Kendte23. april 2015

Smukt, men farligt: Her går Calbuco-vulkanen i udbrud

Chiles måske farligste vulkan spyr ild og lava
Af af

Vilde vejr- og naturbillederDet var et særdeles smukt - men ikke desto mindre farligt - syn, der mødte de chilenske indbyggere i Los Lagos-provinsen onsdag aften.

For omkring klokken 18.00 lokal tid rejste der sig pludseligt en kilometerhøj askesky efterfulgt af flere høje brag - én af de farligste vulkaner i Chile var netop gået i udbrud.

Der er tale om vulkanen Calbuco, som har ligget i dvale i 42 år. Den omkring 2.000 meter høje vulkan betegnes som en af Chiles måske farligste vulkaner, og myndighederne i området har udsendt en såkaldt "rød alarm". Det betyder, at indbyggerne skal holde en afstand på minimum 20 kilometer fra vulkanen.

LÆS OGSÅ: Se de smukke billeder: Sjældent isbjerg fundet

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/a80b3ac61616425ebd8bb342639749d3.jpgSmukt ser det ud, men myndighederne i Chile advarer om den farlige vulkan (Foto: Imgur)


- I denne situation med en søjle, der er så høj, er den største risiko, at søjlen kollapser. At den simpelthen falder sammen på grund af tyngdekraften og dermed forårsager en pyroklastisk 'lavine', siger Gabriel Orozco, vulkanolog ved Chiles Geologiske Institut, til Reuters.

En pyroklastisk 'lavine' er en strøm af smeltet sten, giftige gasser og vulkansk aske. Strømmen kan nemt nå en fart på 300 kilometer i timen og vil på sin vej ødelægge alt.

LÆS OGSÅ: Se billederne: Vores fortryllende og fantastiske verden

Vulkanen Calbuco er en del af Andesbjergene, der ligger som en 7.000 kilometer lang bjergkæde ned langs store dele af Sydamerikas vestkyst. Vulkanen har ikke været vågen siden 1972.

Se de imponerende billeder af vulkanen - og andre smukke billeder fra vores fortryllende planet her:

Sponsoreret indhold