Kendte5. april 2022

Oscar-vinder Asghar Farhadi dømt for plagiat: Stjal filmidé fra sin elev

Ifølge retten har den prisvindende og anerkendte instruktør kopieret præmissen for filmen ”A Hero”
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Den verdensberømte iranske filminstruktør Asghar Farhadi er ved en domstol i hjemlandet blevet kendt skyldig i at stjæle præmissen for sin seneste film ”A Hero”, som han havde med på Cannes Film Festival forrige år.

Det skriver flere medier, herunder The Hollywood Reporter.

Filmens handling læner sig for meget op ad dokumentaren ”All Winners All Losers”, der er lavet af Azadeh Masihzadeh, som ovenikøbet er en af Farhadis tidligere filmelever.

Efter retssagen i Tehran stod det klart, at Asghar Farhadi har krænket sin forhenværende elevs ophavsret, da nøgleelementer fra dokumentaren blev vurderet som direkte kopieret, uden at Masihzadeh er blevet krediteret.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/120110147366-2100x3150ma.jpg
 Foto: Dave Allocca/AP/Ritzau Scanpix

Den nu dømte instruktør har indrømmet, at hans film er baseret på den samme sande historie, som den der fortælles i "All Winners All Losers". (Foto: Dave Allocca/AP/Ritzau Scanpix)

Risikerer fængsel

Nu skal det afgøres ved en anden dommer, hvordan straffen skal udmåles, men i værste tilfælde kan Farhadi risikere at give afkald på hele filmens indtjening – både fra salg af biografbilletter og streaming.

Ifølge The Hollywood Reporter kan han desuden risikere fængselsstraf, og dommen kan ikke ankes.

Hans film ”A Hero” havde premiere ved Cannes Film Festival sidste år, og her løb den afsted med Grand Jury-prisen. Den var desuden indstillet som den iranske Oscar-kandidat i år.

Instruktøren Asghar Farhadi er i forvejen dobbelt Oscar-vinder, for han har to gange modtaget den hæderfulde pris i kategorien bedste internationale film. Han vandt i 2012 for filmen ”A Separation” og i 2017 for ”The Salesman”.

Artiklen fortsætter under traileren...

Baseret på samme historie

”A Hero” handler om hovedpersonen Rahim, der sidder i fængsel og som er tynget af gæld. Da han er på udgang, finder han en taske med guldmønter, men selvom han selv har hårdt brug for dem, går han på jagt efter pengenes retmæssige ejer.

Og det er altså et lignende plot, der udspiller sig i Azadeh Masihzadehs dokumentarfilm.

Den nu dømte instruktør har indrømmet, at hans film er baseret på den samme sande historie, som den der fortælles i "All Winners All Losers" - men han har ikke krediteret sin tidligere elev, og påstod i stedet, at han på egen hånd havde researchet sig frem til plottet.

Sponsoreret indhold