Kendte30. april 2020

Yahya Hassan død: Her er hans turbulente liv

Provokatøren og digteren Yahya Hassan blev onsdag fundet død i sin lejlighed i Aarhus V. Digteren nåede i sit 24 år korte liv at opleve både store op- og nedture
https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/bb-62122.jpg
 Foto: Hanne Juul

Provokatøren og digteren Yahya Hassan er død. Onsdag blev den blot 24-årige kunstner og debattør fundet død i sin lejlighed i Aarhus V.

Igennem sit alt for korte liv nåede Yahya Hassan at opleve både stor succes og stor sjælesorg – desværre mest af den sidste slags.

Hans iltre temperament gav således ofte anledning til nærkontakt med ordensmagten, møder i retssystemet – og en tur på den psykiatriske afdeling.

Barndommen

Heller ikke hans barndom kan beskrives i positive vendinger. Hans forældre kom til Danmark som palæstinensiske flygtninge fra Libanon i slutningen af 1980’erne.

Yahya Hassan blev flasket op med tæsk, kaos og svigt i hjemmet i Aarhus V.

- Jeg er blevet tæsket som barn. Systematisk tæsket. Alle mine venner blev opdraget med tæsk. Min far brugte tid på at finde straffe til mig og mine søskende. Han tvang os til at stå på et ben med ansigtet vendt mod væggen i timevis med hænder udstrakt til hver side. Det er jo sygt, udtalte han engang i et interview med Politiken.

Den kaotiske opvækst endte da også med en anbringelse. Da Yahya Hassan var bare 13 år gammel, blev han anbragt efter at have tilbragt de fleste af sine ungdomsår som kriminel.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/sh-22954.jpg
 Foto: Thomas Laursen

Yahya Hassan læser op af sin digtsamling. Foto: Thomas Laursen

Men den utilpassede dreng passede ikke ind, og pædagogerne kunne ikke tøjle ham, og han måtte skifte institution.

Sådan fortsatte det mange år frem, indtil han en dag endte på døgninstitutionen Solhaven i Nordjylland.

Her stiftede han for første gang bekendtskab med litteraturen og lærte, hvordan ord er et bedre våben end knytnæven.

- Det var, som om der åbnede sig et gammelt sår i mig et sted, hvor ordene strømmede ud af mig. Vrede ord. Jeg skrev på min digtsamling, samtidig med jeg fik lov til at tage en 9. klasse uden for Solhaven, forklarede Yahya Hassan i et interview med Politiken.

2013

Hans talent var ikke til at overse. Og det var derfor også naturligt, at den unge dreng fortsatte med ordene på forfatterskolen i København i 2013.

Samme år slog han for alvor fast, at han var en af de største digtere herhjemme.

Dét år udkom hans debutsamling, digtsamlingen ”YAHYA HASSAN”, der med et oplag på over 120.000 eksemplarer er den bedst sælgende debutdigtsamling i Danmark – nogensinde.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/bb-59447-1.jpg
 Foto: Birger Storm

Yahya Hassan havde et stort talent, når det kom til ord - men desværre også svært ved at styre sit temperament. Foto: Birger Storm

I digtsamlingen rettede han sine vrede versaler mod sin far, sin religion og sit bagland. Hans ord gav genlyd i hele Danmark.

Digtene blev også udgivet i Holland, Italien, Norge, Sverige, Island, Spanien, Finland, Brasilien og Tyskland, og den unge digter blev belønnet med flere priser – blandt andet Årets debutant under Bogforum.

Alle var dog ikke imponerede.

Samme år begyndte Yahya Hassan at modtage trusler på Facebook.

I november 2013 blev han desuden overfaldet, da han kom gående på Københavns Hovedbanegård.

Og så var der de indre dæmoner, som Yahya Hassan kæmpede med - eller rettere mod.

Han havde svært ved at lægge sin destruktive fortid fra sig.

Han havde store problemer med at styre sit temperament og sit forbrug af forbudte stoffer.

2016

I 2016 måtte han opgive en karriere i politik, da han blev ekskluderet fra Nationalpartiet efter at være blevet anholdt for narkokørsel.

Det var dog langt fra den mest voldsomme lovovertrædelse det år.

I september 2016 blev den dengang 21-årige forfatter idømt fængsel i et år og ni måneder ved Retten i Aarhus.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/bb-22710.jpg
 Foto: Hanne Juul

Yahya Hassan slog igennem i 2013. Han nåede at udgive to digtsamlinger. Foto: Aller Media

Tilbage i marts måned 2016 havde han nemlig affyret tre til fem skud fra en skarpladt pistol ude foran et pizzeria i Trillegården i Aarhus V.

Et skud havde strejfet en 17-årig mand på låret, mens et andet havde ramt ham i foden. Dagen efter blev digteren anholdt i et sommerhus på Djursland.

