Kongelige17. januar 2024

Afslører detaljer om Kong Frederiks bog: Vidste det først nytårsaften

Politikens Forlag har ikke haft lang tid til at forberede udgivelsen af Kong Frederiks nye bog
Kong Frederik var iført søværnets gallauniform og et helt særligt ur.
Politikens Forlag har haft travlt siden det nytårsaften fik at vide, at Kong Frederik ville udgive en bog.
 Foto: Hanne Juul

Onsdag kom kongehuset med endnu en stor nyhed.

Bogen "Kongeord - Frederik 10. fortæller til Jens Andersen", som har været holdt hemmelig helt frem til udgivelsesdagen.

Og hemmelig har den været, for Politikens Forlag, der udgiver bogen, blev først kontaktet nytårsaften omkring den nye bog om kong Frederik.

Det fortæller Kim Hundevadt, der er forlagets chef for nonfiktion, til TV 2.

- Derefter gik vi omgående i gang med redigerings- og layout-arbejdet. Der er ingen tvivl om, at vi har haft travlt på Politikens Forlag, siger han til TV 2.

Udgivelsen sker, blot tre dage efter at kong Frederik tiltrådte som Danmarks nye monark.

I bogen deler den nye konge med egne ord ud om sine tanker og overvejelser omkring kongegerningen, lyder det.

Om "Kongeord" er blevet til på de knap tre uger, der er gået siden dronningens nytårstale, er endnu uklart.

I bogens indledning skriver forfatter Jens Andersen, at bogen er blevet til "på grundlag af en række samtaler på Amalienborg, mens kongen endnu var kronprins".

Til Ritzau skriver Jens Andersen, at han ingen kommentarer har, udover hvad der står på bogens omslag og forfatterens forord, idet han ønsker, at kongens ord taler for sig selv.

De to kender hinanden fra et tidligere samarbejde. Forfatteren har nemlig portrætteret en yngre udgave af prins Frederik i biografien "Under bjælken".

Den udkom i 2017 og tegnede et portræt af kronprinsen. Bogen omhandlede kronprinsens viljestærke kamp for at forlige sig med sin skæbne og rolle.

Ritzau har været i kontakt med kongehuset, som oplyser, at de ikke på nuværende tidspunkt har en officiel kommentar i forbindelse med tilblivelsen af "Kongeord".

Selv om bogen ikke var ventet af offentligheden, er den allerede efterspurgt blandt læserne, fortæller Lærke Jürs, der er presse- og kommunikationsansvarlig hos onlineboghandlen Saxo.com.

Hun beretter om et firecifret salgstal inden for den første time, og at bogen solgte 25 bøger i minuttet, da den blev omtalt på TV2 News.

- Derfor kan vi godt sige, at vi står i en historisk salgsdag, siger Lærke Jürs.

"Kongeord", der er 112 sider, handler blandt andet om Frederiks forhold til kongerækken, til danmarkshistorien og kristendommen. Bogen koster 250 kroner.

Sponsoreret indhold