Kongelige10. januar 2020

Få det fulde overblik: Her er tidslinjen – og alle detaljer – over royalt chok-exit

Prins Harry og hertuginde Meghan har chokeret hele England, efter de onsdag meddelte, at de træder tilbage som ”senior members” – det vil sige fremtrædende medlemmer – af kongehuset. Her giver vi dig det fulde overblik over skandalen
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/skaermbillede_2020-01-08_kl._20.45.30.png
 (Foto: MEGA)

Den britiske befolkning – og det britiske kongehus – fik noget af et chok, da hertuginde Meghan og prins Harry onsdag aften meddelte, at de trækker sig tilbage som ”senior members” – det vil sige fremtrædende medlemmer – af det britiske kongehus.

Selv om nyheden kom som noget af en overraskelse både for befolkningen og også medlemmer af det britiske kongehus, er der meget, der tyder på, at beslutningen har været længe undervejs for parret.

Her giver vi dig det fulde overblik over tiden, der ledte op til parrets chokexit:

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/shutterstock_editorial_9937668bl.jpg
 (Foto: MEGA)

Foto: MEGA

Juni 2016: Finder sammen

Det var under en ferie i London i juni 2016, at Meghan Markle blev introduceret for prins Harry. Det skete gennem parrets fælles venner. Det slog hurtigt gnister mellem parret, der dog fra start gjorde en dyd ud af at holde deres kærlighed hemmelig. I den periode nåede Meghan Markle både at møde prins William og hertuginde Kate, ligesom han mødte hendes familie i Californien.

8. november 2016: Nu er det officielt

I november 2016 bekræftede det britiske kongehus, at prins Harry var i et parforhold med den amerikanske skuespillerinde.

Annonceringen skete dog mere af pligt end af lyst – prins Harry var nemlig utilfreds med mediernes dækning af parforholdet, og han frygtede desuden for sin kærestes sikkerhed.

- Det kan ikke være rigtigt, at få måneder inde i et forhold med ham, skal frøken Markle være midtpunkt i sådan en storm. Siden han var ung, har prins Harry været klar over opmærksomhed, der har været til ham fra offentligheden. Han føler sig heldig, at han har så mange mennesker, der støtter ham, og han ved, hvilket privilegeret liv han lever, skrev det britiske hof i en pressemeddelelse den 8. november 2016.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/shutterstock_editorial_9943969q.jpg
 (Foto: MEGA)

Foto: MEGA

6. september 2017: Meghan bryder tavsheden

Der skulle gå næsten et år, fra de blev officielle, til Meghan brød tavsheden. Det skete i et stort interview med Vanity Fair i september 2017. Her fortalte Meghan, at hun og Harry var smaskforelskede:

- Vi er et par. Vi er forelskede. Og jeg er sikker på, at der kommer et tidspunkt, hvor vi bliver nødt at stå frem, præsentere os selv som par og fortælle historier, men jeg håber, at folk vil forstå, at det her er vores tid. Det er for os, fortalte Meghan i interviewet med Vanity Fair og fortsatte:

- Det er det, der gør det så specielt. At det bare er vores historie. Men vi er glade. Personligt elsker jeg en god kærlighedshistorie.

September 2017: hånd i hånd for første gang

Selv om de begge havde udtalt sig om deres kærlighed, var det først i september 2017, at de officielt også viste deres kærlighed og parforhold frem. Det skete, da parret ankom til en tenniskamp i den canadiske storby Toronto hånd i hånd.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/shutterstock_editorial_9945197h_copy.jpg
 (Foto: MEGA)

Foto: MEGA

27. november 2017: - Vi skal giftes!

Under et tv-interview afslørede prins Harry og Meghan Markle, at de var blevet forlovet. Forlovelsen var sket et par uger forinden, mens prins Harry var i gang med at lave stegt kylling.

Meghan Markle tilføjede, at det var ”sødt, naturligt og meget romantisk”, og at frieriet skete på en ”helt almindelig aften” for parret.

Prins Harry tilføjede under interviewet:

- Hun lod mig ikke engang blive færdig, hun sagde ”må jeg svare j”, og jeg sagde ”ja”, og så krammede vi, og jeg havde en ring i hånden, og jeg udbrød ”kan jeg give dig ringen”, og hun svarede ”åh ja, ringen!”.