Den dramatiske skudepisode fandt sted få dage efter en anden dramatisk episode: Yahya Hassan var blevet jagtet af tre unge mænd.

Efterfølgende var han blevet kørt ned af en sort varevogn og kvæstet.

Da Yahya Hassan blev anholdt for at have skudt den 17-årige i foden, var han stadig ilde tilredt.

Faktisk så meget, at han under et klientmøde ”lånte” sin forsvarer, Claus Bonnez’, mobiltelefon for at lave en facebook-opdatering:

”Jeg sidder i en arrest med brækket kraveben og brækket håndled hjælp skal opereres i hånden har brug for hjælp hjælp mig”, lød det fra den excentriske digter.

Han forsatte med at vise sin utilfredshed over myndighederne, mens han sad i arresten. Han indledte således en sultestrejke i april 2016, fordi han ikke mente, han var blevet behandlet for de skader, som den sorte varevogn havde påført ham.

2017

Da Yahya Hassan blev løsladt i december 2017, fortsatte han med at gøre sig bemærket – og ikke kun fordi han blev hentet i en limousine på hans første dag som fri mand.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/bb-59452.jpg
 Foto: Birger Storm

Yahya Hassan her sammen med skuespiller Roland Møller. Foto: Birger Storm

Kort tid efter sin løsladelse delte han billeder på Instagram, hvor han poserede med våben, og videoer hvor han skød med en fuldautomatisk riffel. Det resulterede i, at han efter blot to uger på fri fod blev anholdt og sigtet for ulovlig våbenbesiddelse og besiddelse af både hash og kokain.

Efterfølgende tog han turen til Thailand, hvor han endnu engang røg i karambolage.

Sammen med ukendte gerningsmænd havde digteren tilsyneladende overfaldet en mand med en flaske og med slag og spark.

Efter han var vendt hjem til Danmark, søgte han i sommeren 2018 ly hos et ældre ægtepar på en rolig villavej nordvest for Skive.

Digteren forklarede, at han gerne ville bo i deres AirBnB-tilbygning i tre uger for at få ro til at skrive på sin digtsamling.

Men allerede samme eftermiddag og aften eskalerede det.

- Han var blank i øjnene og rendte rundt med min gamle badekåbe i vores og naboernes haver. Det var meget tydeligt, at han var påvirket af stoffer, og vi har efterfølgende fundet blodpapir og tobak i lejligheden, fortalte ægteparret efterfølgende til B.T.

Det endte med, at Yahya Hassan stjal parrets bil, en husnøgle, to dankort og en af deres iPhones.

2018

Flere bizarre og kriminelle handlinger fulgte i 2018:

Han havde truet en kvinde på livet. Han havde kørt i påvirket tilstand og blev flere gange taget med hash på sig.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/bb-62122.jpg
 Foto: Hanne Juul

Yahya Hassan kæmpede i en periode med et massivt misbrug. Foto: Hanne Juul

Desuden havde han gentagne gange kontaktet en kvinde, som han havde tilhold imod. Han havde skrevet og ringet til hende ad flere omgange.

Derudover var han blevet taget med ulovlige våben på sig – og så havde han en julidag i 2018 svinget en knust flaske omkring sig på Banegårdspladsen i Aarhus – iført intet andet end en skudsikker vest og en åbentstående skjorte.

Under den forseelse havde han ramt en mand i armen med den knuste flaske.

Tidligere samme dag havde Yahya Hassan sågar blottet sig for to kvinder på Viborgvej i Aarhus. På det tidspunkt var han også iført skudsikker vest.

Han havde befølt den ene kvinde i skridtet, mens han havde skubbet den anden kvinde og truet hende med en kniv.

De bizarre episoder på Viborgvej og Banegårdspladsen resulterede i, at Yahya Hassan blev fængslet på en psykiatrisk afdeling i sommeren 2018.

Her kunne lægerne konstatere, at han formentlig var sindssyg på gerningstidspunkterne, og at forbrydelserne blev begået, mens han havde indtaget massive mængder stoffer – særligt hash og kokain.

Det omfattende misbrug havde resulteret i, at Yahya Hassan til tider havde været paranoid og psykotisk, konkluderer undersøgelsen.

Han kom i behandling og var i bedring.

Mens Yahya Hassan var indlagt på Retspsykiatrisk Afdeling i Skejby i Aarhus, skrev han sin anden digtsamling. Digtsamlingen fortsatte, hvor første digtsamling sluttede:

- Jeg skriver om mit liv og mig selv, og det er elendighed og sorg, der er katalysatoren, 90 procent af min motor kører på pis, lort og gylle. Ufortyndet pis og lort, sagde Yahya Hassan, da han blev interviewet over telefonen af Weekendavisen.

Digtsamlingen ”YAHYA HASSAN 2” udkom 8. november 2019 og blev altså digterens sidste.

Yahya Hassan blev 24 år.

Sponsoreret indhold