Kendte31. oktober 2022

Pia Olsen Dyhr taler ud om sin barndom: Tog sig af sin fordrukne far

SF-formand Pia Olsen Dyhr fortæller, hvordan hun blev boende hos sin fordrukne far, da hendes forældre blev skilt
Pia Olsen Dyhr, 50, taler ud om sin barske barndom i bogen "Jeg er fra Vestegnen".
Pia Olsen Dyhr, 50, taler ud om sin barske barndom i bogen "Jeg er fra Vestegnen".
 Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix

Da Pia Olsen Dyhr var 12, blev hendes forældre skilt. Hendes far havde mistet sit arbejde og søgte mening på bunden af flasken.

Der gik ikke lang tid, før hendes mor ville skilles, og Pia skulle selv beslutte, om hun ville flytte med sin søster, bror og mor til Brøndby eller blive boende ved sin far i velkendte Vallensbæk.

Det fortæller hun i bogen ”Jeg er fra Vestegnen”, hvor en række kendte mennesker fortæller om deres forhold til københavnerforstaden.

- Jeg var på alle måder fars pige, så valget var ret nemt. Hvem skulle ellers passe på ham? Han havde ud over sit alkoholmisbrug også fået sukkersyge. Der var brug for, at nogen tog sig af ham, fortæller hun i bogen.

Pia gjorde alt for at skjule sin fars alkoholmisbrug og fortalte aldrig om skolearrangementer af frygt for, at han skulle troppe op.

Pia Olsen Dyhr er gift med Villy Dyhr. 
Pia Olsen Dyhr er gift med Villy Dyhr.
 Foto: Hanne Juul

Olsen Dyhr tog sig af sin far nat og dag – og det gik udover nattesøvnen. Og det lider hun fortsat under den dag i dag.

- Der var nætter, hvor jeg vågnede ved lyden af hans rallen og fandt ham mere eller mindre bevidstløs. Jeg var kun 12 år, men var fuldstændig klar over, hvad jeg skulle gøre. Hælde noget mælk og sukker i ham, fordi jeg vidste, han havde fået insulinchok, fortæller hun og fortsætter:

- Hvis det ikke hjalp, gik jeg op til naboen, som ringede efter en ambulance. Det betød, at jeg sov elendigt om natten. I dag, som voksen. Jeg sover stadig dårligt om natten og vågner ved den mindste lyd. For hvad hvis nogen har brug for min hjælp?

Iltert temperament

Pia Olsen Dyhr beskriver sin far som utilregnelig, og han havde ifølge SF’eren et vanvittigt temperament, og hans vredesudbrud kom sommetider uden forvarsel.

Hun husker særlig en episode, hvor hun mistede sine nøgler og i stedet kravlede ind ad vinduet. Klokken 2 om natten, blev hun vækket af sin far, der var iskold.

- ”Du smutter ud af den dør nu og finder de nøgler, og du kommer ikke hjem, før de er fundet”. Og så lagde han sig til at sove videre, mens jeg ledte efter mine nøgler, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg gik hele ruten, som jeg havde gået tidligere på aftenen, og fandt dem til sidst ved spejderhytten, hvor jeg havde været til møde. Jeg mistede dem aldrig igen.

I bogen understreger hun, at hendes far også havde en kærlig om omsorgsfuld side. Den far elskede hun. Den anden havde hun ondt af.

I 2011 fik han en hjerneblødning, der sendte ham i koma. I en uge sad hun ved hans side og talte til ham.

- Jeg grinte, græd og skældte ud. Det kan lyde koldt og kynisk, men det var på en eller anden måde en terapeutisk session for mig. Og til sidste fortalte jeg ham, at jeg tilgav ham, og at jeg elskede ham. Lidt senere den dag stoppede han med at trække vejret.

Pia Olsen Dyhr har datteren Laura Dyhr på 15. 
Pia Olsen Dyhr har datteren Laura Dyhr på 15.
 Foto: Birger Storm

Vred, ung politiker

De mange år alene med sin far smittede af på Pia Olsen Dyhr, som har arvet en del af sin fars iltre temperament. I dag har hun god kontrol over det, men som ung politiker var hun enormt vred, indrømmer hun.

- Jeg har aldrig slået nogen, men jeg kunne godt finde på at råbe. Tale virkelig grimt og nedladende til folk. Jeg skældte ud på alt og alle, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg syntes, at alting gik for langsomt, og at mange af de andre medlemmer i SF var nogle reaktionære vatnisser og slet ikke forstod alvoren i de budskaber, der kom ud af min mund, lyder det ærligt.

Bogen ”Jeg er fra Vestegnen” er skrevet af journalist Camilia Soltani Østergaard og udkommer i dag på Lindhardt og Ringhof.

Sponsoreret indhold