I interviewet, som også var parrets første officielle tv-interview, fortalte de også, at de havde mødt hinanden gennem fælles bekendte:

- Jeg blev forelsket i Meghan så utrolig hurtigt. Stjernerne stod bare rigtigt på himlen – alt var perfekt. Du var nærmest som om, at denne smukke kvinde bare dumpede ned i mit liv – og jeg dumpede ned i hendes, fortalte Harry i tv-interviewet.

Herefter forsøgte det forelskede par at se hinanden så ofte, som det var muligt. Det kunne lade sig gøre cirka hver anden uge.

Fire uger efter de havde mødt hinanden første gang, inviterede prinsen sin Meghan med på en eksotisk tur til Botswana.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/shutterstock_editorial_9954006a_copy.jpg
 (Foto: MEGA)

Foto: MEGA

- Vi sov i telt under stjernerne i fem dage, hvilket var fuldstændig fantastisk, fortalte Harry i interviewet.

Brylluppet skulle stå 19. maj 2018.

3. maj 2018: Aflys brylluppet!

Kort før brylluppet udsendte Meghan Markles bror et brev til prins Harry, hvor han opfordrede prinsen til at droppe brylluppet. I brevet stod der blandt andet:

- Som tiden går frem mod det kongelige bryllup, er det blevet tydeligt, at det her er den største fejltagelse i kongelig bryllupshistorie. Meghan Markle er tydeligvis ikke den rigtige kvinde for dig. Hun er en slidt, overfladisk og indbildsk kvinde, der vil gøre grin af dig og din royale familiehistorie, skrev broren Thomas blandt andet i brevet.

14. maj 2018: Meghans far i ydmygende stunt

Under en uge inden brylluppet var det så Meghan Markles far, der var godt i gang med at forpurre parrets lykke. Det kom således frem, at Meghans dengang 73-årige far, Thomas Markle, havde iscenesat en række billeder sammen med en paparazzifotograf. Efterfølgende blev billederne, der viste faderen i forskellige situationer, solgt for flere hundredtusinde kroner. Nogle af billederne viste blandt andet, at faderen besøgte en lokal internetcafé, hvor han kiggede på billeder af sin datter og hendes forlovede.

17. maj 2018: Bekræfter: Far kommer ikke

I kølvandet på skandalebillederne var der flere, der spekulerede i, om faderen ville være til stede under Meghan og prins Harrys bryllup – eller om han ville blive stemplet ”persona non grata”.

Det endte dog med at være et dårligt helbred, der afskar faderen fra datterens store dag. Thomas Markle gennemgik således en større hjerteoperation og blev tvunget til at blive derhjemme.

17. maj 2018 – to dage før brylluppet – udsendte Meghan ganske overraskende en pressemeddelelse, hvor hun fortalte om sin far. Her skrev hun:

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/shutterstock_editorial_9937812cj.jpg
 (Foto: MEGA)

Foto: MEGA

- Desværre kommer min far ikke til at være med til brylluppet. Jeg har altid holdt af min far og håber, at han kan få den fred, han har brug for, så han kan fokusere på sit helbred, lød det i udtalelsen fra Meghan Markle.

- Jeg vil gerne takke alle, som er kommet med storsindede og støttende beskeder. I skal vide, at Harry og jeg ser frem til at dele vores specielle dag med jer på lørdag, tilføjede hun i den korte udtalelse.

19. maj 2018: ”I do!”

Prins Harry og hertuginde Meghan gav hinanden deres "I will" i St. George's Chapel i Windsor.

Ceremonien var en overraskende blanding af gamle, britiske traditioner og mere overraskende, utraditionelle valg. Da Meghans far ikke kunne følge sin datter op, var det i stedet prins Charles, der førte sin svigerdatter op ad kirkegulvet.

