Kongelige 7. december 2021

Iskold jul ødelagde ALT for prinsesse Diana

En ny film fortæller historien om den skæbnesvangre jul, hvor en knust prinsesse Diana sandede, at hendes ægteskab definitivt var forbi
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

”Ikke alle eventyr ender lykkeligt”.

Sådan lyder det triste budskab i en ny film om prinsesse Diana, og desværre viste budskabet sig at være mere end sandt.

For nok virkede det til at være et vaskeægte eventyr, da en ung og kejtet Diana giftede sig med den 12 år ældre prins Charles i 1981. Men lykken var kort.

Artiklen fortsætter under billedet...

Julen 1991 blev på mange måder dødsstødet for Diana. Foto: Ritzau Scanpix

Nu fortæller den nye film ”Spencer” historien om den hjerteskærende jul i 1991, hvor prinsesse Diana for alvor indså, at ægteskabet til Charles var dødsdømt, og at skilsmisse var den eneste udvej.

Uro og utroskab

”Spencer” tager udgangspunkt i de tre traditionsbundne juledage – 24., 25. og 26. december – hvor den britiske kongefamilie traditionen tro samles på Sandringham-godset for at fejre højtiden.

Selv om instruktør Pablo Larraín har taget flere fortælletekniske friheder for at skabe præcis den film, han ønskede, læner filmen sig uhyggelig meget op ad den virkelige historie, der er fyldt med lige dele uro og utroskab.

I begyndelsen af 1990’erne havde der længe været skår i ægteskabet mellem Diana og Charles.

Artiklen fortsætter under billedet...

I “Spencer” ser vi, hvordan prinsesse Diana – spillet af Kristen Stewart – kæmper med bulimi. Det gjorde virkelighedens Diana også. – Bulimien begyndte ugen efter, vi blev forlovet og tog næsten et årti at komme over, fortalte prinsesse i 1992. Foto: Scanbox

Der florerede allerede – og havde gjort det længe – rygter om elskere og elskerinder i det britiske kongehus og blandt befolkningen. Men dét skulle ikke ødelægge julen, mente den traditionsbundne dronning Elizabeth.

Hun manede derfor til fred og fordragelighed i højtiden, men inderst inde vidste Diana, at alt var ændret, og at intet stod til at redde. Året efter lod hun og prins Charles sig da også separere.

Frygtede julevægten

Allerede da prinsesse Diana ankom til godset i Sandringham, mærkede hun ubehaget. En gammel tradition foreskrev, at alle gæsterne blev vejet, før og efter de satte sig til bords. På den måde vidste dronningen, om alle havde fået nok at spise. Men traditionen pinte Diana, der i mange år havde lidt af bulimi og derfor havde et usundt forhold til både sin krop og sin vægt.

Artiklen fortsætter under billedet...

Allerede fra start var der kold luft mellem prins Charles og Diana – her ses de i november 1989 under et officielt besøg i Indonesien. I julen 1991 gik det for alvor galt for parret. Foto: Ritzau Scanpix

Sidste år afslørede prinsesse Dianas butler Paul Burrell, hvordan Diana ”kravlede langs væggene”, og hvordan hun ”ikke kunne vente med at slippe væk” fra juledagene – og julevægten – på Sandringham.

De gamle traditioner var dog langt fra det værste for den unge prinsesse Diana. I en scene i ”Spencer” sander en knust prinsesse Diana – spillet af Kristen Stewart – for alvor omfanget af prins Charles’ utroskab.

Diana opdager til sin gru, hun ikke er den eneste, der har fået en perlehalskæde i julegave af prins Charles. Hendes ægtemand har givet samme smykke til sin elskerinde, Camilla Parker Bowles.

Selv om den sande historie ikke udspillede sig midt i julen, er den rigtig nok. Faktisk skete det flere gange.

Artiklen fortsætter under billedet...

Ifølge rygterne begyndte prins Charles og Camilla Parker Bowles’ affære allerede tilbage i 1986 – fem år efter brylluppet med Diana. Her ses de første gang ”offentligt sammen” – i januar 1999 på Ritz Hotel i London. Charles og Camilla danner stadig par i dag. Foto: Ritzau Scanpix

Blot få dage før Diana og Charles blev gift i 1981, gav han et indgraveret smykke til sin elskerinde Camilla.

- Han gav hende smykket mandag. Vi blev gift om onsdagen, fortalte Diana efterfølgende.

Kort efter havde Camilla også givet prins Charles et smykke: Et armbånd med initialerne ”C” og ”C”. Prins Charles gjorde ikke meget for at skjule smykket. Han bar det blandt andet under bryllupsrejsen med Diana.

- Sikke et skænderi vi havde. Jaloux, total jaloux. Og det var sikkert en fin idé med de to ”C’er”, men klogt var det bestemt ikke, rasede Diana efterfølgende.

Hun fortjente bedre

I 1992 – året efter den skæbnesvangre jul – blev prinsesse Diana og prins Charles officielt separeret. Diana fortsatte dog – dog kun for børnenes skyld – at fejre jul på Sandringham. Ulykkelig og alene.

Uden at røbe for meget slutter “Spencer” mere lykkelig for Diana.

- Jeg føler, hun fortjente en lykkelig slutning, fortæller instruktøren.

Sponsoreret indhold