Brandmand afslører Dianas SIDSTE ord da hun lå i den smadrede bil

Foto: All Over

Lige efter midnat den 31. august 1997 bragede en sort Mercedes ind i Pont de l’Alma-tunnelen i Paris – og med ét blev dagen, søndag den 31. august 1997, en dag som de færreste nok vil glemme.

For i den knuste bil sad ”Folkets Prinsesse” – den 36-årige prinsesse Diana. Dødeligt kvæstet.

En af de første redningspersoner på stedet var en brandmand ved navn Xavier Gourmelon. Nu fortæller han om den forfærdelige nat i tunnelen og om de ord, der endte med at blive Dianas sidste.

Selv 20 år efter husker den franske brandmand tydeligt det øjeblik, hvor han ankom til tunnelen og så de hårdt kvæstede personer i bilen.

I et interview med det britiske medie The Sun fortæller Xavier, at han i begyndelsen ikke var klar over, at det var 36-årige prinsesse Diana, han var i gang med at behandle.

- Bilen var helt krøllet sammen, og jeg gjorde alt det, jeg plejer, når jeg arbejder på et ulykkessted. Jeg gik straks i gang med at finde ud af, hvem der havde mest brug for hjælp, fortæller brandmanden i interviewet med det britiske medie.

Hans fokus var straks hos den hårdt sårede kvinde, der lå på bagsædet af bilen. Han gav hende ilt, og selv om hun tydeligvis var hårdt kvæstet, trak hun vejret og var i live.

- Hun bevægede sig ganske lidt, og jeg kunne se, at hun var i live. Jeg kunne se en skade på hendes højre skulder, men ud over det var der intet at se. Der var intet blod overhoved.

- Jeg tog hende i hånden og sagde, at hun skulle slappe af, jeg sagde at der var hjælp på vej, og jeg trøstede hende, fortæller brandmanden i interviewet, inden han afslører de ord, som blev Dianas sidste:

- Hun sagde, ”Åh Gud, hvad er der sket?”

Den smadrede bil. Foto: All Over

Sammen med det andet redningspersonale fik Xavier hurtig prinsessen hevet ud af bilen og placeret på en båre. Det var i dette sekund, at Diana holdt op med at trække vejret.

- Jeg gav hende hjertemassage, og et par sekunder senere begyndte hun at trække vejret igen. Det var en letteste, fordi du jo ønsker at redde folks liv – og det troede jeg, at jeg havde gjort.

Desværre fik Xavier – og resten af verden – senere at vide, at Diana ikke havde overlevet ulykken.

Lægerne på Pitie Salpetriere-hospitalet kæmpede bravt, men tre timer efter ulykken, klokken fire om natten, blev Folkets Prinsesse erklæret død.

I forbindelse med 20-året for hendes død har sønnerne William og Harry – der blot var unge teenagere da deres mor døde – fortalt om sorgen og savnet.

I dokumentaren ”Diana, Our Mother: Her Life and Legacy” fortæller de blandt andet, at de ikke havde set deres mor i næsten en måned – og at det var meningen, at de tre skulle genforenes dagen efter, at prinsessen døde i ulykken i Paris.

I dokumentaren fortæller prins Harry, at han og broderen ikke havde set meget til deres mor på grund af skilsmissen mellem hende og prins Charles.

Sønnerne var med prins Harrys ord ”blevet kastebold” midt i skilsmissen.

- Vi blev begge kastet mellem dem, og vi så aldrig vores mor nok, og vi så aldrig vores far nok, fortæller prins Harry i dokumentaren.

Samtidigt betød Dianas højtprofilerede velgørenhedsarbejde – bandt andet med minerydning – og hendes romance med Dodi Fayed, at han og prins William ikke havde set Diana i ugevis, da hun døde 31. august 1997.

Dodi Fayed døde også i ulykken i Paris.

I dokumentaren siger prins William blandt andet til en anti-minekampagne-person, at ”Du så min mor mere, end jeg gjorde”.

Diana sammen med sønnerne William og Harry. Foto: All Over

En måned inden Dianas død havde de to prinser tilbragt 10 dage sammen med hende og Fayed i hans villa i det sydlige Frankrig.

Men mens prins William og prins Harry vendte hjem til Balmoral Slot, sejlede Diana videre med Fayed på hans luksuriøse yacht i Middelhavet. Hun besøgte også nogle venner på en græsk ø, og hun rejse til Bosnien i forbindelse med sit minerydningsarbejde.

Diana havde jævnligt kontakt med sine to sønner over telefonen, men i den nye dokumentar afslører de to sønner, at deres sidste telefonopkald – foretaget blot få timer før Dianas død – varede blot fem minutter.

I dag fortryder de begge, at samtalen blev så kort.

- Jeg kan ikke rigtig huske, hvad jeg sagde, men jeg kan huske – og det vil jeg nok fortryde resten af livet – hvor kort den samtale var. Og hvis jeg havde vidst, at det var sidste gang, jeg kom til at tale med min mor, så var der mange ting, jeg ville have sagt til hende ..., fortæller den nu 32-årige prins Harry i dokumentaren og fortsætter:

- At se tilbage på det nu er utroligt hårdt. Det er noget, jeg må leve med resten af livet. Ikke at vide, det var sidste gang, jeg kom til at tale med min mor og hvor anderledes, den samtale ville have været, hvis jeg havde haft den mindste fornemmelse af, at, du ved, at hendes liv ville slutte den nat.

- Jeg tror, at Harry og jeg havde travlt med at få sagt ’farvel’, ’vi ses senere’, og ’vi bliver nødt til at smutte’. Hvis jeg havde vidst, hvad der ville ske, så ville jeg ikke have været så henkastet, siger den i dag 35-årige prins William i dokumentaren.

Prinsesse Diana blev begravet 6. september i Westminster Abbey i London. Man formoder, at omkring to en halv milliard seere fulgte Diana på hendes sidste rejse. Det svarer til næsten halvdelen af jordens befolkning.

Du kan se billeder fra Dianas begravelse i det store galleri herunder:

Prinsesse Dianas begravelse 6 september 1997

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close