Kongelige5. februar 2022

Det første kys: Her begynder eventyret

I dag fylder kronprinsesse Mary 50 år. I den forbindelse fortæller SE og HØR den romantiske historie om den mørkhårede skønhed, der fejede benene væk under Frederik down under
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kronprinsesse Mary har siden hun blev medlem af det danske kongehus været bevidst om, hvilken position hun har, og hvilket ansvar der medfølger. Og gennem sit arbejde med udvalgte mærkesager har Mary formået at dreje kongehuset i en mere politisk og tidssvarende retning.

 Video: Aller Media

Før hed hun Mary Donaldson – i dag hedder hun kronprinsesse Mary.

Hvor mange unge piger drømmer om funklende diademer og pompøse kjoler, så drømte unge Mary Donaldson om uddannelse og en stor karriere.

Men i 2000 blev Mary hevet ind i en eventyrlig fortælling, da hun under de olympiske lege ved et tilfælde endte på pub med en prins - den danske kronprins Frederik.

I dag kan Mary fejre sin 50-års fødselsdag, og i dagens anledning fortæller SE og HØR her historien om, hvordan hun stjal kronprinsens hjerte.

Før kronprins, kongehus og krone kravlede ind i Marys liv, var Mary Elizabeth Donaldson en helt almindelig kvinde fra Australien.

Mary er opvokset på den sydligt beliggende ø Tasmanien, men er datter af skotsk-fødte forældre - John Dalgleish Donaldson og Henrietta Clark Donaldson.

Marys forældre emigrerede til Australien i 1963, og i 1975 fik de australsk statsborgerskab. Marys mor, Henrietta Clark Donaldson, døde i 1997 som følge af komplikationer af en hjerteoperation.

Marys far fandt dog kærligheden igen, og i 2001 giftede John Donaldson sig med den britiske forfatter Susan Elizabeth Horwood.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/frederik_og_mary_kysser_paa_tasmanien.jpg
 (Foto: All Over)

Et af de første "officielle" kys fandt sted på kajen på Tasmanien. Foto: Aller Media

Men et lille land på den anden side af jordkloden skulle vise sig at blive Marys nye hjem.

I 2000 blev de olympiske lege fejret i Sydney. Festligheder og fyrværkeri bragede igennem den australske bys gader, og den 16. september blev den unge Mary inviteret til fest på pubben ”Slip Inn”, hvor Mary og en veninde skulle mødes med nogle spanske idrætsfolk.

Men det var dog langt fra en spansk mand, som stjal Marys opmærksomhed den aften, men derimod en dansk prins. Vidner fortæller, at parret snakkede sammen hele natten, og nu skulle Mary og Frederik finde en måde hvorpå, at de kunne få den spirende romance til at blomstre tværs over verdenshavene.

Mary har altid haft stor fokus på uddannelse, og i 1994 dimitterede hun fra University of Tasmania med en bachelorgrad i jura og handel. Mary fik hurtigt en stilling på et internationalt reklamebureau, og efter sit møde med en helt særlig prins, drog Mary til Danmark, hvor hun fik sig sin sidste præ-kongelige stilling som projektkonsulent for Microsoft Business Solutions i Danmark.

Hele verdens tabloidpresse fulgte efterfølgende parret med lup, og der svirrede hurtigt rygter om en blomstrende kærlighed mellem Mary og den danske prins Frederik.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/frederik_kysser_marys_haand_efter_de_har_annonceret_deres_vielse.jpg
 (Foto: All Over)

Frederik kyssede forsigtigt Marys hånd, da de annoncerede, at de var blevet forlovet. Foto: Aller Media

Frederik og Mary mødte hinanden i Australien, i England, i Frankrig og til sidst mest i Danmark, hvor Mary til sidst skulle ende med at bo. Den kommende konge, Frederik, fortalte i et interview til det australske magasin Womens Weekly, hvordan Mary og Frederik brugte den første tid sammen som kærester.

- Vi tog på lange gåture langs stranden, lavede god mad, eller rettere, jeg gjorde, for Mary er ikke så god til det. På denne måde lærte vi hinanden at kende. Det var latter og tale, og gradvis åbnede vi for hinanden, forklarede Kronprinsen i 2008.

