Kendte18. november 2019

Peter Ingemanns minder om Berlinmuren: De var lykkelige for Fanta

TV 2-værten var i Berlin seks uger før murens fald, og det besøg gjorde stort indtryk på Peter Ingemann, der dengang kun var teenager.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/ingemann_tv_2.jpg
 (Foto: TV 2)

I lørdags var det 30 år siden, Berlinmuren faldt, og denne mærkedag har Peter Ingemann set frem til i lang tid.

Han er nemlig frontfigur for fire programmer i TV 2-serien "Ingemann og Jerntæppets fald", hvor seerne kommer med på en rundtur i den tidligere østblok.

Det er ingen hemmelighed, at Ingemann har stor interesse i historie, og det var faktisk hans egen idé at lave den aktuelle serie om tiden før og lige efter den 9. november 1989.

– Det var min karrieres største eksamen, da programmet havde premiere, fordi jeg ikke vidste, om seerne ville tage godt imod den. Men det gjorde de.

– Jeg var da nervøs, men vi havde vilde seertal, lyder det taknemmeligt fra den 46-årige jyde.

HER VAR JEG, DA MUREN FALDT

Ingemann husker stadig dagen i 1989, hvor Europa blev forenet.

Han sad foran Ry Banegård i sin mors bil og hørte i radioen, at der ville blive åbnet.

– Næste morgen vågnede jeg og så alle de historiske billeder, hvor folk vælter ind på Kurfürstendamm. Det var vildt.

Delte dåser ud

Da Jerntæppet stadig eksisterede, og Peter endnu kunne kalde sig en teenager, var han faktisk i Berlin.

Og det besøg har han aldrig glemt.

– Jeg var i Berlin, seks uger før muren faldt, så jeg oplevede DDR i alt sit totalitære styre og kontrol. Og så seks uger senere var det væk, forklarer Ingemann, der allerede som knægt var fascineret af historiske begivenheder.

– Vi kunne vælge mellem to rejser på den skole, jeg gik på. Enten Berlin eller Jugoslavien. Og jeg ville gerne opleve Øst- og Vestberlin.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/ingemann_mho.jpg
 (Foto: Martin Høien)

Ry-fyren har tatoveret Hitlers attentatmænd, Elser og Stauffenberg, på armen, for interessen for 2. verdenskrig er stor. (Foto: Martin Høien)

– Jeg kan huske, at vi kørte gennem Checkpoint Charlie, og det var som at skifte over til sort-hvid-tv. Man kørte de her få meter, og foran dig var der bare gråt.

– Der var ingen lysende reklamer, ingen McDonald's, og farverne forsvandt bare.

– Jeg husker, at vi kom ud til en skoleklasse, og de stod og kiggede på os.

– Vi stod der med vores Fanta- og Coca Cola-dåser, som vi havde købt, da vi kom til Tyskland.

– Vi spurgte, om de ville have en Fanta, og de var bare lykkelige. Det gjorde dybt indtryk, for vi tog bare sådan nogle ting for givet, siger han.

Historielærer Ingemann

Selv om Peter ligesom mange andre danske unge levede en tilværelse med alskens materielle ting, så var han godt klar over, at hverdagen i DDR var en ganske anden.

– Som ung teenager, der jo havde en Amiga 500-computer, dobbeltkassettebåndoptager og Kappa- og Lacoste-tøj, så bed man da mærke i, hvor anderledes deres liv var på den anden side af muren.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/ingemann_mho2.jpg
 (Foto: Martin Høien)

Peter er vant til at fortælle om historiske steder, ligesom han gør i "Ingemann og Jerntæppets fald". Ved siden af sine tv-jobs arrangerer han guidede ture til Berlin i samarbejde med Nilles Rejser. (Foto: Martin Høien)

– Der var varemangel, og de måtte næsten ikke høre vestlig rockmusik, så jeg følte mig da enormt privilegeret, men også forundret over, hvordan verden kunne være så anderledes ovre på den anden side, uddyber han.

Selv om Peter Ingemann har brugt mange timer på at skabe de fire udsendelser, så har han slet ikke fået nok af historie på tv.

Og han lover, at der kommer flere i rækken.

– Det er vigtigt, så vi undgår at gøre samme fejl igen – lige nu er miljøet jo ikke så godt mellem Putin og Vesten, siger Berlin-elskeren, som du atter kan opleve mandag klokken 20 på TV 2.

Sponsoreret indhold