Kendte20. november 2014

Så er det afgjort! Her er Danmarks nationalret

Vinderretten slog blandt andet smørrebrød og hakkebøf
Af af
Danmarks nationalret er stegt flæsk med persillesovs
Danmarks nationalret er stegt flæsk med persillesovs
 Foto: AOP



Siden 11. september har danskerne kunne stemme på, hvilken ret der skal bryste sig af titlen som Danmarks nationalret. Og nu er svaret så fundet!

Med 27.893 stemmer strøg stegt flæsk med persillesovs ind på en sikker førsteplads, og det glæder fødevareminister Dan Jørgensen, at det blev en overbevisende vinder.

- Jeg er glad for, at det blev en klar vinder, for det viser, at det er noget, vi er fælles om. Når næsten halvdelen har stemt på stegt flæsk, så må man bare sige, at det er en soleklar vinder, siger han til tv2.dk og tilføjer.

- Men jeg har jo hele tiden sagt, at det for mig ikke betyder så meget, hvad der vinder. Jeg synes, det er processen og dialogen og debatten, der har været det vigtigste, siger han til tv2.dk.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/bfb38988873848fcafad9854a1842ba2.jpg



Her er vinderetten så (Foto: AOP)


Kampagnen blev søsat i begyndelsen af september, hvor danskerne blev bedt om at uploade et billede af deres bud på Danmarks nationalret på Instagram og anvende hashtagget #nationalret. Den store kampagne har kostet i omegnen af én million kroner - og det er penge, der er godt givet ud ifølge fødevaremisteren:

- Jeg synes selvfølgelig, at en million kroner er mange penge. Men hvis man ser på, hvor meget omtale og debat det har genereret, så er det ret billigt. For mig er mad jo en vigtig del af vores kultur, og sammenlignet med det samlede kulturbudget på en milliard kroner, der er en million kroner måske ikke så meget, siger Dan Jørgensen til tv2.dk.

I alt har 63.263 personer deltaget i konkurrencen hvor vinderen altså blev stegt flæsk med persillesovs - en ret der er blevet nydt i de danske spisestuer siden ca. 1890.

Af dem stemte hele 44 procent på vinderretten, der var sønderjyllands finalist.

Stemmerne blandt de otte finaleretter er fordelt således:
Sønderjylland - stegt flæsk med persillesovs: 27.893
Østjylland - smørrebrød: 17.041
København - hakkebøf med bløde løg og spejlæg: 7.625
Nordjylland - krebinetter/karbonader med grønærter: 3.406
Midt- og Vestjylland - brændende kærlighed: 2.423
Fyn - æbleflæsk: 2.276
Bornholm - stegte sild: 2.113
Vestsjælland - stegt svinekotelet: 486

Sponsoreret indhold