Kendte26. april 2020

Surrugue i spansk mareridt: Jeg løj for mor

DR-korrespondenten turde ikke fortælle sin mor, at hun var i coronahelvede i Barcelona.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/stephanie_1.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Mens flere og flere dør overalt i Europa, sidder Stéphanie Surrugue på sin altan og kigger ud over et totalt nedlukket Paris. DR-korrespondenten er netop vendt hjem efter en rejse til et af Europas største lighuse, Spanien, hvor over 20.000 mennesker nu har mistet livet til covid-19.

Nu står mademoiselle Surrugue og ryger en cigaret og reflekterer over det, hun vil betegne som et sandt helvede på jord. Men mens hele verden er lukket ned, er det Stéphanies job at gøre det modsatte. Det er hende, der med livet som indsats skal køre ud til brændpunkterne. For at fortælle danskerne om den frygtelige katastrofe.

– Jeg ved ikke, om jeg skal sige det her, men for første gang nogensinde har jeg løjet for min mor om, hvor jeg var henne. Jeg stod på en parkeringsplads i Barcelona og løj om, at jeg bare var derhjemme. Det var hendes fødselsdag, og jeg ville ikke gøre hende bange, fortæller den 43-årige DR-stjerne over telefonen til SE og HØR.

Dagen efter afslørede Stéphanie dog nødløgnen, inden hendes indslag fra Spanien blev vist på tv.

Spansk katastrofe

Frøken Surrugue er ellers vant til lidt af hvert. Hun har rapporteret fra krige, jordskælv og alverdens andre ulykker gennem sin næsten 20 år lange journalistiske karriere.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lighus.jpg
 (Foto: Instagram (Stéphanie Surrugue)

Hun har selv taget dette billede af en parkeringskælder, der er omdannet til lighus. (Foto: Instagram (Stéphanie Surrugue)

– Det er frygteligt i Spanien. Jeg har stået i en parkeringskælder, der var omdannet til lighus. Da vi gik derned, tænkte jeg også: “Er det her en god idé? Med så mange coronadøde samlet et sted.” Men vi tager vores forholdsregler overalt, og vi har været ekstremt forsigtige. Da vi lejede bilen for at køre til Spanien, gik vi først i gang med at spritte den af. Vi rengjorde den simpelthen totalt i sprit, fortæller hun.

Da de kom til Madrid, var ingen hoteller åbne.

– Det kan sikkert være svært at forestille sig som dansker, fordi Danmark stadig er forholdsvist åbent i forhold til Sydeuropa. Men i Spanien var alt lukket. Vi fik lov at bo på et af de eneste åbne hoteller i Madrid. Der boede stort set kun læger og nogle strandede turister. Det var en surrealistisk oplevelse at gå rundt og totaldesinficere et hotelværelse. Vi tog ingen chancer. Det kunne godt være lidt mærkeligt at tale i telefon med danskere, der lige var på indkøb i Silvan. Hernede er alt jo gået i stå. Alt, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/stephanie_3.jpg
 (Foto: Instagram (Stéphanie Surrugue)

Sådan så det ud, når Surrugue var på arbejde i Spanien. (Foto: Instagram (Stéphanie Surrugue)

Fransk karantæne

Da Stéphanie i sidste uge kom tilbage til Paris, var byen stadig totalt i karantæne.

– Jeg er jo en af de heldige, fordi jeg er journalist. Hvis jeg skal på arbejde, så må jeg gerne gå ud. Men hvis jeg ikke er på job, så er jeg underlagt samme regler som alle andre franskmænd. Jeg har aldrig lavet så meget mad, som jeg gør nu. Jeg har lært at lave franske omeletter! Det er jeg meget stolt af, siger hun og griner.

I denne uge har Surrugue faktisk fri. Hun ville egentlig have været i Danmark, men hun ved stadig ikke, om det lykkedes.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/stephanie_2.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Surrugue skulle egentlig havde dækket dronning Margrethes 80-års fødselsdag med kollegaen Kåre Quist, 48, hjemme i Danmark. Sådan blev det som bekendt ikke. (Foto: Hanne Juul)

– Det er meget svært at finde flyforbindelser lige nu. Men jeg ville så gerne hjem, så jeg kunne se min mor og hendes mand. Selv om vi ikke kunne være sammen som normalt, så ville jeg jo stadig kunne stå og vinke til hende og drikke en kop kaffe over hækken. Det ville jeg meget gerne.

Savner mor

Stéphanie er meget tæt på sin mor, Lillian, og de taler i telefon sammen hver dag.

– Jeg synes, min mor og hendes mand har klaret det her rigtig godt. De er jo i risikogruppen, og derfor er jeg også meget bekymret for dem. Når man har set det, jeg har set hernede, så er det noget andet, forklarer hun om sin bekymring.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/stephanie_1.jpg
 (Foto: Instagram (Stéphanie Surrugue)

Stéphanie og moderen Lillian er meget tætte. (Foto: Instagram (Stéphanie Surrugue)

Der er en en anden ting, Stéphanie virkelig savner.

– At komme til frisøren! Jeg har stået med skyllefarve ude på mit badeværelse, og det bliver bare ikke helt det samme, siger hun.

Til august har hun planer om en tur til Ibiza med sine venner. Men hun er godt klar over, at ferien hænger i en tynd tråd.

– Jeg er meget spændt på, hvordan sommerferien bliver. Hvis alt stadig er lukket ned, så må jeg begynde at skrive en bog. Jeg har simpelthen ikke ro til bare at sidde og læse eller kigge ud ad vinduet, siger hun.

Sponsoreret indhold