Kendte17. november 2019

Theis og Emils blodige nødplan: Var klar til at save benet af

Brødrene Theis og Emil Micé Erichsens verdensomsejling kunne være endt i en makaber affære.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/emil_mide_erichsen_maria_rixen.jpg
 (Foto: Maria Rixen)

De flotte billeder står i kø, når TV 2 sender ”Kurs mod fjerne kyster” og ”Kurs mod nord”, men bounty-strande, palmer, delfiner og isbjerge kunne nemt være skiftet ud med scener fra en gyserfilm.

Det afslører 26-årige Theis Midé Erichsen og storebror Emil Midé Erichsen, 29, i deres foredrag ”Jorden rundt med Emil, Theis og Havana”.

Under deres tre år lange jordomsejling var de tit tusindvis af kilometer fra civilisation. For eksempel da de krydsede Stillehavet, og her var drengene og den øvrige besætning for alvorlig i problemer ved alvorlig sygdom.

– Før vi sejlede ud, talte vi om, om vi kunne save benet af hinanden. Det er jo et grotesk spørgsmål at stille sig selv. Men vi syntes, det var nødvendigt.

– For vi har på tidligere rejser i det fugtige ækvatoriale bælte oplevet, hvordan der kan gå voldsom infektion i selv den mindste lille rift, fortæller storebror Emil, som var kaptajn i de tre år, og han er ikke i tvivl om, at han ville være i stand til at save sin lillebror over.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/theis_og_emil_foto_marian_mide_tv_2.jpg
 (Foto Marian Midé / TV 2)

Emil var kaptajn gennem de tre år på havet, og han førte sikkert besætningen gennem uvejr, bagende hede og voldsomme storme. (Foto Marian Midé / TV 2)

Far købte klingen

– Hvis der går koldbrand i et ben, så kan man risikere at dø. Vi tog den beslutning, at vi var i stand til at save benet af hinanden.

– Vi snakkede også med vores far om det (Mikkel Beha Erichsen, red.), og han kom smilende tilbage fra et byggemarked med en 25 centimeter lang rustfri klinge til en stiksav.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/havana_rixen.jpg
 (Foto: Maria Rixen)

Havana var fyldt med medicinsk topudstyr – blandt andet en sav, så drengene i nødstilfælde kunne save løs. (Foto: Maria Rixen)

Under den tre år lange rejse havde brødrene masser af selskab undervejs fra venner, familie og kærester, men de fortalte aldrig de forskellige gæster, hvorfor der lå en 25 centimeter lang sav i medicinkassen, som i øvrigt af deres bedstemor Ruth var udstyret med både malariapiller, skalpel, sygrej og en EpiPen med adrenalin, som bruges til patienter udsat for anafylaktisk shock.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kurs_mod_hannelore_dorner_tv_2.jpg
 (Foto: Hannelore Dörner/TV 2)

Både familie, venner og kærester var med på Havana, men ikke alle kendte til saven. (Foto: Hannelore Dörner/TV 2)

Snakkede ikke sammen

For lillebror Theis var det dog ikke bare visheden om, at han i værste fald kunne miste benet ved storebrors sav.

Også det at være på havet i tre år uden mulighed for at slippe væk kunne få det til at løbe koldt ned ad ryggen på den populære sejler.

– Vi skulle lære hinanden at kende igen som voksne. Jeg var skidehamrende nervøs. Hvad fanden skulle vi snakke om?

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/theis_mide_erichsen_maria_rixen.jpg
 (Foto: Maria Rixen)

Hva’ skal du med den sav, bror ...? (Foto: Maria Rixen)

– Vi havde ikke boet sammen, siden jeg var 13 år gammel. Vi tog den lette løsning, som er ikke at snakke sammen. Men vi ved, hvad hinanden tænker. Vi kan læse hinandens tanker.

Emil er kaptajn, han er den ældste, og så gør jeg, hvad han siger. Den rollefordeling har altid været der, fortæller Theis, som både droppede ud af gymnasiet og ud af sin uddannelse som bådbygger for at turnere på verdenshavene.

Jordomrejsen gik som bekendt godt, og afdøde Troels Kløvedals børnebørn kan nu ses på nye eventyr i ”Kurs mod nord”, hvor Havana er byttet ud med det isbrydende finske skib Wallenberg, og risikoen for benamputationer er minimal.

Sponsoreret indhold