Royalt besøg i dag: Nu sker det

Egentlig skulle dronning Margrethe have været forbi Grønland i juli og august, men på grund af en række smitteudbrud med corona, blev turen udsat.

Derfor tager hun først hul på besøget i dag, og det varer til på tirsdag.

I farfars fodspor

Margrethe skal blandt andet forbi hovedstaden Nuuk for at fejre 100-året for det første kongebesøg i Grønland.

Det var nemlig hendes farfar, Christian X, der som den første monark besøgte Grønland tilbage i 1921. I forbindelse med fejringen af 100-året for den begivenhed vil dronningen blive præsenteret for både genstande og billeder fra dengang.

Turen begynder dog i den vestgrønlandske by Ilulissat, hvor hun vil blive budt velkommen af borgmesteren i Avannaata Kommunia, Palle Jeremiassen, senere i dag.

Artiklen fortsætter under billedet...

Kongefamilien har en langvarig tradition for at besøge Grønland. Her ses dronningen under et besøg i 1970. Foto: Karl Nord

Knud Rasmussens fødehjem

I byen skal dronningen blandt andet besøge det nyindviede Ilulissat Isfjordscenter. Centeret er med til at formidle viden om den omkringliggende arktiske natur. Det har været åbent for besøgende siden juli.

Undervejs går turen også forbi Knud Rasmussens fødehjem i byen. Han var afsted på den femte Thule-ekspedition som ekspeditionsleder og polarforsker. Også denne tur fandt sted i 1921.

Dronningen vil lægge vejen forbi efterkommere af deltagerne fra ekspeditionen, der stadig bor og lever i området.

Artiklen fortsætter under billedet...

Her ses en afslappet royal familie på Grønland i 1982. Foto: Holger Blom

Besøger Thule Air Base

Lørdag er hun blevet inviteret til officiel middag til ære for hende selv i Nuuk. Under middagen vil hun og formanden for det grønlandske landsstyre, Múte B. Egede, holde tale, fremgår det af Kongehusets program for grønlandsturen.

I hovedstaden vil dronningen også deltage i bispevielsen af Grønlands Stifts nye biskop, Paneeraq Siegstad Munk, i Hans Egede Kirke.

Afslutningsvist aflægges der et privat besøg ved det amerikanske forsvarsområde Thule Air Base samt på Station Nord, der er en militær station i det nordøstlige Grønland.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close