Kongelige6. juli 2022

Kongehuset fyrer Ecco: Ekspert kalder det et historisk vendepunkt

Ifølge ekspert er Herlufsholm-sagen grunden til, at kongehuset fyrer Ecco som Kongelig Hofleverandør
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary
Kongehusekspert mener, det er det helt rigtige for kongehuset at sige farvel til Ecco.
 (Foto: Peter Grosen)

Ecco har været Kongelig Hofleverandør siden 16. april 1991, men fra 16. april næste år er det forbi. Det meddelte kongehuset onsdag.

Ifølge kongehusekspert Jakob Steen Olsen er der en helt særlig grund til, at beslutningen er blevet taget nu, efter at kongehuset også droppede Herlufsholm.

– Jeg tror, at det sker nu, fordi kongehuset har lært noget af Herlufsholm-sagen om at være “guilty by association”. Det er vigtigt, at kongehuset ikke bare handler moralsk rigtigt, men at dem det associeres med og samarbejder med også gør det, siger han til SE og HØR.

I pressemeddelelsen bliver det ikke beskrevet, hvorfor kongehuset nu siger farvel til Ecco, men Ecco har siden krigen i Ukraine været stærkt kritiseret for at fortsætte deres forretning i Rusland.

– Ligesom med Herlufsholm er man blevet ved med at kaste glans over Ecco, mens alle har vendt dem ryggen. Kongehuset er blevet klar over, at de også vil blive målt og vejet. Ikke bare i forhold til hvordan de selv agerer, men også i forhold til hvordan dem, de samarbejder med, agerer, forklarer han.

Historisk beslutning

Og det er altså en kæmpe ting, at kongehuset nu siger farvel til en af deres leverandører.

– Jeg vil næsten gå så langt som at sige, at det er et historisk vendepunkt, siger Jakob Steen Olsen.

– Det er ikke hver dag, at kongehuset ophører samarbejdet med deres leverandører, men at man sådan fyrer en hofleverandør, det har vi ikke oplevet før, og det vidner om, at kongehuset er bevidst om at træffe nogle valg, som er moralsk rigtige.

Burde have gjort det for længst

Beslutningen om at ophøre kongehusets mangeårige samarbejde med Ecco som Kongelig Hofleverandør, er helt på sin plads, lyder det fra Jakob Steen Olsen.

– Jeg synes absolut, at de skulle have gjort det før, det er min personlige holdning. Eccos politik er forfejlet, men også i forhold til kongehuset selv, siger han.

– Kongehuset kan ikke bestemme, hvad Ecco laver, men de bliver smudset til, og det, synes jeg, er synd.

På kongehusets hjemmeside fremgår det, at der i dag er tildelt i alt 103 danske hofprædikater. De Danske Spritfabrikker og Georg Jensen er blandt nogle af de andre virksomheder, der også kan kalde sig Kongelig Hofleverandør.

Sponsoreret indhold