Kendte18. april 2018

Mand rensede akvarium: Udløste anden mest dødelige gift i verden

Et britisk par kom ved et uheld til at udløse den anden mest dødelige gift i verden, da de gjorde rent i deres saltvandsakvarium. Familien og fire tililende brandmænd måtte efterfølgende en tur på hospitalet
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/akvarie.jpg
 Arkivfoto: All Over Press

Alle akvarie-ejere ved, at man i ny og næ skal gøre fisketanken rent for at holde det både pænt og sundt.

Det er formentlig de færreste akvarie-ejere, der ved, at det kan være forbundet med overordentlig stor fare at gøre akvariet rent – hvert fald hvis der er tale om et saltvandsakvarie.

Dét fandt et britisk par dog ud af, da de for omkring en måned siden rensede deres saltvandsakvarium. Parret kom nemlig ved et uheld til at udløse den anden mest dødelige gift i verden, og de måtte – sammen med fire tililende brandmænd – på hospitalet.

Det skriver det britiske medie Mirror.

Parret, der bor i Oxfordshire i England, besluttede 25. marts at gøre rent i deres ene saltvandsakvarie.

Parret tømte akvariet og placerede alt indholdet – levende koraller, fisk og deslige – i et andet.

Parret valgte derefter at skrubbe en af akvariets sten rent for koraller, og det var denne handling, der udløste den dødelige gift – uden at parret anede noget som helst om faren.

https://imgix.seoghoer.dk/koral.jpg

Det var en koral som denne - 'pulsing xenia' - som udløste den dødelige gift i familiens hjem. Foto: All Over Press

Ved at rense stenen for korallen opstod der nemlig den dødelige gift palytoxin. Giften, som betragtes som den anden mest dødelige i verden, spredte sig i luften i hjemmet, hvor parret bor sammen med fire andre familiemedlemmer.

Parret anede dog ikke, at der var fare på færde, og alle lagde sig ubekymret til at sove.

- Næste morgen vågnede vi op og var helt omtågede, men først troede vi bare, at vi havde fået influenza. Det var først, da vi så, at vores to hunde havde lignende symptomer, at vi vidste, at noget var galt, fortæller Chris Matthews, som rensede akvariet sammen med sin kæreste, til det britiske medie.

I løbet af dagen blev hans mor og søster samt hendes kæreste også utilpas: De fik røde øjne, de fik feber og havde svært ved at trække vejret, og familien valgte at slå alarm. Ambulancer og brandmænd ankom hurtigt til huset, der blev afspærret og undersøgt.

Imens blev familiemedlemmerne kørt på hospitalet – og det samme blev fire brandmænd, der havde arbejdet i det forgiftede hus. De udviste nemlig også symptomer på at være blevet forgiftet af korallen.

Familien og brandmændene modtog behandling, og alle har det godt i dag.

- Hvis vi havde sovet en nat mere i vores værelse, ville vores liv have været i fare. Tænk hvor galt det kunne være gået, hvis der havde været et lille barn eller en ældre person i huset, fortæller Chris Matthews til Mirror.

Han er en erfaren akvarist og opfordrer nu alle med et saltvandsakvarie om at være varsomme, når de renser baljen. Korallen 'pulsing xenia', som udløste den dødelige gift, er nemlig en yndet koral at have i saltvandsakvarier.

Sponsoreret indhold