Kongelige12. januar 2024

DR-vært Adam Holm er skuffet over apanage-nyt: Et forkert signal at sende

Regeringen vil tilføre flere penge til kongehuset, når Frederik og Mary bliver til landets kongepar. Men det er ikke i tråd med planerne om at slanke og trimme institutionen, mener Adam Holm
Adam Holm - studievært, historiker og anmelder.
Adam Holm er radiovært og historiker, og så forholder hans sig kritisk overfor kongehuset.
 Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Fra på søndag vil det danske kongehus tage sig væsentligt anderledes ud, end det gør netop nu.

Det står ikke kun klart, at dronningen overlader tronen til sønnen Frederik, men også at han og hustruen – og kommende dronning – Mary skal have tilført endnu flere statskroner.

Fredag meddelte finansminister Nicolai Wammen (S), at regeringen ønsker at lade udgifterne til kongehuset stige.

Radiovært, historiker og journalist Adam Holm, som før åbent har luftet sine holdninger til monarkiet, er ikke begejstret for beslutningen.

– Jeg synes, at det er en skuffende melding. Umiddelbart synes jeg, at det tværtimod skulle gå det anden vej, altså at man burde slanke og trimme kongehuset. Allerhelst så jeg det afskaffet, men det kommer næppe til at ske i løbet af de næste årtier, siger han til SE og HØR.

OPGAVE:Dronning Margrethe afholder nytårskur for det diplomatiske korps.Her lytter kronprinsparret og dronning Margrethe til det diplomatiske korps' Doyennes taleSTED: Christiansborg slot, RiddersalenJOURNALIST: Marianne SingerFOTOGRAF: Hanne JuulDATO: 20240103
Fredag meddelte finansminister Nicolai Wammen (S) at regeringen ønsker at tilføre flere årpenge - også kaldet apanage - til medlemmerne af kongehuset.
 Foto: Hanne Juul

Ifølge Adam Holm giver det kommende tronskifte i dén grad anledning til, at man tænker over kongehusets berettigelse i et moderne samfund, og således lød det også fra ham i DR-podcasten ”Udsyn” forleden:

– Jeg ved simpelthen ikke, om jeg er Nordeuropas kedeligste menneske, men jeg har ikke brug for den form for tryllestøv. Jeg vil meget hellere have et gennemført demokratisk samfund.

Gå efter med tættekam

Da dronning Margrethe i september 2022 meddelte, at hun ville fratage enkelte kongehusmedlemmers titler – og dermed gøre prins Joachims børn til grever og komtesse – var det med argumentet om at sigte mod et ”slankere” kongehus.

Til spørgsmålet om hvorvidt Margrethes tankegang bør føres videre fremfor at skrue op for apanagen har Adam Holm et klart svar:

– Ja! Ubetinget. Alle udgifter, herunder fast ejendom i form af slotte andre ejendomsbesiddelser, burde gås efter med en tættekam.

Nu må de så læse, at ’modernisering’ af Kongehuset indebærer flere midler. Der er noget, som ikke stemmer.

Adam Holm, radiovært

Adam Holm mener, at regeringen sender et forkert signal, og at beslutningen om at skrue op for midlerne tilført kongehuset, når fanerne skifter palæ, skurrer.

– Rundt omkring i kommunerne råber de socialdemokratiske borgmestre på flere midler til for eksempel ældreplejen og kulturelle arrangementer. De får en kold skulder af deres egen partifælle og statsminister. Nu må de så læse at ’modernisering’ af Kongehuset indebærer flere midler. Der er noget, som ikke stemmer, siger han til SE og HØR.

Det kan godt være, at jeg i modsætning til de fleste sidder og bander lidt indvendigt. 

Adam Holm 

Bander lidt indvendigt

Adam Holm medgiver, at det er lidt op ad bakke at gå og drømme om en republik eller en folkevalgt præsident i disse tider – navnlig med tanke på den store opbakning, som man målbart kan konstatere, at kongehuset har fra danskerne.

– Men som helhed er monarkiet en teatralsk kulisse med pomp og pragt, der ikke har noget med demokrati og medbestemmelse at gøre, værdier, som vi som helhed sætter højt i vores samfund, siger han, før han svarer på, om han har tænkt sig at se med på søndag, når dronning Margrethe takker af:

– Jeg er både historiker og et menneske, der lever i virkelighedens verden, så jeg vil naturligvis kaste et blik på tronskiftet som både er historisk og virkeligt. Men det kan godt være, at jeg i modsætning til de fleste sidder og bander lidt indvendigt.

Sponsoreret indhold