Den amerikanske biskop Michael Curry leverede en indlevende og følelsesladet prædiken, mens et gospelkor sang ”Stand By Me”

15. oktober 2018: - Vi er gravide

I oktober 2018 udsendte parret via Kensington Palace en kort pressemeddelelse, hvori de afslørede, at de ventede et barn:

- Deres kongelige højheder hertugen og hertuginden af Sussex er stolte over at kunne annoncere, at hertuginden af Sussex venter en baby i foråret 2019.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/shutterstock_editorial_10119378be_copy.jpg
 (Foto: MEGA)

Foto: MEGA

December 2018: Meghan er selvoptaget og uforskammet

I en klumme rasede tv-vært Piers Morgan over hertuginde Meghan, som han ellers tidligere var ven med. Han kaldte hende både selvoptaget og uforskammet.

- Meghan Markle er en selvoptaget professionel skuespillerinde, som har landet sit livs rolle, og nu er opsat på at malke den, indledte han sin længere klumme, hvori han fortalte, at han troede, at han var gode venner med Meghan – lige indtil hun ifølge Piers Morgan valgte at skrotte venskabet, da hun mødte prins Harry.

- Pludselig havde hun fundet en mere vigtig og indflydelsesrig person i prins Harry, og jeg blev dumpet som en sæk kartofler. Det var dybt uforskammet. På en eller anden måde beundrer jeg hendes arbejde, skrev Piers Morgan i sin klumme, hvor han også kommenterede hertuginde Meghans første ægteskab:

- Hendes første ægtemand? Røg ud, da ”Suits” blev populært. Hendes dysfunktionelle familie? Alle fik forbud mod at komme til brylluppet. Hendes gamle far? Afskåret fordi han ikke kan håndtere presset fra medierne.

- Hun har brugt de sidste 20 år på at fedte for folk, indtil de ikke længere kan bruges. Så fjerner hun dem fra sit liv uden så meget som et ’farvel, taber’. Jeg ved det, fordi jeg var en af dem, rasede Piers Morgan.

Februar 2019: Deler dybt personligt brev

Hertuginde Meghan havde forfattet et fem sider langt brev til sin far, hvor hun skrev, at an havde ”knust hendes hjerte i tusind stykker”. Ganske mod datterens ønske valgte Thomas Markle at dele brevet med medierne. Her kunne man blandt andet læse, hvad Meghan havde skrevet i sit dybt personlige brev:

Far, det er med tungt hjerte, jeg skriver dette. Jeg forstår ikke, hvorfor du har valgt denne sti og vender det blinde øje til al den smerte, du er skyld i, indledte hun det håndskrevne brev, som hun sendte til sin far i august 2018.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/shutterstock_editorial_10469379d.jpg
 (Foto: MEGA)

Foto: MEGA

- Dine handlinger har knust mit hjerte i en million stykker - ikke bare fordi du har været skyld i unødvendig og uberettiget smerte, men også fordi du har valgt ikke at fortælle sandheden, men bliver ført som en dukke. Det er noget, jeg aldrig vil forstå.

Marts 2019: Meghan får grimme øgenavne

Efter Meghan for alvor trådte ind i den britiske kongefamilie, begyndte negative historiee for alvor at florere. Blandt andet kom det frem, at flere ansatte ved hoffet havde givet hende grimme øgenavne, fordi hertuginde Meghan var svær at arbejde sammen med.

De havde blandt andet døbt hende ”Me-Gain”, fordi hun efter sigende var svær at arbejde sammen med og ”rager til sig” uden tanke for, hvad andre tænker.

Hun blev af andre ”Duchess Difficult” – også fordi hun tilsyneladende ikke er let at arbejde sammen med.

April 2019: Splitter sig fra familien

I foråret 2019 kom det frem, at hertuginde Meghan og prins Harry ønskede at løsrive sig mere og mere fra blandt andre prins Harrys storebror, prins William. De valgte derfor at splitte deres hof op, og senere splittede de også op på de sociale medier.

Tidligere delte de to par således billeder på samme instagram-profil, men det forhold sluttede i april 2019, da Meghan og Harry oprettede deres egen profil under navnet. Sussex Royals.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/skaermbillede_2020-01-08_kl._20.45.30.png
 (Foto: MEGA)

Foto: MEGA

- Velkommen til vores officielle Instagram-profil. Vi ser frem til at dele det arbejde, der driver os, vigtige nyheder og muligheden for at kaste lys på vigtige emner. Vi takker for jeres support, skrev Harry og Meghan til en række billeder på deres nye Instagram-profil.

