Kongelige17. januar 2024

Kong Frederiks nye bog deler vandene

Kong Frederiks nye bog har fået en blandet modtagelse blandt landets anmeldere
Christiansborg og Amalienborg den 14.1.2024Tronskifte.Dronningen Magrethe har abdiceret. Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary Kong Frederik og Dronning Mary.Dronning Margrethe
Kong Frederik og dronning Mary.
 Foto: Jesper Sunesen

Kong Frederiks nye bog er blevet revet af hylderne på første udgivelsesdag, og begejstringen og læselysten fra danskerne er ikke til at tage fejl af. Bogen i det kongeblå omslag har vakt stor interesse.

Men hos anmelderne er begejstringen delt.

I den ene lejr bliver "Kongeord - Kong Frederik X fortæller til Jens Andersen" fremsat som en ærlig og velfortalt bog, hvor den i den anden lejr bliver beskrevet som et nøje tilrettelagt stykke magtretorik, hvor hvert ord er vejet nøje af.

Politikens anmelder kvitterer med fire ud af seks hjerter. De fraværende to stjerner, må man næsten lade sig forstå, mangler, da det er "et nøje tilrettelagt og forberedt stykke magtretorik, der skal give den nyudnævnte konge en makronbund at stå på".

Dog beskriver anmelderen kong Frederik i bogen som værende "menneske, som synes at have hjertet på det rette sted".

Hos Berlingske strækker det sig ikke til mere end tre ud af seks stjerner. Her kalder anmelder og kongehuskommentator på avisen Jakob Steen Olsen det en "mundtlig, stilistisk temmelig slingrende monolog, der fremstår som en udvidelse af den korte tiltrædelsestale" fra balkonen ved tronskiftet.

Kristeligt Dagblad, der siden tronskiftet har italesat manglen af ordet "gud" i den nye konges valgsprog, kan ikke få armene ned over bogen.

Avisens politiske redaktør, Henrik Hoffmann-Hansen, der står bag anmeldelsen, kvitterer med seks stjerner og lægger særligt vægt på de kapitler i bogen, hvor kong Frederiks forhold til troen og gud fylder på siderne.

Han kalder det et læseværdigt skrift, og bider mærke i, at kong Frederik siger, at ordene "Gud bevare Danmark" giver ham gåsehud, hvorfor han vil fortsætte sin mors linje og sige det i sine nytårstaler.

- Det lyder meget beroligende, skriver han som de sidste ord.

David Trads befinder sig også mere i Kristeligt Dagblads lejr i forhold til begejstringen over kongebogen. Trads har kvitteret med fem ud af seks stjerner i Jyllands-Posten og mener, at den 112 siders lange bog giver et "ærligt og åbent indblik i den nye regents indre tanker".

- Man fornemmer virkelig, at det er netop Frederik, der taler, skriver Trads.

Sponsoreret indhold