Kendte27. oktober 2020

Valg i USA: Se, hvad Ole Henriksen har stemt

I 2016 satte Ole Henriksen sit første amerikanske kryds ved Hillary Clinton. Nu har han stemt igen: På Joe Biden, som han både håber og tror, sejrer ved valget den 3. november.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Den generelle opfattelse af Ole Henriksen er, at han altid er glad. Den positive 69-årige cremekonge fra Nibe er en stor energi og humørbombe.

Men Ole Henriksen har også en mere alvorlig side. Og den kommer frem, når man taler med ham om USA's fremtid og det skæbnessvangre valg, landet står over for. Skal de have fire år mere med Donald Trumps kaotiske administration, eller skal landet tilbage til normalen og vælge Joe Biden, der lige nu fører stort i meningsmålingerne.

Det er et nemt valg for Ole, der ellers sjældent taler politik.

- Jeg har stemt. Det er anden gang, jeg stemmer til et amerikansk valg, og Joe Biden er my man, siger Henriksen, da han møder SE og HØR hjemme i stuen i Hollywood Hills.

Alvorligt

Og Oles blik er stift og meget alvorligt.

- Det er som om, der har hængt en sort sky over USA de sidste fire år. Jeg har svært ved at genkende det land, jeg kom til for næsten fyrre år siden. Det plejede jo at være mulighedernes land. USA plejede at skabe balance i verden. Sådan er det ikke længere. Vi havde behov for at vide, at USA var der for os, og vi var der for dem. Uheldigvis er det blevet sådan, at dørene er blevet smækket i ansigterne på politikerne ude på verdensscenen. Med mindre det er lande som Rusland, Tyrkiet, Brasilien og Nordkorea. Det er så svært at forstå, at vores præsident vil have venskaber med disse lande. Det står for alt det modsatte af, hvad USA står for, siger han.

Hvis du forestiller dig, at du var 20 årige Ole her i år 2020. Tror du så, du havde valgt at slå dig ned i USA?

- Sikkert ikke, siger han.

Ole i chok

For Ole var det som om, at verden ramlede sammen, da han stod på et hotel i Aalborg den 9. november 2016. Han rystede ved tanken om den usikkerhed, USA blev sendt ud i, da amerikanerne overraskede alle, og valgte den dengang 70-årige forretningsmand fra New York, Donald J. Trump.

- Og vores bange anelser blev til virkelighed. Desværre, siger Ole.

Hvis man går cremekongen på klingen og beder ham nævne, hvad der er blevet dårligere i USA under Trump, har han masser af skyts: USA's anseelse i verden, forholdet til NATO-partnerne, handelskrigene, klimapolitikken, skattelettelserne for de rige. Men det der gør mest ondt på Ole, er den stigende racisme.

- Det er blevet frygteligt. Og det er noget, både jeg og mit firma går meget op i. Vi har offentligt vist vores støtte til Black Lives Matter-bevægelsen, og det noget, der er meget, meget vigtigt for mig. Jeg tror, at man som homoseksuel ved, hvorfor det er så vigtigt. Der er ikke noget værre end at diskriminere andre mennesker på baggrund af deres hudfarve eller deres seksualitet. Det er helt, helt forkert. Vi er alle lige, siger Ole.

Anderledes i 1980'erne

Den politiske polarisering har heller aldrig været så markant, som den er nu. Ole kom til USA i 1971, og da hans cremeimperium begyndte at tage fart i 1980'erne, havde han masser af klienter i daværende præsident Ronald Reagans inderkreds. Republikanske Reagan var som bekendt skuespiller og boede i Californien.

- Dengang var der slet ikke så store forskelle mellem demokrater og republikanere. Der var forskel, men slet ikke på samme måde, som der er i dag. Dengang respekterede man hinanden, og jeg havde mange venner og klienter, der var republikanere. Nu er der kommet en kæmpestor kløft mellem folk, siger han.

Mere tid i Danmark

Den tunge stemning i USA, har fået Ole og gemalen Laurence, til at vende næsen mod Danmark. I 2018 købte parret deres første bolig i Danmark - en stor, lækker herskabslejlighed en spytklar fra Amalienborg i København.

- Vi er meget i Danmark nu. Så meget som vi kan. Vi elsker at være i København. Og det betyder enormt meget for mig, at Laurence også er begyndt at elske det så meget nu. Vi føler os hjemme, når vi lander i Københavns Lufthavn, siger Ole.

Men de kommer nok aldrig til at sige helt farvel til livet i USA. Men de er begyndt at tale om at udvidde deres liv i Danmark.

- Vi er begyndt at tale om, at det ville være dejligt med et hus i Danmark. Måske nord for København. Men hvis vi skal det, så vil vi sælge vores hus her i L.A. og bare have en lejlighed her. Men vi har haft det her hus i over tyve år, og vi er ikke helt klar til at sige farvel til det, siger Ole Henriksen til SE og HØR.

Sponsoreret indhold