Harry og William skulle have heddet noget andet, hvis det stod det prins Charles

Hun var verdens mest fotograferede kvinde. Lige meget hvor hun gik, havde hun en hale af fotografer i hælene. Alligevel forsøgte prinsesse Diana at leve – og give sine to sønner – et så normalt liv som muligt.

Det var også prinsessen, der valgte, at de to prinser skulle have de to almindelige navne Harry og William.

Havde det i stedet været prins Charles, der havde valgt navnene, ville de to brødre havde heddet noget helt andet i dag.

Artiklen fortsætter under billedet...

Diana og Charles med lille prins William, der kom til verden i juni 1982. Foto: MEGA

Under et interview med forfatter Andrew Morton i 1992 afslørede prinsessen, at det var hendes idé at give de to prinser – der kom til verden i juni 1982 og september 1984 – de to helt almindelige navne.

- Jeg valgte William og Harry, mens Charles valgte resten af navnene. Han ville have Albert og Arthur, men jeg sagde nej. Det var for gamle navne, afslørede prinsessen under interviewet, der altså fem fandt sted fem år før hendes alt for tidlige død.

Artiklen fortsætter under billedet...

Diana og Charles leger med lille prins William. Foto: MEGA

Mens prinsesse Diana valgte de to fornavne, fik prins Charles lov til at vælge de resterende mellemnavne, og derfor er prinsernes fulde navne henholdsvis William Arthur Philip Louis og Harry Charles Albert David.

Det er ingen hemmelighed, at prinsesse Diana elskede sine to sønner – men havde det svært i ægteskabet med prins Charles, som hun mødte, da hun var blot 19 år.

I august 2017 udkom den hudløst ærlige dokumentar ”Diana: In Her Own Words” - og den viste endnu flere sider af det problemfyldte ægteskab.

Artiklen fortsætter under billedet...

Diana med begge sine børn: William, der blev født i juni 1982, og lillebror Harry, der kom til verden i september 1984. Foto: MEGA

Den 90 minutter lange dokumentar byggede på hemmelige videooptagelser, der var optaget på Kensington Palace i 1993 af Dianas stemmecoach Peter Settelen.

Her talte prinsessen blandt andet om sit ulykkelige forhold til prins Charles, lige som hun også kaldte sin bryllupsdag for ”den værste dag” i sit liv.

Diana fortalte i dokumentaren også, hvordan hun gik grædende til dronningen, da ægteskabet med Charles begyndte at falde fra hinanden.

- Så jeg gik op til topdamen og sagde "jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre". Hun sagde "jeg ved ikke, hvad du skal gøre", og det var det. Det var ’hjælpen’, fortalte Diana angiveligt i den nye dokumentar.

Artiklen fortsætter under billedet...

Parret og sønnerne fotograferet i forbindelse med prins Harrys fødsel i september 1984. Foto: MEGA

Diana afslørede også, at hun kun mødte prins Charles 13 gange, før de blev gift. Inden da var hun med egne ord ”uimponeret over prinsen”.

- Han klistrede sig til mig som et dårligt udslæt, sagde hun på ét af de hidtil hemmeligholdte bånd.

Da forholdet alligevel begyndte at udvikle sig mellem Diana og prins Charles, blev den 19-årige Diana alligevel ”smigret” over at få opmærksomhed fra en ældre mand.

Fra start spøgte forholdet til Camilla Parker Bowles dog.

Artiklen fortsætter under billedet...

Prinsesse Diana sammen med sine to sønner. Foto: MEGA

Diana kaldte i optagelserne Camilla Parker Bowles for ”hans dame” og fortalte, hvad prins Charles havde svaret hende, da hun havde spurgt ham til hans forhold til kvinden:

- Han svarede, ”Jeg nægter at være den eneste prins af Wales, som aldrig havde en elskerinde”.

Diana påstod også i optagelserne, at prins Philip havde givet prins Charles grønt lys til at have en affære, hvis hans ægteskab med prinsesse Diana gik i vasken.

I Channel 4-dokumentaren, der blev vist i august 2017, kom prinsesse Diana også ind på det famøse forlovelsesinterview med hende og prins Charles, der blev optaget den 24. februar 1981.

Hun blev med egne ord ”traumatiseret”, da parret blev spurgt ind til, om de var forelskede.

Diana svarede ”Ja, selvfølgelig er vi forelskede”. Charles stillede blot spørgsmål ved meningen af ordet forelsket.

Dokumentaren ”Diana: In Her Own Words” skabte allerede en del debat og kritik, inden den blev vist på britisk tv. Flere kritikere mente nemlig, at den ikke burde vises – særligt fordi det var Dianas ønske, at optagelserne forblev hemmelige.

Rosa Monckton, en af Dianas tætteste venner, fortalte i august 2017, at ”det er komplet upassende, at de bliver vist til offentligheden”.

- Det er lige meget, at det er 20 år siden. Det gør ingen forskel overhoved. Tænk på, hvordan båndene kan skade hendes familie, hendes sønner. Jeg synes, det er ufølsomt og ubærligt at gøre mod dem, sagde Rosa Monckton dengang til Daily Mail og tilføjede:

Artiklen fortsætter under billedet...

Diana var blot 19 år, da hun sagde ja til prins Charles 29. juli 1981.

Parret blev gift 29. juli 1981. På det tidspunkt var Diana kun 19 år. Foto: MEGA

- Båndene skulle være sendt til drengene. De skulle i allerhøjeste grad være sendt til drengene. Jeg synes, det er så ulækkert.

Videooptagelserne var i Dianas hænder indtil hendes død i august 1997. Siden da var båndene hos forskellige ejere, ligesom de også har været genstand for en intens retssag.

I 2007 valgte BBC at droppe en planlagt dokumentar bygget på optagelserne af frygt for at såre den royale familie.

Der var i alt 12 videobånd – døbt ”the dynamite diaries” – og Channel 4 byggede sin dokumentar på syv af videobåndene.

De fem menes at være forsvundet.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close