Kongelige9. februar 2024

Det bliver hårdt: Store opgaver venter Frederik

Mange vaner skal ændres og evner skal skærpes, hvis kongen skal have et succesfuldt 2024
Med tronen og kronen følger også mange store problemstillinger.
Med tronen og kronen følger også mange store problemstillinger.
 Foto: Jesper Sunesen

LÆS OGSÅ: Kongens hovedbrud: Problemerne hober sig op

Aldrig mere Madrid

Hvorfor rendte Frederik rundt i Madrids gader med en kvinde i oktober? Hvorfor sov han tilsyneladende hjemme hos hende i stedet for på et hotel? Hvorfor gik han næste morgen rundt i gaderne uden sin sædvanlige politibeskyttelse, mens han ventede på en bil fra ambassaden?

Historien med Frederik skabte stor virak om Genoveva Casanova, 47, i de spanske medier, og hun har nu valgt helt at slette sin Instagram-profil.
Historien med Frederik skabte stor virak om Genoveva Casanova, 47, i de spanske medier, og hun har nu valgt helt at slette sin Instagram-profil.
 Foto: Gtres/Splash/Ritzau Scanpix

De spørgsmål går mange danskere stadig rundt og spørger sig selv.

Godt nok har Frederik besluttet sig for aldrig at svare på sine undersåtters nysgerrige spørgsmål i den prekære sag, men mange af de jublende danskere, han vil møde i løbet af sit første år på tronen, vil derfor stadig tænke på Genoveva Casanova, når de vifter med flaget for Frederik og Mary.

Skal kongen i stedet få danskerne til at tænke på Gud, konge og fædrelandet, skal han tænke sig godt om og finde en måde at lukke snakken på en gang for alle.

Meget mere arbejde

I 52 år har dronning Margrethe været familiens arbejdshest, mens hendes kronprins har kunnet slappe mere af og tage sig kærligt af sin familie og sine fritidssysler.

Ifølge SE og HØRs opgørelser var Frederik på opgave uden for døren 81 gange i 2023 – et år, hvor han også fik job som sin mors vikar, da hun kom sig efter en rygoperation. Året før var tallet 69 dage.

Der skal klippes betydeligt flere snore nu.
Der skal klippes betydeligt flere snore nu.
 Foto: Hanne Juul

I 2022, Margrethes sidste skadefri år, optrådte den daværende regent hele 112 gange ifølge den kongelige kalender. Skal Frederik op på samme arbejdsbyrde, bliver det altså lidt af en omvæltning – og det er han også selv klar over.

– Vi kommer til at gøre det anderledes end min mor, både hvad angår angår Kongehusets organisation og administration, og hvordan vi som familie veksler mellem arbejde og fritid.

Tungen lige i munden

Der bliver ingen ”dronningens nytårstale” i år. Det bliver kongen, der skal tage sig af den – og mange andre taler.

Den slags har man heldigvis manuskripter til, så hvis bare Frederik kan læse højt uden for mange fejl, skal det nok gå – selv om fejl som dengang han i 1998 stod på den nye station i lufthavnen og erklærede ”stadion for åbent”, muligvis distraheret af sambadansere.

Er det et stadion – eller er det en lufthavn?
Er det et stadion – eller er det en lufthavn?
 Foto: Ole Steen / Ritzau Scanpix

– Du mestrer ordet. Jeg mangler det af og til, har han selv sagt til sin mor om forskellen på de to.

Heldigvis har han arbejdet på at blive bedre ved hjælp af medietræning. Men med et nyt og noget mere omfattende arbejdsprogram, vil Frederik blive presset til det yderste med spørgsmål i tide og utide.

Det er vigtigt med timeouts, fordi vi sandsynligvis får endnu mere at lave, fortæller han i sin nye bog ”Kongeord”.

Promillen ned

Det var en godt bedugget 50-årig kronprins, der let og elefant entrerede Bøgescenen på Smukfest i Skanderborg under en Nephew-koncert i 2018 sammen med Simon Kvamm.

Den daværende kronprins Frederik gav den gas på Bøgescenen tilbage i 2018.
Den daværende kronprins Frederik gav den gas på Bøgescenen tilbage i 2018.
 Foto: Per Lange / Ritzau Scanpix

Fadøl har altid været kongens foretrukne læskedrik, og så sent som sidste sommer blev han set nyde de gyldne dråber i ungt selskab under Musik i Lejet.

Den vane har flere kongehuseksperter peget på, at en konge må lægge fra sig for at bibeholde en vis værdighed i embedet.

Pladsen i ølkøen kan han passende give videre til næste generation, for en kronprins må selvfølgelig gerne feste løs.

Sponsoreret indhold