Kongelige17. januar 2024

Kongehusekspert: Derfor kommer bogen nu

Det er et klogt træk, at kong Frederik fortæller om sine visioner i en bog
Bogen "Kongeord" er udkommet i dag.
Bogen "Kongeord" er udkommet i dag.
 Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Det er klogt.

Sådan siger historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen om udgivelsen af bogen "Kongeord", hvor kong Frederik sætter ord på sine tanker og overvejelser om kongegerningen, samt hvad kongen selv lægger i ordene: Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark.

Bogen er på gaden tre dage efter kroningen, mens hele Danmark tænker på, hvordan Frederik vil være som konge, og det sætter bogen ord på.

– Det er både klogt og meget forståeligt. For hvis der er noget, som han har svært ved, så er det at formulere sig på stående fod. Men her har han fået hjælp til at formidle det, som han har på hjerte, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

– Vi venter alle på hans replik som konge, og nu har vi så fået den, og han slipper for det besvær og den risiko der er i at sige noget. Nu har han fået hjælp og har haft tid til at overveje det, siger kongehuseksperten.

Han mener derfor, at det er oplagt at bogen nu kommer til at brande den nye konge. Men han kan endnu ikke sige noget om, at bogen skulle være tegn på større åbenhed fra kongehuset, da han endnu ikke kender indholdet af bogen.

– Jeg har kun akkurat, som alle andre, registreret, at bogen er kommet, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Han håber, at få fat i bogen i løbet af dagen, så han kan blive klogere på, hvad kong Frederik har på hjerte i bogen, som er skrevet af Jens Andersen, der i 2017 også var forfatter til ”Under bjælken”.

– Den ligger i naturlig forlængelse af den bog. Men man kan blive nysgerrig på, om forfatteren har vidst noget, eller om det er en prinsebog, som er blevet om redigeret til en kongebog. Men den moderne teknik gør, at man kan producere bøger meget hurtigt, så de kan også have snakket lige omkring årsskiftet og have redigeret den og sendt den til tryk, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Sponsoreret indhold