Kendte24. februar 2022

Pia Kjærsgaard beskyttes døgnet rundt: Har betalt en høj pris

STORT INTERVIEW: I 17 år styrede hun Dansk Folkeparti med hård hånd. Styrken er der stadig, og Pia mærker ikke, at hun netop har rundet det trekvarte århundrede
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Politik er ikke for sarte sjæle, og sådan én er Pia Kjærsgaard langt fra. Hun er den kvinde, der har siddet længst i Folketinget nogensinde, og i de 38 år på Borgen har hun konstant befundet sig i orkanens øje.

Det slider, og det koster. Også på den private front.

- Mine børn har betalt en høj pris, selv om jeg altid har holdt dem uden for søgelyset. De er ikke en del af mit politiske liv og skal ikke være det. Det samme gælder mine børnebørn.

- Vi har forskellige efternavne alle sammen, så det er ikke åbenlyst, hvem min familie er, fortæller fødselaren, der i går, onsdag den 23. februar, fyldte 75 år.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/pia_2.jpg
 (Foto: Jacob Ljørring)

Henrik Thorup er ligesom sin kone også aktiv i Dansk Folkeparti og har altid stået ved sin hustrus side, både når det er gået op og ned.
- Uden Henrik var det aldrig gået, siger Pia Kjærsgaard. (Foto: Jacob Ljørring)

Pia Kjærsgaard elsker livet på Christiansborg, men de mange år i politik har ikke altid været lige sjove. Først balladen i Fremskridtspartiet, og nu overlevelseskampen i Dansk Folkeparti, som Pia Kjærsgaard var med til at stifte i 1995 og var formand for i 17 år.

- Politik er en brutal størrelse, der sluger én. Men jeg holder af det og tager de kampe, der skal tages, og sejre, dem tager jeg også gerne, siger hun med et grin.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/pia_1.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

– Vi elsker vores dejlige murermesterhus, som vi har boet i næsten altid og lige har fået renoveret efter alle kunstens regler, vi mangler blot kælderen. Men vi opholder os efterhånden meget i vores hus på skønne Enø, det er i et plan, og alting er så nemt der. Vi overvejer at opholde os endnu mere der og køre frem og tilbage, det tager kun fem kvarter. (Foto: Thomas Laursen)

- Men uden Henrik var det aldrig gået. Han er en enorm støtte for mig, og da han sidste år fyldte 75, blev det sagt, at han er en sjælden politiker, for alle kan lide ham.

- Og jeg har hørt folk sige om mig, “hun er gift med sådan en pæn mand, så helt slem kan hun da ikke være.”

Der bliver grinet højt.

Til sommer har Pia Kjærsgaard og Henrik Thorup været gift i 55 år, og de har holdt sammen, siden de var 13-14 år.

Der var lige et par måneder på et tidligt tidspunkt i ægteskabet, hvor de var fra hinanden, men det taler vi ikke om.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/pia_4.jpg
 (Foto: Jacob Ljørring)

- Jeg er meget taknemmelig for mit liv, og jeg har ikke helt forstået, at jeg nu fylder 75. Men jeg har ingen planer om at slippe tøjlerne. Det gør jeg aldrig, siger fødselaren. (Foto: Jacob Ljørring)

- 55, hold da op, det er lang tid. Jeg forstår det slet ikke, og jeg forstår heller ikke, at jeg fylder 75. Men jeg gør også, hvad jeg kan for at holde mig i form, og jeg indrømmer gerne, at jeg er forfængelig.

- Jeg svømmer og cykler og spiser sundt, og starter dagen langsomt. Jeg står tidligt op, så jeg kan have nogle timer i fred og ro til min kaffe og til at læse mine aviser. Det er min gode stund, siger Pia Kjærsgaard, der gerne indrømmer, at hun er perfektionist, og hun har taget sine tæsk i årenes løb.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/20071005-165247-6-1920x1347we.jpg
 Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

De seneste mange år har Pia Kjærsgaard ikke kunne bevæge sig rundt i det offentlige rum uden at have livvagter ved sin side. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

- Intern ballade kan man ikke vænne sig til. Der er rigeligt med kampe med andre partier, og de interne kampe afføder mange sårede sjæle.

- I politik skal man ikke græde, så bliver det for meget, siger Pia Kjærsgaard, der både er elsket og om end ikke forhadt, så i hvert fald ikke lige populær alle steder.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/pia_2_1.jpg
 (Foto: Jacob Ljørring)

– Jeg er hård og kontant i politik, men jeg har meget let til tårer. Jeg er dyreværnsordfører, og der er sager, der er frygtelige at læse om. Men jeg gør det, selv om det gør ondt, siger dyreelskeren. (Foto: Jacob Ljørring)

Hendes stærke holdninger har blandt andet betydet, at det har været nødvendigt at sikre hendes hus som et fort, og PET er altid i hælene på hende.

- Jeg lægger ikke så meget i, hvis folk ikke kan lide mig.

- Men jeg føler mig nu mest elsket, kommer det med et grin fra Pia, der efter 20 år med PET har vænnet sig til altid at være overvåget.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/pia_3_1.jpg
 (Foto: Jacob Ljørring)

I Pia Kjærsgaards pertentlige hjem ligger der aviser overalt, for familiens nye gravhund, Sonja, er endnu ikke helt renlig. Men familien kender turen, da Sonja er deres 7. hund. (Foto: Jacob Ljørring)

- De er her altid, og det giver mig en tryg tilværelse, men de får mig ikke til at gøre noget anderledes. Bortset fra at jeg må indrømme, at spontaniteten i hverdagen forsvinder.

- Jeg ved godt, det måske er noget pjat, men når jeg er trygt inden døre, og de er taget hjem, forstyrrer jeg dem ikke igen, hvis Henrik og jeg for eksempel får lyst til at gå en tur ned til havnen, så bliver jeg hellere hjemme.

- Jeg er meget glad for PET-folkene, men jeg er indigneret over, at det i Danmark er nødvendigt, at nogen politikere overhovedet skal leve med bevogtning.

null

Sponsoreret indhold