Kongelige 12. marts

Dronning Margrethe sætter ord på krigen i Ukraine: - Det gør mig uendelig trist

Samtidig donerer kongehuset en million kroner til ofrene for krigen i Ukraine
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

–  Der er krig i Europa igen.

Sådan lyder den klare indledning i dronning Margrethes første reaktion på den russiske invasion af Ukraine, som hun deler med danskerne på skrift via kongehusets sociale profiler.

– Det gør mig uendelig trist at være vidne det det der nu sker i Ukraine. Det fremskridt og det håb, som blomstrede overalt i Europa efter Berlinmurens fald, smuldrer nu for øjnene af os, fortsætter hun.

Artiklen fortsætter under opslaget: 

Samtidig oplyser kongehuset, at bestyrelserne i Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond samt bestyrelsen for Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond donerer en million kroner til ofrene.

Donation bliver af dronningen og kronprinsparret givet i forbindelse med den store indsamling ”Sammen for Ukraine”, som en række danske nødhjælpsorganisationer står bag.

Billeder gør indtryk

I sit opslag – hvor teksten desuden er oversat til ukrainsk – kommer dronningen også ind på de ulykkelige billeder, som man kan se fra de ramte områder for tiden, ligesom hun også nævner, at billederne af en stærk ukrainsk ungdom, der kæmper for frihed, gør stort indtryk på hende.

–  For os danskere gør hele situationen et uudsletteligt indtryk. Vi føler med den ukrainske befolkning og støtter alle, der yder nødhjælp og arbejder for at redde menneskeliv.

–  Må denne meningsløse krig bringes til ophør snarest, slutter hun.

Artiklen fortsætter under billedet: 

Foto: Hanne Juul

Dronningen ved åbningen af ny udstilling på Museet for Søfart i februar 2022.
(Foto: Hanne Juul)

Selvom hun ikke tidligere er kommet med en skriftlig kommentar gennem de sociale medier, så var Margrethe det første kongelige overhoved i Europa, der udtalte sig om situationen i Ukraine.

Det skete, da hun den 24. februar var på officiel opgave, og Billed-Bladet spurgte hende til den tilspidsede situation og invasionen i det østlige Ukraine.

– Det er mærkeligt og sørgeligt at se, at vi skal opleve krig i vores del af verden igen, og det er noget, vi alle sammen lægger mærke til og tænker meget over, sagde hun.

Sponsoreret indhold