Kongelige12. november 2022

Befolknings opbakning til Margrethe kan have bremset Joachims kritik

Der er kommet ro på i det danske kongehus, mener ekspert
Bølgerne har lagt sig i det danske kongehus ifølge kongehuskender og lektor Lars Hovbakke.
Bølgerne har lagt sig i det danske kongehus ifølge kongehuskender og lektor Lars Hovbakke.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Efter længere tids offentligt skænderi ser freden ud til at have sænket sig over det danske kongehus.

Det vakte ellers stor uro i kongefamilien, da dronning Margrethe i september meddelte, at prins Joachims børn fratages deres titler som prinser og prinsesse.

Når dronningens regeringsjubilæum efter flere aflysninger fejres i København lørdag, er det første gang, at familien samles efter balladen.

Det spiller formentlig en stor rolle, at befolkningen støtter dronningens beslutning.

Det vurderer lektor i dansk, nordisk og europæisk politik ved Professionshøjskolen Absalon Lars Hovbakke Sørensen. Han er desuden forfatter til flere bøger om europæiske og danske kongers historie.

- Det kan have været med til at skabe ro, at der efterfølgende kom to meningsmålinger. De viste opbakning fra befolkningen til dronningens beslutning.

- Det har måske betydet, at prins Joachims familie i højere grad har affundet sig med det. Man har fået en fornemmelse af, hvad befolkningen mener om det her, og derfor er der ikke basis for at fortsætte kritikken af dronningen, siger han.

En måling, som Voxmeter lavede for Ritzau i oktober, viste, at 50,6 procent af de adspurgte mente, at dronningens beslutning var god.

23,2 procent mente ikke, at det var en god beslutning, mens 26,1 procent svarede "ved ikke".

Til spørgsmålet om, hvorvidt man var enig i, at det løbende er nødvendigt at justere antallet af prinser og prinsesser i det danske kongehus, var 57,4 procent enige. 19 procent var uenige.

Prins Joachim satte efter dronningens udmelding ord på situationen i flere interview. Han lagde ikke skjul på, at han er utilfreds med og uforstående over for beslutningen.

Sponsoreret indhold