Kongelige22. januar 2023

De royale søstre fandt lykken i udlandet: Nu har de kun hinanden

I 60 år var Konstantin helt tæt med det danske kongehus
Dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie
De tre søstre Margrethe, 82, Benedikte, 78, og Anne-Marie, 76, har nu alle mistet de mænd, de har tilbragt det meste af deres liv sammen med. Nu må de to storesøstre støtte den mindste, efter hun er blevet alene.
 Foto: Lars H. Laursen

LÆS OGSÅ: Se de gribende billeder: Her tager Anne-Marie den sidste afsked

Han var en 19-årig kronprins, der besøgte Danmark med sine forældre i 1959, da han mødte kvinden i sit liv.

Eller rettere pigen.

Kong Frederik IX, dronning Ingrid, prinsesse Anne-Marie og kronprins Konstantin
Det blev ikke vel modtaget af svigerfar, da Konstantin afslørede, at han havde friet til prinsessen. Frederik 9. låste grækeren inde på et toilet, indtil dronning Ingrid kom og glattede ud.
 Foto: Aller Media DK

For det var den 13-årige datter af den danske konge, Anne-Marie, der fangede øjet på en af Europas mest eftertragtede ungkarle på det tidspunkt.

Der gik dog stadig et par år, før den danske prinsesse, hvis storesøster hedder Margrethe, gengældte tilnærmelserne fra den græske tronfølger, da de mødtes til brylluppet mellem hans søster Sofia og den senere spanske konge Juan Carlos.

Og så gik det stærkt. I 1962, da han var 22 og hun 16, friede grækeren til danskeren og fik et ja. Men ægteskab med en pige under 18 krævede tilladelse af kongen – et såkaldt kongebrev, som kong Frederik 9. altså skulle give sin lille pige.

Det ville han ikke, så turtelduerne ventede med deres storladne bryllup, til Anne-Marie var 18 år og to uger gammel.

Prinsesse Anne-Marie og kronprins Konstantin
Det var et meget forelsket og meget ungt par, der offentliggjorde deres forlovelse i 1963, da Anne-Marie var en 17-årig prinsesse og Konstantin 23 år og kronprins.
 Foto: Ritzau Scanpix

Tættere som enker

Dermed var Konstantin en del af den danske kongefamilie, mens hans eget kongehus ramlede om ham i Grækenland, og han og Anne-Marie flygtede.

Fire år efter Anne-Maries bryllup blev begge storesøstre, Benedikte og Margrethe, også gift med hver deres udenlandske mand, tyske Richard og franske Henri. De tre ægteskaber holdt mellem 49 og 58 år.

Prins Richard og prins Henrik
I 2017 mistede familien prins Richard, og året efter gik prins Henrik bort. Nu er den sidste af familiens store mænd også forsvundet.
 Foto: Lars H. Laursen

Dronning Margrethe og prinsesse Benedikte blev enker med et års mellemrum, og siden er de rykket tættere på hinanden.

Benedikte bruger nu langt mere tid i Danmark, end hun gjorde, da hun boede sammen med sin mand på slottet i Berleburg, og har da også en lille lejlighed til sin rådighed på Amalienborg.

Flytter hun hjem?

I de sidste år har Anne-Marie haft travlt med at tage sig af sin mand hjemme i Grækenland. Den aldrende ekskonges helbred skrantede i den sidste tid, og parret måtte flytte fra deres ekstravagante villa i provinsen til Athen for at være tættere på sygehuset.

Dronning Anne-Marie og kong Konstantin
De sidste år af Konstantins liv var han svækket af sygdom. Da han deltog ved prins Henriks bisættelse for fem år siden, var han meget dårligt gående og brugte stok.
 Foto: Hanne Juul

Nu venter der Anne-Marie et helt nyt liv, hvor hun selv må finde ud af, hvad hun vil – og hvorhenne.

For selv om hun kalder sig græsk dronning, anerkendes titlen hverken af grækerne eller af det internationale samfund. Hun har også kun boet i landet i sammenlagt 13 år.

Dronning Anne-Marie og kong Konstantin
Konstantin blev født som prins af Danmark, og forbindelsen til landet blev fornyet, da han blev smedet sammen med sin store kærlighed ved et stort, græsk bryllup i 1964.
 Foto: Ritzau Scanpix

Børnene har spredt sig i Grækenland, England, USA og Spanien, så mulighederne er mange. Men vælger hun at flytte hjem til sit fødeland, vil begge hendes søstre altså være ganske tæt på til at hjælpe hende igennem den svære tid.

Læs mere om ekskong Konstantin i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold