Sydhavnssagen: Tortureret i skur

En 19-årig kvinde var særdeles ilde tilredt, da hun flygtede fra skuret og over hegnet, væk fra sin kæreste.

En 19-årig kvinde var særdeles ilde tilredt, da hun flygtede fra skuret og over hegnet, væk fra sin kæreste.

(Foto: Ritzau Scanpix)

I et lille skur i Sydhavnen i København blev en 19-årig kvinde holdt fanget og blev mishandlet på det grusomste af sin jævnaldrende kæreste i ni døgn i 2007. Da han gik ud efter vand den 11. november, indså hun, at hun skulle flygte. Ellers ville hun dø.

Først prøvede hun at praje en taxa, men chaufføren ville ikke tage hende med. Dernæst brød hun ind hos en nærliggende virksomhed. Her var der en telefon, og hun fik tilkaldt hjælp.

Indespærringen i skuret var kulminationen på en systematisk nedbrydning af kvinden, der havde stået på siden august året før. I al den tid havde kæresten udsat hende for vold, og den var blevet stadig værre.

Undervejs havde de boet flere forskellige steder og var flyttet ind i skuret i september.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Skuret var på størrelse med en campinghytte. (Foto: Ritzau Scanpix)

Fik hugget finger af

Den unge kvinde havde fået hugget det yderste led af sin højre tommelfinger af. Kæresten havde overhældt hende med varmt vand, til hun besvimede, pisket hende og forsøgt at kvæle hende med ledninger. Han havde dryppet smeltet plastic fra engangslightere på hendes hud, brændt og klippet noget af hendes hår af, havde slået flere af hendes tænder ud og voldtaget hende gentagne gange.

I skuret, der kun var 20 kvadratmeter, udsultede den unge mand sin kæreste. Da hun flygtede, vejede hun kun 42 kilo, oplyser anklager Anne Birgitte Stürup i sin bog ”På ofrenes side”, hvor hun fortæller om den makabre sag, som hun førte i både byretten og Østre Landsret.

– Hun var død, hvis hun havde været 50 år. Som 19-årig tilhørte hun den aldersklasse, hvor der skal allermest til at slå en ihjel, forklarer hun i bogen.

Anne Birgitte Stürup sagde i sin procedure i Retten på Frederiksberg, at hun næsten ikke vidste, hvordan hun skulle beskrive sagen:

– I de årtier, jeg har været anklager, har jeg aldrig set noget lignende.

Hendes opfattelse blev delt af den retsmediciner, som var indkaldt som ekspertvidne:

– Jeg har stor erfaring med torturofre, men jeg har aldrig set noget, der kommer i nærheden af det her, sagde han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I skuret fandt politiets teknikere bl.a. den balje, som parret havde brugt som toilet, blodigt værktøj og en blodig ledning. (Foto: Ritzau Scanpix)

Slugte fingeren

Det var kvinden selv, som havde foreslået, at hendes finger skulle hugges af, påstod kæresten Jakob Abu Setta i byretten. Dermed ville hun nemlig bevise, hvor meget hun elskede ham.

Politiet troede i første omgang, at kæresten havde hugget fingerleddet af i sin systematiske vold. Men han havde i stedet beordret en yngre kammerat til at svinge en økse over tommeltotten og bagefter sluge den afhuggede del.

Det blev kammeraten senere idømt halvandet års fængsel for i landsretten. Heraf blev et år og tre måneder gjort betinget, fordi han var blevet truet.

Tre måneder efter overgrebet var den unge kvinde nødt til at tage på hospitalet, fordi fingeren ikke ville hele, men hun turde ikke angive sin kæreste. I stedet fandt hun på en historie om, at hun var kommet til skade ved at hugge hovedet af en høne.

Nogle måneder senere var hun indlagt på Rigshospitalet i over en måned med anden- og tredjegradsforbrændinger, fordi hun var blevet overhældt med varmt vand. Denne gang havde kæresten sagt til hende, at hun skulle forklare, hvordan hun havde været fuld og var faldet i søvn, mens vandet var skyllet ned over hende.

Den 3. december 2009 blev Jakob Abu Setta i Østre Landsret idømt tidsubestemt forvaring. Han havde anket sin dom fra byretten, fordi han ville frifindes.

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close