Kongelige12. december 2023

Decemberfrås: Det afslører den kongelige julekalender

Det er ikke kun nedtælling og julehygge, man får ud af at følge med på kongehusets sociale medier i december
Det kræver ikke så lidt at holde kongehuset kørende. 
Det kræver ikke så lidt at holde kongehuset kørende.
 Foto: Hanne Juul

Der er dømt julehygge, når man tuner ind på det danske kongehus’ sociale medier, hvor dronning Margrethe og co. i disse dage tæller ned til jul.

Bag hver låge får man et kig ind bag slottets tykke mure, hvor der midt i krisen julehygges til den helt store guldmedalje.

Kongefamilien viser deres små 800.000 følgere, hvordan de spenderer december, men samtidig får man et indblik i, hvad nogle af de 92,6 mio. kroner, vi hvert år forærer regenten, går til.

Det kræver således ikke så lidt at holde et kongehus kørende.

Snedkerværkstedets leder, svenden og lærlingen kreerede sidste år en adventskrans. De tre fingernemme fyre lavede en krans af flammet ahorn dekoreret med et intarsiabånd med misteltene.

De giftige bær er lavet af perlemor, mens bladene er skåret i finér, og skyggerne er lavet af opvarmet sand. Skålen er lavet af fugleøjelind fra Fredensborg Slotspark. Lysholderne er af messing.

Fint skal det være.

Det skal det også, når der er statsbesøg, nytårskur eller sommertogter. Ved officielle begivenheder bliver de 12 hvide kladrubere luftet. Hestene har til huse i staldene ved Christiansborg Slot, hvor staldmesteren, livkusk, biløbere samt en medhjælper passer og træner dem hver dag.

Skal kongefamilien fragtes i andet end guldkaret, er der en hel vognpark til rådighed.

Syv el- eller hybridbiler, limousiner, personbiler, minibusser, varevogne, hestetransporter og en mindre lastvogn skal stå skarpt, og hvert år sørger garagemesteren for at få de mange køretøjer stråler op til jul og nytår.

Til jul og nytår er det naturligvis tid til at sende hilsner til nær og fjern.

Dronningen sender hvert år flere hundrede julekort – det bliver en ordentlig udskrivning, når portoen fra 1. januar stiger til 25 kr. for et brev.

Den gangbesværede regent skal dog ikke løbe spidsrod gennem Københavns gader for at finde en rød postkasse. På Amalienborg har de således deres eget postkontor, som sørger for at modtage og sende både pakker og breve.

På Amalienborg har de ikke bare deres eget postkontor - de har ligeledes deres eget vaskeri, som hvert år modtager op imod 1000 sække med duge, bordløbere, servietter, linned og uniformer, som skal vaskes og rulles. Sikke et mas.

Det er heldigvis ikke den kongelige familie, som skal stå for det.

I år skal dronningen fejre juleaften sammen med begge sine sønner, svigerdøtre og seks af sine otte børnebørn på Marselisborg Slot.

De jyske gemakker er allerede pyntet op, når den kongelige familie arriverer - personalet sørger naturligvis for at skabe den rette stemning.

Når julen er veloverstået, står nytåret for døren. Nytårstalen skal naturligvis skrives og leveres til folket, men det årlige nytårstaffel skal også arrangeres.

Forberedelserne begynder længe før aftenens sidste dag. Taffeldækkerne bruger hele julemåneden i Sølvkammeret, hvor kongehusets 800 sølvtallerkener, glas og bestik skal ses efter med lup og pudses med klud, inden toppen af Danmark samles for at skåle det nye år ind.

Julen varer længe og koster mange penge.

Sponsoreret indhold