Kongelige27. september 2022

Derfor sidder prins Joachim klar i Danmark i dag

Prinsen er taget hjem fra Frankrig for at passe sin helt særlige pligt for fædrelandet.
Prins Joachim
Bliver der udskrevet valg i dag, er det prins Joachim, der skal tage imod beskeden fra statsministeren.
 Foto: Jesper Sunesen

Det er prins Joachim, der har vagten, hvis Danmark af en eller anden årsag har hastebrug for et kongeligt statsoverhoved lige for tiden.

Ifølge kongehusets kalender er det den 53-årige pariser, der har titlen som rigsforstander mandag og tirsdag i denne uge, da dronning Margrethe er ude af landet.

Normalt er det kronprins Frederik, der er stand-in for monarken, men også han er taget udenlands - såmænd til Frankrig, hvor han deltager i en kapsejlads med nogle venner i Saint-Tropez.

Kronprinsen har efterladt kronprinsesse Mary i Danmark. Hun fik for tre år siden bemyndigelse af dronningen til at kunne indsættes som rigsforstander, hvis Margrethe og Frederik begge er ude af landet.

Tirsdag passer Mary sine officielle pligter, når hun deltager i DI Topmøde i Royal Arena på Amager, og det ville altså være oplagt at tro, at hun også skulle have rigsforstander-hatten på. Men hun har ikke stået til rådighed, oplyser hoffets presseafdeling. Årsagen hertil er privat.

Det efterlader blot to muligheder til den vigtige opgave: Prins Joachim og prinsesse Benedikte. Sidstnævnte passede senest butikken, mens Margrethe og Frederik var i London for at deltage i dronning Elizabeths begravelse.

I denne omgang var det altså Joachim, der stillede sig til rådighed i majestætens tjeneste.

Joachims oprindelige plan var tilsyneladende et længere besøg i Danmark, da han også skulle have deltaget i den store aftenfest på Christiansborg Slot i fredags, men i sidste øjeblik meldte prinsen fra og blev i stedet i Frankrig.

Nu har Joachim fløjet til Danmark og taget fri fra sit arbejde som militærattaché på den danske ambassade i Paris for at tage de to dage til Danmark og være rigsforstander.

Det betyder blandt andet, at han skal sidde klar til at modtage statsministeren i tilfælde af, at hun beslutter sig for at udskrive valg.

Onsdag er dronning Margrethe hjemme igen, efter hun har været i Oslo for at modtage Nordens Sprogpris.

OPDATERET kl 13.30: Det har tidligere fremgået af artiklen, at kronprinsesse Mary selv havde fravalgt at være rigsforstander mandag og tirsdag. Kongehusets kommunikationsafdeling understreger, at hun ikke har stået til rådighed til opgaven.

Sponsoreret indhold