Kendte10. maj 2022

Valdemars Slot: Nu kommer flyttebilerne alligevel

Først forhindrede en servitut Valdemars Slots arving Alexander Fleming i at flytte møblerne, men nu bliver de alligevel fjernet fra ejendommen
https://imgix.seoghoer.dk/caroline_fleming_24.jpg
 (Foto: Claus Poulsen)

Efter Louise Albinus bedre kendt under kælenavnet Duddi købte sin søster Caroline Fleming ud af familiegodset, kom det frem, at Duddi købte et rungende tomt gods, da Carolines ældste søn, Alexander, arvede møblerne.

- Det er ingen hemmelighed, at Valdemars Slot Gods ikke ejede løsøret, sagde ejendomsmægler Asger Olsen, som stod for salget af det historiske gods, til Fyns Amts Avis umiddelbart efter salget.

Han forklarede, at ejerskabet dog stadig ligger i familien - nemlig hos 18-årige Alexander Fleming, der er søn af Louise Albinus' søster, Caroline Fleming.

- Han ejer ikke det hele, men langt det meste. Måske 95 procent.

Men så dukkede en servitut fra 1923 op. Den knap 100 år gamle servitut forhindrer altså arvingen i at rømme slottet for inventar, selv om det rettelig tilhører ham.

Men nu er flyttebilerne alligevel på vej op ad Slotsalléen. Ifølge Fyns Amts Avis er det nemlig kun mur– og nagelfaste ting samt en samling på 14 malerier, som får lov at blive på godset.

Lidt af et puslespil at finde ud af. For Valdemars Slot er fredet og dertil hører altså særlige regler. Det indbo, som er fremstillet til godset er også fredede og må derfor ikke fjernes fra ejendommen.

Så hvis der står et konsolbord under et spejl, som er mur- og nagelfast, og disse tydeligt hører sammen som et sæt, så skal konsolbordet blive.

Så det er med at holde tungen lige i munden, når inventaret sorteres. Også fordi den danske stat har forkøbsret på de 14 føromtalte malerier. Der eksisterer nemlig en gammel aftale fra 1920, hvor staten fik kompensation for jorden, da de danske lensbesiddelser overgik til privat ejendom.

Den daværende lensbaron på Valdemars Slot fik dog særskilt lov at beholde de 14 malerier på godset lige så længe ejendommen er i Iuel-Brockdorff-slægtens eje.

- Derfor er det vigtigt, at vi har helt styr på, at effekter, som Staten har forkøbsret til, ikke pludselig fjernes og sættes til salg på auktion, siger Duddi til avisen.

Valdemars Slots ejer er ked af, at det øvrige indbo fjernes fra familiegodset, men erkender også, at hun ikke er den retmæssige ejer. Hvis hendes nevø, Alexander Fleming, vælger at sælge tingene på auktion, håber hun på, hun kan få råd til at købe det.

- Der er nogle effekter - især malerierne af Niels Iuel og familien Iuel, som jeg meget gerne vil prøve på at købe. De hører til på Valdemars Slot, og jeg har svært ved at forestille mig, at de ikke længere skal hænge på væggene og være med til at fortælle danmarkshistorie. Men det kommer også an på, om jeg får råd til det, siger Louise.

Sponsoreret indhold