Kongelige14. maj 2024 (opd. 14. maj 2024)

Ikke til at kende: Kong Frederik og dronning mary iført vild dragt

Tirsdag blev kongen og dronningen vist rundt på et laboratorie i Oslo, og i den anledning måtte de iføre sig en dragt, der gjorde det særligt svært at genkende dem

Se billederne her!

Det danske kongepar og norske kronprinspar har tirsdag iført sig lyseblå DNA-dragter og hvide skoovertræk for at få et indblik i norsk forskning i kvanteteknologi.

Parrene er blevet vist rundt på Mikro- og nanoteknologilaboratoriet, der er et åbent laboratorie, som kan anvendes af studerende, forskere, industrien og nystartede virksomheder tilknyttet Universitet i Oslo.

Rundvisningen havde særligt fokus på universitetets forskning i kvanteteknologi, der er et af de centrale temaer på statsbesøget i Norge tirsdag og onsdag.

Kvanteteknologien er en avanceret form for matematisk indretning af computere og ventes at kunne levere meget komplicerede beregninger, der ikke er mulige i dag.

Teknologien kan være med til at finde løsninger på klimakrisen, skabe medicinske gennembrud og styrke cybersikkerheden.

Laboratoriet ligger i hjertet af Norges første såkaldte innovationsdistrikt, Oslo Science City.

Her samarbejder 8000 forskere, 40.000 studerende, 300 nyopstartede virksomheder og offentlige aktører om blandt andet sundhed og biovidenskab, klima og kunstig intelligens.

Særligt den danske ambassadør i Norge, Louise Bang Jespersen, er begejstret for, at kvanteteknologi er et centralt tema på kongeparrets statsbesøg.

- Det er fremtidens teknologi og kan komme til at spille en helt afgørende rolle for den grønne omstilling, sundhed, forsvar og samfundssikkerhed, sagde hun til Ritzau mandag.

Hun påpegede, at kvanteteknologien er blevet en del af det geopolitiske teknologikapløb. Særligt lande som USA og Kina konkurrerer om at ligge i front.

- Vi i Norden kan meget hver for sig, men hvis vi kan gå sammen om kvanteteknologi, så kan vi også globalt ligge helt i front, lød det fra Louise Bang Jespersen.

Sponsoreret indhold