Kendte13 timer siden

Ny krig i Færch-familien: Arvestrid om vildt millionbeløb afgjort

Byretten har givet Merethe Færch ret i, at der uberettiget er forsvundet et trecifret millionbeløb fra boet efter hendes far. Sagen slutter dog ikke i byretten, lyder det fra de tabende parters advokat
Tineke Færch i 2015, da hun stod over for datteren Merethe i Østre Landsret. Sidstnævnte vandt dengang - og nu har hun altså vundet igen.
Tineke Færch i 2015, da hun stod over for datteren Merethe i Østre Landsret. Sidstnævnte vandt dengang - og nu har hun altså vundet igen.
 Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Zobel og Færch i trekantsdrama: Bygger på en løgn

De har ligget i offentlig strid i årevis, men krigen i Færch-familien er langt fra slut.

Diverse retsinstanser har i løbet af årene behandlet søgsmål, hvor medlemmer af den stenrige tobaksfamilie på kryds og tværs har været involveret. Og nu er den gal igen.

Senest har Retten i Lyngby i december 2024 nemlig afgjort et internt opgør, hvor mor og søn står på den ene side, og datteren står på den anden. Og denne gang var det sidstnævnte, der kunne juble. Igen.

Det viser dommen fra sagen, som SE og HØR har fået aktindsigt i.

Som Frihedsbrevet tidligere har afsløret, stævnede Merethe Færch sin mor, Tineke, og bror, Erik, i en større sag omhandlende et trecifret millionbeløb, der vedrører den arv, som hendes far, Stener Færch, efterlod, da han gik bort i 2005.

Merethe Færch har flere gange vundet over familiemedlemmerne ved de danske domstole.
Merethe Færch har flere gange vundet over familiemedlemmerne ved de danske domstole.
 Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Retssager på stribe

Arven har gentagne gange været genstand for juridiske diskussioner mellem parterne, da Tineke og Erik Færch føler sig snydt af Merethe Færch, hvilket har været velbeskrevet i flere medier gennem årene. Hun købte i 2006 en række aktier i familiens tobakselskab fra moren, men efter handlen blev værdien mangedoblet, da selskabet solgte ejerskabet af Skandinavisk Tobakskompagni.

Tineke og Erik mente, at Merethe var vidende om det forestående salg og derfor franarrede moren et større millionbeløb. Hverken byretten eller landsretten gav dem dog ret i den påstand, og Procesbevillingsnævnet ville ikke lade sagen gå til Højesteret, hvorfor der umiddelbart blev sat et punktum for dén sag i 2016.

Men det betyder altså langt fra, at stridighederne i familien er slut, og i efteråret 2023 stævnede Merethe Færch så moren og få måneder efter broren ved Retten i Lyngby.

Hun mente, at der var sket misbrug af midlerne for et trecifret millionbeløb i det uskiftede bo, som Tineke Færch har siddet i, siden hun blev enke.

Blandt andet skulle større millionoverførsler være sket til Erik Færch, en fond i Holland og til udenlandske datterselskaber – heriblandt i Portugal, hvor sønnen har boet i mange år. Pengene i et portugisisk datterselskab er blandt andet brugt på tre lejligheder, hvor Erik Færch bor i en af dem.

Tineke Færch og Erik Stener Færch sammen foran Østre Landsret i 2015.
Tineke Færch og Erik Stener Færch sammen foran Østre Landsret i 2015.
 Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Stævningen kom midt i et forløb, hvor Tineke Færch havde anmodet om ikke længere at sidde i uskiftet bo – altså at arven efter Stener Færch skulle fordeles.

Under forløbet havde moren blandt andet udtaget en strandvejsvilla i Vedbæk fra boet og overdraget den til sønnen for 14.000.000 kroner, og Merethe Færch ville have både mor og bror til at anerkende, at villaen tilhørte farens bo.

Omvendt svarede Erik Færch tilbage på stævningen med et modkrav om, at han skulle have lov til at udbetale mindst 323.276.720 kroner fra boet, inden arven blev fordelt. Beløbet er identisk med det, som en statsautoriseret revisor under retssagen i 2014 kom frem til, at Merethe Færch havde tjent på aktieoverdragelsen, da Østre Landsret udpegede ham som skønsmand.

