Kongelige9. april 2023

Det laver hun i påsken: Her er dronning Margrethes påsketraditioner

Påsken er ved at gå på hæld, men den nyopererede Dronning har haft gang i traditionerne
Når dronning Margrethe ikke er sygemeldt, er der fuld smæk på påskeplanerne. nbsp;
Når dronning Margrethe ikke er sygemeldt, er der fuld smæk på påskeplanerne.
 Foto: Jesper Sunesen

Mange danskere sætter sig til bordet og guffer sig i sild og snaps, når påsken går i gang, og vi alle mere eller mindre fejrer Jesu liv og død.

Måske går man på påskeægsjagt i haven, mødes til påskebryg med vennerne eller bliver hjemme i sofaen og ser gamle “Olsen banden”-film.

Men har du nogensinde tænkt over, hvad en dronning mon laver, når det er påsketid. Det beskriver kongehuset nu på deres hjemmeside.

Til det jyske

Det er en fast tradition, at de gule helligdage bliver holdt på Marselisborg Slot i Aarhus. Og her er der en ting, som altid skal gøres.

For siden 1970’erne har hele Danmarks kreadronning malet æg. Det er en tradition, hun startede sammen med prins Henrik, og selv efter hans død er traditionen fortsat.

Daisy forklarer, at det kan være både hårdkogte æg, som familien spiser efterfølgende eller pustede æg, der så senere bliver hængt på grene som dekoration.

Se Dronningen fyre den af med æggeskaller og vandfarver i videoen nedenfor.

På jagt

De royale elsker en god omgang jagt. Men når det er påske, er det altså æggejagt, den står på.

Så Margrethe og Henrik brugte deres påskemorgener på at gemme en masse æg stoppet med konfekt samt hårdkogte, malede æg omkring slottet.

Derefter skulle deres to sønner lede efter æggene, mens de løb rundt og ringede med nogle klokker.

I år har dog ikke været tid til traditionerne i det jyske, da Dronningen har været i et genoptræningsforløb efter sin store rygoperation. Derfor er påsken i år blevet brugt på Amalienborg, mens hun gør klar til comeback den 12. april i Fredensborg.

Derudover skal hun også være klar til sin egen 83-års fødselsdag den 16. april, hvor hun klokken 12.00 vil træde ud på balkonen på Amalienborg og vinke til de fremmødte danskere.

Sponsoreret indhold