Kongelige24. november 2022

Kongehusekspert om dronningens jul: - Det er åbenbart nye tider

Ifølge Jakob Steen Olsen så forsøger kongehuset at mane rygter til jorden med ny udmelding om julen
Dronning Margrethes jul
Der er nye tider i kongehuset, hvor dronning Margrethe i år skal holde jul uden sine børn.
 Foto: Hanne Juul

Dronning Margrethe har altid haft helt faste traditioner, når der er jul på Marselisborg. Den samme juledug kommer på bordet, der bliver serveret kalkun og risengrød, ligesom at planen for pyntning af juletræet også er helt fast.

- Men det er åbenbart nye tider, hvad det angår, i kongehuset, siger Berlingskes kongehusekspert Jakob Steen Olsen til SE og HØR.

I en pressemeddelelse fra kongehuset onsdag kom det frem, at dronningen opholder sig på Marselisborg alene over julen, og selve juleaften kommer hun til at være på Djursland med private venner og sin søster prinsesse Benedikte. Imens skal kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og deres fire børn holde jul i Australien, som de ikke har besøgt sammen i fem år.

Men ifølge eksperten er der en særlig ting, man bør hæfte sig ved i kongehusets pressemeddelelse. Det gælder den sidste sætning, der lyder:

“D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie vil sammen med deres børn tage på en længe planlagt udlandsrejse hen over julen”.

- Skal man sætte to tykke streger under noget, så er det “en længe planlagt”. For hvorfor skriver kongehuset det?, siger Jakob Steen Olsen

- Det er selvfølgelig for at mane rygter til jorden, hvis nogle skulle tro, at Joachim og Marie fravælger julen med Margrethe på grund af det intermezzo, der har været i forhold til, at man har fratager Joachims børn deres titler, og at han er utilfreds med det.

- Det er planlagt inden da. Sådan må man forstå det, forklarer Jakob Steen Olsen.

- Dermed siger man, at Joachim og Marie ikke fravælger mor, fordi de er sure på hende, de har længe planlagt, at de skulle fejre julen på en anden måde.

Ifølge kommentatoren er det usædvanligt, at dronningen ikke skal holde jul på Marselisborg med sine børn og børnebørn, men det får ikke den store betydning for kongehusets arbejde, lyder det fra kongehuseksperten.

Dronning Margrethe og prins Joachim
Ifølge Jakob Steen Olsen havde kongehuset under dronningens markering af sit 50-års regeringsjubilæum en kærkommen lejlighed til at vise, at man godt kunne arbejde sammen på trods af de konflikter, der har været i familien.
 Foto: Hanne Juul

- Som danskere kan vi egentlig være ligeglad med om den kongelige familie kan lide hinanden, vi skal bare have et kongehus, der fungerer, hvor de er i stand til at passe deres arbejde.

- Så på den baggrund ved vi ikke andet, end at kongehuset selv synes, de har behov for at understrege, at kongefamilien under alle omstændigheder godt kunne holde jul sammen - om det så passer eller ej, siger Jakob Steen Olsen.

Sponsoreret indhold