Kongelige10. april 2024

Kongehuset får millioner: Men regeringen vil tage dette slot fra dem

Nok får de flere millioner i "lønforhøjelse", men regeringen vil også tage et slot fra den danske kongefamilie
Hvis det står til regeringen, skal de royale vinke farvel til et slot.
Hvis det står til regeringen, skal de royale vinke farvel til et slot.
 Foto: Hanne Juul

LÆS OGSÅ: Regeringen øger de kongeliges indtægt

Nok giver den ene hånd ret så meget, men den anden tager også lidt.

For selv om regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen er klar til at give dem en "lønstigning" på 17,3 mio. kr., så er der også andre værdier, som inddrages.

Af lovforslaget til kong Frederiks civilliste, som blev offentliggjort i dag, fremgår det nemlig, at Sorgenfri Slot skal overgå til statens rådighed.

– Det foreslås, at de slotte og palæer m.m., der har været stillet til rådighed for dronning Margrethe, stilles til rådighed for kong Frederik den Tiende. Dette gælder dog ikke Sorgenfri Slot, der dermed overgår til statens rådighed, idet det dog forudsættes, at civillisten fortsat skal have råderet over fire tjenesteboliger i tilknytning til Sorgenfri Slot, lyder det i lovforslaget.

Altså må kong Frederik, som sin mor, have råderet over Amalienborg, dele af Christiansborg Slot, Fredensborg Slot, Gråsten Slot, Jagtslottet Eremitagen og Amaliegade 18 (Det Gule Palæ) – men altså ikke Sorgenfri Slot.

Sorgenfri Slot stod færdigt i 1706.
Sorgenfri Slot stod færdigt i 1706.
 Foto: Thomas Laursen

Sparsomt brugt

Det mistede slot kommer ikke til at være det store tab, for det er ikke meget, kongefamilien har brugt Sorgenfri Slot de seneste år.

Den seneste royale beboer var dronning Margrethes kusine, prinsesse Elisabeth, der flyttede ind i 2014 og boede der til sin død i 2018.

Tidligere har arveprins Knud og arveprinsesse Caroline-Mathilde boet der, ligesom Christian 10. og dronning Alexandrine også har resideret der.

Sponsoreret indhold