Kendte 25. december 2021

Søren Pape om Danmarks næste statsminister: Intet er afgjort

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, afviser en forhåndsaftale i blå blok om, hvem der skal være statsminister ved en blå valgsejr
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, ønsker ikke at indgå en forhåndsaftale om det blå statsministerkandidatur før udskrivelsen til næste folketingsvalg.

Det siger han i et interview med Politiken.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Alle i spil

I stedet ønsker Pape, at jobbet som forhandlingsleder efter et valg, der traditionelt er det sidste trin før Statsministeriet, skal afgøres af, hvem der har flest mandater i ryggen fra blå blok samlet set - ikke hvem der får flest stemmer fra vælgerne.

Det vil være disrespekt over for de andre partier i blå blok, hvis statsministerposten bliver afgjort mellem Venstre og De Konservative, mener Pape.

- Det må give sig selv, at hvis jeg skulle vælge at melde mig som kandidat, så er det naturligt, at det er den kandidat, der har flest mandater bag sig, der selvfølgelig bliver forhandlingsleder, siger Søren Pape Poulsen til Politiken.

INTET OFFICIELT - ENDNU

- Jeg kan ikke sige til Liberal Alliance, Nye Borgerlige eller Dansk Folkeparti, at nu skal I høre, Jakob (Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, red.) og jeg har lige aftalt følgende. Sådan spiller klaveret ikke.

I interviewet fortæller Søren Pape, at han ikke har besluttet, om han officielt vil springe ud som statsministerkandidat.

Sådan står de

Siden 1998 har Venstre hver gang stillet med blå bloks statsministerkandidat. Men i meningsmålingerne er Venstre og De Konservative nu meget tæt på hinanden.

I en nylig Voxmeter-måling ligger Venstre til 15,2 procent af stemmerne, mens De Konservative står til 14,5 procent.

De stemmer ville ifølge Voxmeters estimater give Venstre 28 mandater og De Konservative 26.

Ved valget i 2019 fik Venstre 23,4 procent af stemmerne og 43 mandater. De Konservative fik 6,6 procent af stemmerne og 12 mandater.

Sponsoreret indhold