Opsplitningen af Instagram-profilerne var et håndgribeligt bevis på, at de to brødre gik i hver deres retning.

6. maj 2019: Meghan føder lille søn

Klokken 05:26 om morgenen blev Meghan og Harry forældre til en lille søn.

Prins Harry udtalte til BBC, at han var "fuldstændig begejstret", og samtidig takkede han offentligheden for deres støtte under graviditeten.

August 2019: I strid modvind i luften

Hertuginde Meghan og prins Harry havnede i modvind, efter det kom frem, at de tog privatfly flere gange om ugen – mens Harry i samme ombæring havde udtalt, at det er vigtigt, at vi passer på klimaet. Den udmelding klingede hult, hvis man spurgte flere englændere.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/elizabeth_meghan_og_harry.jpg
 (Foto: MEGA)

Foto: MEGA

De kaldte hertuginde Meghan og prins Harrys handlinger for dobbeltmoralske og mente, at parret burde droppe de dyre og klimafjendtlige privatfly og i stedet finde en mere klimavenlig måde at rejse på.

En af kritikerne var Labour-politikeren Teresa Pearse, der udtalte, at parret bør være forbilleder for andre:

- Når man tænker på, at de åbent har fortalt om deres syn på klimaforandringer, så er dette noget, de burde kigge på.

- Det er op til os alle at skære ned på CO2-udledninger og antallet af flyrejser, vi tager hvert år. Det er virkelig vigtigt, og nogen der er så højtprofilerede som dem bør sætte et eksempel, sagde Teresa Pearse.

Det royale par tog deres privatfly til Ibiza på en seks dage lang tur for at fejre Meghans 38-års fødselsdag i begyndelsen af august 2019.

De vendte hjem til England i blot to dage, før de igen tog deres privatfly med kurs mod den franske riviera. Prins Harry sad også i privatflyet, da han i juli 2019 tog til Sicilien for at deltage i en klimakonference.

Oktober 2019: Ærlig Meghan: Det er svært

En yderst ærlig Meghan fortalte i ITV-dokumentaren, “Harry & Meghan: An African Journey”, om sin tid i kongehuset – en tid, hun kaldte ”svær”. Hun afslørede også, at hendes venner havde advaret hende mod at gifte sig med prins Harry.

- Det er hårdt. Jeg tror ikke helt, at nogen vil kunne forstå det, men ærlig talt havde jeg ingen idé (om hvor hårdt det ville være, red.), hvilket nok også er svært at forstå. Men da jeg første gang mødte min kommende mand, var mine venner virkelig glade, fordi jeg var så glad.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/harry_og_meghan.jpg
 (Foto: MEGA)

Foto: MEGA

- Men mine britiske venner sagde til mig, ”Jeg er sikker på, han er fantastisk, men du bør ikke gøre det, for den britiske tabloidpresse vil ødelægge dit liv”, fortalte hertuginde Meghan i dokumentaren.

- Jeg forsøgte, jeg forsøgte virkeligt, men jeg tror, at dette virkelig kan ødelægge noget inde i én. Den største ting, jeg nu ved er, at jeg aldrig regnede med, at dette ville være let, men jeg havde regnet med, at det ville være fair. Og det er den del, det er svært at forlige sig med. Men jeg tager én dag ad gangen, fortalte Meghan i dokumentaren, hvor intervieweren også udfordrede Meghan ved at sige, at der med hendes position ville følge en hel del opmærksomhed.

Til det svarede hertuginde Meghan:

Når folk siger noget, der er usandt, og de får at vide at det er usandt, men stadig får lov til at fortælle de historier… så kender jeg ikke nogen i verden, der ville føle, at det var okay, og det er noget andet end bare at blive fulgt tæt.

- Det er virkelig hårdt for andre at forstå, hvordan det føles. Den gode ting er, at jeg har min baby (lille prins Archie, red.) og min mand, og de er de bedste.

November 2019: - Vi er gået i hver sin retning

I november 2019 satte Harry for første gang ord på ”det anspændte forhold” til sin storebror – og her kom han ind på, at de to brødre er gået i hver sin retning.

