annoncerede hun, at hun abdicerer.
 Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Danmark – og ikke mindst dronning Margrethe – skrev historie både i går aftes og om 14 dage.

I går meddelte 83-årige dronning Margrethe således, at hun abdicerer, og om 14 dage – den 14. januar – oprinder så dagen, hvor hun formelt trækker sig som Danmarks overhoved.

Det er første gang i næsten 900 år, at det sker i Danmark, og af den grund har kongehuset da også netop udsendt endnu en pressemeddelelse om den historiske begivenhed.

I pressemeddelelsen kalder kongehuset begivenheden både "ekstraordinær og historisk", og så giver kongehuset også en mere detaljeret forklaring på, hvad dronning Margrethes abdicering helt konkret betyder:

– Udtrykket ”abdikation” udspringer af det latinske udtryk ”abdicere”, som betyder, at man frasiger sig noget. Udtrykket bruges traditionelt om den situation, hvor en siddende regent frivilligt giver afkald på sin trone eller myndighed, skriver kongehuset på sin hjemmeside, før at der listes en række eksempler op fra lande, hvor det har været mere almindeligt at abdicere.

Men sådan er det altså ikke herhjemme, hvor det er næsten 900 år siden, at det sidst skete.

– Den sidste gang en dansk regent frivilligt afstod tronen før sin død, var således i 1146, hvor kongen Erik 3. Lam trådte tilbage – angiveligt for at gå i kloster. Selv om abdikation således ikke er dansk statsretlig praksis, forudsætter tronfølgeloven, at abdikation kan finde sted, idet lovens § 6 fastsætter, at lovens øvrige bestemmelser – som tager udgangspunkt i regentens død – også finder anvendelse i tilfælde af, at regenten frasiger sig tronen, lyder det slutteligt i pressemeddelelsen.

Sponsoreret indhold