Mary blev fotograferet sammen med Frederik ved adskillelige lejligheder både i Australien og i Danmark igennem de næste tre år, og de summende stemmer om en forlovelse lå tungt i pressen.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/mary_og_frederik_laegger_an_til_kys_i_2008_da_mary_modtog_alt_for_damernes_kvindepris.jpg

Mary og Frederik har aldrig lagt skjul på, at de holder af hinanden. Her i 2008 i forbindelse med at Mary modtog ALT for damernes kvindepris. Foto: Aller Media

Men det var først den 3. oktober 2003 at den kongelige romance blev offentliggjort. Frederik havde friet til sin australske kærlighed, og svigermor-to-be, Dronning Margrethe, havde givet sin royale velsignelse.

- Frederik er et af ​​de mennesker, som gør dig glad, bare du er i nærheden af ham. Det er hans intelligens og venlighed, og så er han ganske morsomt også. Vi har en forbindelse mellem vores sind, har Mary engang fortalt i et interview til Hello Daily News.

Trods den royale lykke, så måtte Mary nu vænne sig til et helt nyt og anderledes liv. Mary måtte opgive sit australske statsborgerskab og derefter konvertere den danske lutherske kirke. Derudover kom pligten at lære dansk – hurtigt. Sproget var også én af grundene til, at Mary havde svært ved sin første tid i Danmark - hun endte i stedet med at føle sig meget isoleret.

- Sprogbarrieren var nogle gange hård, og ja, jeg følte mig ensom. Jeg kunne ikke udtrykke mig selv, som jeg gerne ville. Jeg kunne ikke hoppe ind i en samtale og komme med en hurtig kommentar. Jeg kunne ikke rigtig forstå, hvad der blev sagt, fortalte Mary i et interview til det australske magasin Womens Weekly.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/det_officielle_bryllupsfoto_af_mary_og_frederik.jpg
 (Foto: All Over)

Det officielle bryllupsfoto udsendt efter vielsen i Vor Frue Kirke. Foto: Aller MEdia

Verdenspressen stod samlet i flok ude foran Vor Frue Kirke i det centrale København den 14. maj 2004.

Mary Elizabeth Donaldson skulle denne dag giftes med H.K.H. Kronprins Frederik, og efter et tårevædende ”ja” blev Mary Donaldson til H.K.H. Kronprinsesse Mary Elizabeth. Danskerne sad klinet til TV-skærmene for at følge den smukke unge kvinde hele vejen op ad kirkegulvet. Mary bar en kjole designet af den danske designer Uffe Frank og over håret strøg sig et langt slør, som først blev brugt af Kronprinsesse Margret Sverige i 1905. Brudebuketten bestod af australske eukalyptus og kongelige blomster fra slotshaven.

Ved ægteskabet skulle Mary også underskrive en helt særlig ægtepagt. Udover at Kronprinsessen har begrænset krav på formue ved skilsmisse, så kan hun heller ikke få en bolig efter eget valg, som hendes svigerinde, grevinde Alexandra, kunne.

Det royale pars første barn, prins Christian Valdemar Henri John, blev født 15. oktober 2005, og deres andet barn, Prinsesse Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, kom til verden den 21. april 2007. Tre år senere var der flere gode nyheder. Slottet bekræftede, at Mary ventede tvillinger, og babyerne ankom til verden den 8. januar 2011.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/_han6235_0.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Smukke Mary fotograferet kort før sin 50-års fødselsdag. Foto: Hanne Juul

Familien har altid været Marys førsteprioritet, og i et interview til Berlingske i 2012 fortalte Kronprinsessen om familielivet bag slottets mure.

- Vi får god hjælp, og vi skal ikke selv vaske tøj, men først og fremmest er det familien, som skal trives. Og at opleve hele den søskendeflok sammen... man sidder bare helt stille og observerer. Den kærlighed, der strømmer mellem dem. Det er, hvad rigdom er, fortalte kronprinsessen.

Herunder kan du se eller gense højdepunkterne fra parrets bryllup:

Sponsoreret indhold