147 siders dom

Det er kompliceret stof. Dommen fylder 147 sider og er fyldt med juridisk sprog samt beskyldninger og påstande parterne mellem.

Meget af det har allerede været beskrevet i medierne samt Frihedsbrevets podcast-serie ”Huset Færch” og bogen ”Færch – Familien, magten og pengene” fra 2008.

Både Tineke og Erik Færch afgav forklaring i retten. De afviste begge, at der skulle være sket misbrug af midlerne. Førstnævnte erkendte, at hun havde sendt penge til sønnen, men det skulle være sket i form af lån samt en gave i 2011, som hun dog ikke kunne huske størrelsen på. Der var dog betalt skat af den.

Lånene skulle være samlet i et gældsbrev på 58.184.105 kroner, som Erik Færch skylder moren.

Merethe Færch ønskede ikke at afgive forklaring, men det ville hendes mor og bror ikke acceptere. Derfor krævede de, at hun skulle svare på en række spørgsmål, hvilket retten gav dem medhold i.

Det var dog ikke meget, hun endte med at svare på. I retten forklarede hun, at hun og Erik Færch havde fået tildelt det samme antal B-aktier i familiefirmaet fra både faren og deres oldefar. I dag har hun godt nok flere B-aktier, men det skyldes ifølge hende, at hun har opkøbt aktier fra broren og andre familiemedlemmer, hvilket han ikke har gjort.

Derudover ville hun dog ikke svare på meget af det, hun blev spurgt om – blandt andet om hun mener, at hun og Erik Færch skal stilles lige.

Misbrug, misbrug, misbrug

Når man kommer ned til slutningen af den 147 siders lange dom, går én sætning især igen, når retten vurderer Merethe Færchs beskyldninger mod sin mor og bror. Nemlig at retten mener, at der er sket misbrug af boets midler.

Det gør sig blandt andet gældende i forhold til morens overførsler til Erik Færch samt en række betalinger fra selskabet SF-Gruppen ApS, som Tineke Færch ejer. Retten fremhæver blandt andet udbyttebetalinger på i alt 100 millioner kroner i årene 2012 til 2022, som ikke ”kan genfindes i” hendes personlige formueopgørelse.

Pengene er altså med andre ord væk.

SF-Gruppen har samtidig lånt 15,8 millioner kroner til en hollandsk fond – et lån, der er genstand for en retssag i Holland og en retssag mellem Tineke Færch og Skat, da de danske myndigheder anser det som et ulovligt lån til hende.

Retten i Lyngby kommer i denne dom frem til, at lånet til fonden er iværksat af Erik Færch og til hans fordel, ligesom det ikke kan dokumentes, at pengene ikke er endt i hans lommer.

Og sådan fortsætter det faktisk i de mange påstande, og Merethe Færch får medhold i, at boet efter Stener Færch skal være værdisat til yderligere 150.550.348,06 kroner.

Samtidig bliver det fastslået, at strandvejsvillaen i Vedbæk er en del af boet til en værdi på 60 millioner kroner, som den er blevet foreløbig vurderet til i forbindelse med sagen. Erik Færch har fået lov til at få foretaget en ny vurdering, og hvis den vurdering er anderledes, retter dommen sig efter den.

Derudover skal Tineke Færch og Erik Færch betale Merethe Færch henholdsvis 3.161.500 og 3.501.500 kroner i sagsomkostninger.

Slutteligt bliver Merethe Færch frikendt i forhold til Erik Færchs krav om de 323.276.720 kroner.

Anker sagen

SE og HØR har forsøgt at få en kommentar fra de sagsøgte via deres advokat, Philip Graff.

”Mine klienter ønsker ikke at kommentere dommen. Den er anket, hvoraf du kan udlede, at de synes, den er forkert,” skriver han i en mail og fortæller, at sagen forventes at komme for landsretten i 2027.

SE og HØR har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra Merethe Færch via hendes advokat, men det har endnu ikke været muligt.

Sponsoreret indhold