Kendte9. januar 2024

Thomas Villum mener ikke, at Mette F. skal indblandes i tronskifte: - En kæmpe dumhed

Den kendte danske filminstruktør så meget hellere, at det var den abdicerende dronning Margrethe, der på balkonen overdragede tronen og kongetitlen, når kronprins Frederik officielt tager over
Det undrer filminstruktør Thomas Villum, at det er statsminister Mette Frederiksen, der skal stå for at udråbe Frederik til konge 
Det undrer filminstruktør Thomas Villum, at det er statsminister Mette Frederiksen, der skal stå for at udråbe Frederik til konge
 Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix, Søren Jul Lamberth

På søndag er det Mette Frederiksen, der – fuldstændig ligesom hendes forgænger, den daværende socialdemokratiske statsminister Jens Otto Kragh gjorde det i 1972, da han udråbte dronning Margrethe på balkonen – proklamerer tronskiftet.

Og selvom han dog mener, at krigene og konflikterne i Israel og Ukraine er af større vigtighed, fordi de er ”meget mere ærgerlige”, så undrer det 52-årige instruktør Thomas Villum, at det er vores statsminister Mette Frederiksen, der på søndag officielt skal stå for den del af det.

Det fortæller han til Ekstra Bladet.

– Dronningen har taget en voksen og alvorlig beslutning og bryder noget, vi ikke har gjort før. Så sidder en masse moderne mennesker og synes, det er fedt. Kongehuset er moderne. Så begår man en kæmpe dumhed og inddrager hende. Dronningen skulle selv gøre det, fortæller Tomas Villum til avisen.

Det er netop det faktum, at dronningen jo træder tilbage – men jo altså stadig er lyslevende – der undrer den danske filmmand.

Han mener derimod det ville være "befriende og smukt”, hvis det havde været dronning Margrethe, der havde sendt stafetten videre.

Et tilvalg af hendes majestæt

Thomas Villum er ikke den eneste, der højlydt har opfordret til at lade dronningen stå for at udråbe Frederik, når han søndag klokken 15 går fra at være kronprins til konge.

OPGAVE:Dronning Margrethe afholder nytårskur for det diplomatiske korps.Her lytter kronprinsparret og dronning Margrethe til det diplomatiske korps' Doyennes taleSTED: Christiansborg slot, RiddersalenJOURNALIST: Marianne SingerFOTOGRAF: Hanne JuulDATO: 20240103
Burde det være dronningen selv, der sendte stafetten videre fremfor statsministeren Mette Frederiksen, når der er tronskifte søndag den 14.? Det mener både filmmand Thomas Villum og DF-formand Morten Messerschmidt.
 Foto: Hanne Juul

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt mener ligeså, at det bør være Margrethe, der overdrager tronen og titlen til den næste monark.

– Det behøver ikke at være statsministeren, som det ellers normalt har været, men hendes majestæt selv, der overdrager magten til den næste majestæt. Det, synes jeg, vil være en meget smuk ting, sagde Morten Messerschmidt i DR's politiske podcast, Slotsholmen.

Når Frederik på søndag træder ud på balkonen foran Christiansborg Slotsplads så bliver det med landet politiske overhoved ved sin side – nøjagtigt som da tronfølgeren prinsesse Margrethe i 1972 blev udråbt som Danmarks dronning.

Her stod daværende statsminister Jens Otto Kragh for at bekendtgøre tronskiftet efter hendes far – kong Frederik den 9. – var død.

Overfor DR fortæller Morten Messerschmidt, at han naturligvis har respekt for traditionerne.

– Men vi skal altså mange hundrede år tilbage, før der sidst er en dansk monark, der har abdiceret. Derfor er der ikke rigtig nogen traditioner i den her sammenhæng, siger Morten Messerschmidt, og fortsætter:

– Det her er ikke et fravalg af Mette Frederiksen, men et tilvalg af hendes majestæt dronningen.

Sponsoreret indhold