Kongelige15. januar 2024

Her er HELE talen fra kongen til Folketinget

Statsminister Mette Frederiksen (S) læste mandag en meddelelse op fra kong Frederik X til Folketinget
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Hør kong Frederik sige sit valgsprog her.
 Video: Dr Host/Mipsdir/Ritzau Scanpix

Vi, Frederik X af Guds nåde, Danmarks konge, skal herved meddele, at vor kære mor, dronning Margrethe II den 14. januar 2024 i Statsrådet har frasagt sig tronen.

Med Guds hjælp og folkets kærlighed har dronning Margrethe II igennem sin 52-årige regeringstid alene haft Danmarks bedste som sit mål og lagt alle sine kræfter i en trofast og pligtopfyldende indsats herfor.

Dronningens kærlighed til hele kongeriget har været gengældt, og overalt er dronningen blevet mødt af varme, hengivenhed og påskønnelse.

Vi skylder dronningen taknemmelighed for med al sin flid at have forfulgt sit livs mål længere end nogen anden regent før hende.

Vi har nu i overensstemmelse med Danmarks Riges Grundlov og tronfølgeloven overtaget det ansvarsfulde kald som Danmarks konge. Det er en opgave, som vi vil gøre vort yderste for at løfte.

Sammen med dronning Mary vil vi lægge alle vores kræfter i at tjene hele det danske kongerige i al tid, vi bliver givet.

Det er vort håb, at det må lykkes os at yde en indsats til gavn for hele rigsfællesskabet og at vinde folkets tillid.

Vi indleder vort ansvarsfulde gerning som Danmarks konge i forvisning om, at Folketinget vil møde os i det fælles arbejde for kongerigets bedste.

Givet på Christiansborg slot 14. januar 2024. Kilde: Ritzaus optagelse af talen.

Sponsoreret indhold