Kongelige15. maj 2022

Kælenavn bandlyst på slottet

Selv de kongelige har kælenavne – men det er ikke alle, der må benytte sig af dem
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/det_svenske_kongehus.png
 Foto: Anders Wiklund

Mange har dem: Kælenavne, kaldenavne og øgenavne. Også de kongelige.

I Danmark er Kronprins Frederik for eksempel blevet kaldt "Turboprinsen", fordi han var oprørsk og glad for fart – indtil han altså blev tæmmet af og gift med Kronprinsesse Mary.

Og hans mor, Dronning Margrethe, har kælenavnet Daisy, som hun også selv underskriver sine breve med. Det navn har hun arvet fra sin svenske mormor, Margareta.

Og netop i det svenske kongehus er flere kæle- og kaldenavne i spil.

Det skriver norsk SE og HØR.

Artiklen fortsætter under billedet …

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mega252376_002.jpg
 Foto: MEGA

Victoria med manden Daniel, mor Silvia, far Carl Gustaf og børnene Estelle og Oscar. Foto: Martin Høien

Kronprinsesse Victorias første kælenavn var Oja. Det fik hun, fordi hun som lille ikke selv kunne udtale hele sit navn, men i stedet sagde Oja. Det syntes kongeparret var så sødt, at de begyndte at kalde hende det.

Victorias søster, prinsesse Madeleine, der i dag er 39 år, har flere kælenavne. Hun havde som barn også udfordringer med at udtale hele sit navn, og derfor kaldte dronning Silvia og Kong Carl Gustaf hende bare Len.

– Det blev hun også kaldt på slottet, skriver mediet, der dog beretter, at der var visse restriktioner forbundet med prinsessens kælenavne.

Artiklen fortsætter under billedet …

https://imgix.seoghoer.dk/_mho1238.jpg
 Foto: Martin Høien

Madeleine med gemalen Christopher O'Neill og børnene Adrienne, Leonore og Nicolas til barnedåb i Sverige i august 2021. Foto: Martin Høien

Da prinsesse Madeleine begyndte i skole, begyndte hendes venner og klassekammerater nemlig at kalde hende Madde. Men dét kælenavn faldt altså ikke i god jord hos mor Silvia.

Det står beskrevet i bogen "Madeleine – Prinsessen privat". Her beskrives det, at de ansatte på slottet blev irettesat, hvis de brugte lige præcis det kælenavn om prinsessen.

– Det var strengt forbudt for de ansatte at sige "Madde", lyder det.

Historien melder intet om, hvilke konsekvenser der var, hvis uheldet skulle være ude, og en medarbejder kom til at bruge det bandlyste kælenavn.

Hendes storebror, prins Carl Philip, 42, fik også som skoleelev et kælenavn af klassekammeraterne, men det var ikke på samme måde forbundet med regler eller forbud fra dronningen. Han blev kaldt Lippy, hvilket stadig hænger ved, når han i dag mødes med vennerne.

Prinsessen Madeleines venner og familie kalder hende "Len".

Sponsoreret indhold