Kongelige5. februar 2024 (opd. 5. februar 2024)

Kong Charles har fået konstateret kræft

Den britiske konge er blevet diagnosticeret med kræft, meddeler Buckingham Palace
(ARKIV) Britain's King Charles III
Det beskrives ikke, hvilken type kræft, som den britiske regent er blevet diagnosticeret med.
 Foto: Aaron Chown/AFP/Ritzau Scanpix

Storbritanniens kong Charles har fået konstateret kræft.

Det meddeler Buckingham Palace mandag.

Kongen er mandag begyndt i behandling for sygdommen, meddeler det britiske kongehus.

Charles' yngste søn, prins Harry, vil rejse fra sit hjem i USA til Storbritannien inden for de næste dage for at se sin far. Det siger kilder tæt på Harry til det britiske nyhedsbureau PA Media.

Kongen har personligt informeret både Harry og hans ældre bror, kronprins William, om sin diagnose, skriver tv-stationen BBC.

Lægerne har rådet kongen til at aflyse alle sine opgaver og forpligtelser i offentligheden, så længe behandlingen står på.

75-årige Charles "forbliver fuldt ud positiv over for sin behandling og ser frem til at vende fuldt og helt tilbage til offentlig tjeneste hurtigst muligt", meddeler Buckingham Palace.

- Hans Majestæt har valgt at dele nyheden om sin diagnose for at forhindre spekulation og i håb om, at det kan bidrage til offentlighedens forståelse for alle rundt om i verden, der er ramt af kræft, står der i meddelelsen.

Det er ikke umiddelbart oplyst, hvilken type kræft det er. Men det er ikke prostatakræft, meddeler BBC. En kilde i kongehuset bekræfter denne oplysning over for nyhedsbureauet Reuters.

Kongehuset har heller ikke oplyst detaljer om lægernes eventuelle prognose.

Kong Charles modtager ambulant behandling i London, rapporterer tv-station Sky News. Det betyder, at han er sit hjem i den britiske hovedstad om aftenen.

Kongen blev for en uge siden udskrevet fra et hospital i London, hvor han tre dage tidligere gennemgik en prostataoperation.

Under sin indlæggelse fik kong Charles foretaget forskellige undersøgelser, der nu har vist, at han har kræft.

Charles blev sidst set offentligt søndag, hvor han og dronning Camilla var til gudstjeneste i byen Sandringham. Her smilede og vinkede han til de forsamlede.

Storbritanniens regering er informeret om kong Charles' sygdom. Premierminister Rishi Sunak har ønsket kongen god bedring.

- Jeg er ikke i tvivl om, at han hurtigt vil være tilbage for fuld styrke, og jeg ved, at hele landet ønsker ham god bedring, skriver Sunak på det sociale medie X.

Storbritanniens forfatning indeholder bestemmelser om, hvem der skal træde i stedet for statsoverhovedet i tilfælde af eksempelvis alvorlig sygdom.

Dronning Camilla og prins William samt kongens yngre søskende prinsesse Anne og prins Edward kan alle udnævnes til stedfortrædere for kongen.

Men det gælder ikke prins Harry, som formelt har forladt den kongelige familie, og den skandaleramte prins Andrew, som er den anden af Charles' brødre.

Mandag aften dansk tid siger USA's præsident, Joe Biden, at han er bekymret over kong Charles' kræftdiagnose og vil ringe til ham senere.

- Jeg er bekymret for ham, siger Biden under et besøg i Las Vegas.

Kong Charles har siden 8. september 2022 været konge af Storbritannien. Han er den ældste søn af dronning Elizabeth 2. og blev konge efter hendes død.

Sponsoreret indhold