- At have denne rolle, dette job og med det pres, som denne familie er under, så vil der ske ting. Men vi er brødre, vi vil altid være brødre.

- Vi er helt sikkert gået i hver sin retning lige nu. Jeg vil altid være der for ham, ligesom jeg ved, at han altid vil være der for mig.

- Vi ser ikke hinanden så meget, som vi gjorde tidligere på grund af arbejde, men jeg elsker ham dybt, fortalte prins Harry i den opsigtsvækkende dokumentar.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/mega572668_005.jpg
 Foto: MEGA

Foto: MEGA

December 2019: Dropper jul med familien

I generationer har det britiske kongehus fejret jul sammen på Sandringham. Men denne jul valgte prins Harry og hertuginde Meghan ganske overraskende at holde jul i Canada.

- Hertugen har været en hyppig gæst i Canada de seneste mange år, og det har også været hertugindens hjem i syv år, før hun blev medlem af den royale familie.

- De elsker at nyde gæstfriheden fra det canadiske folk, og nogle af deres bedste venner bor stadig i landet, oplyste kongehuset i pressemeddelelsen.

Dog kom det på samme tid frem, at flere medlemmer af det britiske kongehus hellere så, at det royale par vendte retur til England, da det kunne være sidste gang, at hele familien var samlet i højtiden.

Prins Harrys bedstefar, 98-årige prins Philip, havde været indlagt i fire dage – og det var angiveligt dét, der fik andre medlemmer af kongehuset til at bønfalde Meghan og Harry om at vende tilbage til England til højtiden.

8. januar 2020: Smider bomben

Prins Harry og hertuginde Meghan smed noget af en bombe 8. januar 2020, at de har valgt at træde tilbage som "senior members" - det vil sige fremtrædende medlemmer - af det britiske kongehus.

I stedet ønsker parret at træde ud af rampelyset og arbejde henimod at blive økonomisk uafhængige - samtidigt med at de også skifter den faste base i England ud med Nordamerika.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/rs_1024x1016-191231142027-prince_harry_archie.jpg
 Foto: Sussex Royal

Foto: MEGA

9. januar 2020: Gik stik imod dronningens ordrer

Flere britiske medier mener, at Harry og Meghan gik direkte imod en ordre fra dronning Elizabeth, da de sprang bomben og meddelte deres exit.

Dronning Elizabeth havde gjort det meget klart overfor sit barnebarn, at han ikke skulle lave en bekendtgørelse omkring sin fremtid i denne uge.

Planen var, at der i stedet skulle foreligge en klar plan forud for offentliggørelsen af prinsen og hertugindens plan.

Desuden blev der kastet mere ild på den royale brand,da det kom frem, at prins William og prins Charles først fik noget at vide om annonceringen 10 minutter forud for offentliggørelsen på de sociale medier.

10. januar 2020: Flygter til Canada

Blot to dage efter chok-beskeden kunne flere medier så skrive, at hertuginde Meghan er ”flygtet til Canada”, hvor hendes og prins Harrys søn er blevet passet af parrets barnepige de seneste dage.

Tilbage i England står prins Harry, der nu er alene om at håndtere den krise, der er opstået efter parrets opsigtsvækkende opsigelse.

10. januar 2020: Krisemøde på slottet

I kølvandet på den overraskende udmelding arbejdet der lige nu på højtryk i de royale for at finde en løsning på krisen.

I en erklæring fra Buckingham Palace lød det 9. januar således:

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mega579851_010.jpg
 Foto: MEGA

Foto: MEGA

"Dronningen, prinsen af Wales og hertugen af Cambridge har bedt deres stab om at arbejde sammen med regeringen og Sussex-husstanden om at finde brugbare løsninger".

Ifølge BBC har dronning Elizabeth været i tæt kontakt med både prins Charles og prins William under dét, der ifølge flere britiske medier bliver kaldt et ”regulært krisemøde”.

Det forlyder, at Elizabeth har krævet, at der inden for nogle dage bliver fundet en løsning.

Hvad fremtiden bringer, vil tiden altså vise.

Sponsoreret indhold