Kongelige1. januar 2024

Kongehusekspert: Her er de FIRE grunde til, at dronning Margrethe abdicerer lige nu

Ifølge kongehusekspert Jakob Steen Olsen er det værd at bemærke fire ting, når man analyserer dronning Margrethes snarlige abdicering
Nytårsaften sprang dronning Margrethe noget af en bombe, da hun proklamerede, at hun abdicerer om bare 14 dage.
Nytårsaften sprang dronning Margrethe noget af en bombe, da hun proklamerede, at hun abdicerer om bare 14 dage.
 Foto: Hanne Juul

Hun udtalte engang, at hun agtede at regere Danmark, indtil hun faldt af pinden.

Men nytårsaften sprang dronning Margrethe noget af en bombe, da hun proklamerede, at hun abdicerer om bare 14 dage.

Ifølge kongehusekspert Jakob Steen Olsen er det nu værd at bemærke fire ting i kølvandet på den opsigtsvækkende udmelding:

– Der er først og fremmest hendes helbred. Hun har været igennem en stor rygoperation (i februar, red.), og selv om hun er ude på den anden side, og selv om hun har været tapper, er det tydeligt at se, at hun er mærket. Hun har kæmpet i flere år. Og hun er træt, det siger hun også selv, forklarer Jakob Steen Olsen til SE og HØR.

Han mener desuden, at 83-årige Margrethe den seneste tid - trods dårligt helbred - har kunnet læne sig tilbage med et smil på læben:

– Den seneste meningsmåling viser, at 85 procent af danskerne mener, at kronprinsparret er klar til at overtage. Det er en meget tydelig tillidserklæring fra danskerne, ræsonnerer Jakob Steen Olsen.

Han mener for det tredje, at dronning Margrethe formentlig også har tænkt på hensynet til sin ældste søn, der nu altså bliver konge om 14 dage.

– Der har formentlig også været et personligt hensyn til kronprins Frederik. Hun kunne jo leve længe endnu, det har vi set i Storbritannien (hvor dronning Elizabeth regerede frem til sin død i en alder af 96 år, red.). Dronningen har formentlig tænkt, at hun ville lade Frederik komme til nu, hvor kræfterne stadig er der, forklarer Jakob Steen Olsen.

Slutteligt fremhæver han også ”rettidig omhu” og hensynet til monarkiet, som han formulerer det:

– Hun har indse, at tiden er inde til noget nyt. Det så hun også i forbindelse med prins Christians 18-års fødselsdag. Her oplevede hun fornyelsen og moderniteten og så formentligt, at begge dele er det rigtige for kongehuset nu.

Dronning Margrethe blev dronning som 31-årig, da hendes far, Frederik 9., døde i 1972.

Når hun trækker sig, bliver 55-årige kronprins Frederik konge, og hans hustru, kronprinsesse Mary, får titel af dronning.

Sponsoreret indhold