Kendte18. juli 2017

Mordet der chokerede en hel nation: Så 8-årig søster blive kidnappet

En juli-dag for 17 år siden forsvandt den otteårige skolepige Sarah Payne, mens hun legede med sine to brødre og lillesøster på en mark i West Sussex, England. Nu fortæller hendes søskende for første gang om det gruopvækkende øjeblik, hvor de med egne øjne så manden og den hvide varevogn, der kort forinden havde kidnappet deres søster. Liget at lille Sarah blev fundet 17 dage senere
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sarah_payne_front.jpg
 Foto: All Over

På årets allerførste juli-dag for 17 år siden blev en britisk families liv for altid ændret og ødelagt.

Her forsvandt familiens otteårige pige, mens hun legede med sine to brødre og lillesøster på en mark i West Sussex, England.

8-årige Sarah Payne var løbet fra sine to brødre og sin søster, mens de legede på marken på en lun sommeraften 1. juli 2000. Og kort efter fandt den lille skolepige et smuthul ud til vejen på den anden side af marken.

Sarah løb gennem smuthullet – og lige ind i armene på sin kidnapper og morder.

Sarahs tre søskende – Lee på 13 år, Luke på 12 år og Charlotte så manden i den hvide varevogn køre forbi dem. Og de så, hvordan han smilende og vinkende til, mens han havde gemt deres søster bag i bilen.

Det var sidste gang, at Lee, Luke og Charlotte så deres søster i live.

https://imgix.seoghoer.dk/10.323720b.jpg

Sarah Payne blev blot otte år. Foto: All Over

Først 17 dage senere fandt efterforskerne det nøgne lig af den vellidte skolepige på en mark nær Pulborough, lidt over 20 kilometer fra det sted, hvorfra hun forsvandt den lune sommeraften.

Nu har de tre søskende for første gang valgt at stå frem for at fortælle om den skæbnesvangre dag – og om hvordan de sidenhen har kæmpet med skyldfølelsen over ikke at kunne redde Sarah fra hendes kidnapper.

Det skriver Daily Mail.

I et TV-interview med Channel 5 fortæller Lee, at han ikke anede, at Sarah befandt sig hos den ”skumle mand i den hvide varevogn”, da han så den komme susende forbi.

- Kornet på marken var ganske højt, det gik over vores hoveder, og Sarah var faldet. Hun besluttede sig for at tage hjem og stormede afsted. Hun løb fra mig på marken og hen på vejen. Da jeg nåede frem, var hun væk. Jeg var bogstaveligt talt 30 sekunder fra hende. Da jeg kom ud på vejen, kom Whiting (Sarahs morder, red.) kørende i den modsatte retning i sin varevogn, og han vinkede til mig, fortæller Lee i interviewet med Channel 5.

Han tilføjer:

- Han gav mig et stort smil. Meget skummelt og beskidt, lidt ligesom en mekaniker, der ikke har været i bad i ugevis. Forfærdelige gule tænder, og han lignede bare en rigtig skummel person. Den måde, han smilede på, var ubehagelig, og jeg blev utilpas.

Det var først dagen efter – da politi, familie og lokale ledte med lys og lygte efter den otteårige skolepige – at Lee kom i tanke om, hvad han havde set. Og han fortalte straks politiet om den skumle mand i den hvide varevogn.

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/10.373748h.jpg
 (Foto: All Over)

Sarah Paynes forældre - Michael og Sara Payne - stod frem flere gange i dagene efter datterens forsvinden. De bad til, at hun ville vende hjem i live. Foto: All Over

Varevognen viste sig at tilhøre Roy Whiting, en mand der boede blot otte kilometer fra det sted, hvorfra Sarah forsvandt. Politiet havde allerede afhørt ham dagen efter, at Sarah forsvandt – og på det tidspunkt var politiet allerede interesseret i ham.

Roy Whiting havde nemlig afsonet to et halvt års fængsel for at havde kidnappet og seksuelt forulempet en otteårig pige i marts 1993. Roy Whiting blev anholdt, og han blev afhørt. Men efter to dage måtte politiet og efterforskerne erkende, at de ikke havde nok beviser mod ham, og han blev løsladt.

Der gik dog ikke mange dage, før at Roy Whiting igen havnede i politiets varetægt.

Den 23. juli 2000 blev han anholdt, efter at han havde stjålet en bil og kørt fra politiet med 110 km/t. Roy Whiting blev dømt for hensynsløs kørsel og idømt 22 måneders fængsel. Og det var mens, at Roy Whiting afsonede sin fængselsstraf, at efterforskerne i Sarah Payne-sagen fik et gennembrud.

Efterforskerne finkæmmede Roy Whitings hvide Fiat Ducato-varevogn og fandt DNA-spor, der fastslog, at Sarah Payne havde opholdt sig i hans bil. Efterforskerne havde fundet et lyst hårstrå på en T-shirt, og en DNA-analyse fastslog, at det med en sikkerhed på 1:1.000.000.000 tilhørte Sarah Payne.

På baggrund af beviserne valgte anklageren at tiltale Roy Whiting for kidnapningen af og mordet på Sarah Payne.

Retssagen begyndte året efter, og 12. december 2001 blev Roy Whiting idømt livsvarigt fængsel, hvilket efter engelsk retsplejelov betyder, at han som minimum skal afsone 40 års fængsel.

Tilbage sidder Sarah Paynes familie, der de sidste 17 år har forsøgt at fine en mening med det meningsløse. Og hendes tre søskende har i mange år forsøgt at bearbejde den skyldfølelse, der fulgte i kølvandet på at være så tæt på hendes kidnapper – men uden at redde hende fra ham.

Lee fortæller i den nye TV-dokumentar:

- Når det handler om skyld, så slog jeg mig selv i hovedet i nogle år, fordi jeg tænkte, at havde jeg løbet hurtigere, så havde jeg indhentet hende.

Du kan se billeder fra sagen i galleriet herunder:

Sarah Payne - mordet på en otteårig pige

Sponsoreret indhold